Zoeken

KOMO® Safety keurmerk voor valbeveiligingsbranche

Per 31 oktober 2017 is er een nieuw keurmerk voor de valbeveiligingsbranche: het KOMO® Safety keurmerk. Dit keurmerk, ontwikkeld door Stichting Nivoh in samenwerking met SGS Intron en marktpartijen, biedt duidelijkheid over wat veilig is en wat niet, zowel voor voorschrijvende partijen als uitvoerende partijen. Uitvoerende partijen die voldoen aan de voorschriften in de nieuwe Beoordelingsrichtlijn 9935 (BRL 9935), verkrijgen na certificering het KOMO® Safety keurmerk.

Stichting Nivoh Stichting Nivoh heeft als missie ongevallen bij werken op hoogte te voorkomen. Stichting Nivoh verduidelijkt, verbetert en borgt wet- en regelgeving ten aanzien van veilig werken op hoogte en alles wat daarmee verband houdt.

Waarom een keurmerk valbeveiliging?

Edgar Veenman, voorzitter van Stichting Nivoh, legt uit: “Dat het nemen van veiligheidsmaatregelen tegen valgevaar op daken noodzakelijk is, is voor iedereen in de keten nu wel duidelijk. Een hele mooie verdienste van de markt. Want dit o zo belangrijke veiligheidsbewustzijn heeft de markt zelf gecreëerd. En dat is een fundamentele eerste stap naar meer veiligheid bij werkzaamheden op hoogte.”

Echter de ontwerpvrijheid die architecten en leveranciers van veiligheidsvoorzieningen bieden, resulteert nog te vaak in onveilige ontwerpen. Hierdoor blijft valgevaar bestaan. Daarbij, de ontwerpen, de gebruikte veiligheidsproducten en de prijzen in offertes die opdrachtgevers bij leveranciers aanvragen, verschillen vaak van elkaar.

Veenman: “Deze verschillen en onveilige ontwerpen worden veroorzaakt door onduidelijkheid in de markt over de eisen voor producten en installatiemethodes. En de wetgever geeft alleen kaders waarbinnen uitvoerende partijen een veilig ontwerp moeten maken. Deze combinatie zorgt voor risicovolle verschillen. En daarbij komt dat opdrachtgevers vaak niet de kennis hebben om deze verschillen goed te kunnen beoordelen. De intenties zijn dus goed maar desondanks ontstaan er zo regelmatig onveilige werksituaties op hoogte. Iets dat we willen voorkomen.”

Wat houden de BRL 9935 en het KOMO® Safety keurmerk in?

Om de onduidelijkheid in de markt weg te nemen, is een nieuwe kwaliteitsstandaard ontwikkeld, de BRL 9935. Deze BRL, met het KOMO® Safety procescertificaat als bewijsstuk, is de verbindende factor tussen wet- en regelgeving, normen en relevante processen.

“De BRL 9935 is een KOMO® procescertificering. In dit geval de certificering van het ontwerpproces, installatieproces en het inspectie- &

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren