Leadax presenteert dakbedekking uit afval
Tijdens het symposium ‘Circulariteit en Winstgevendheid in de Bouw’, op 25 november in Wapenveld, presenteerde Leadax hun nieuwste innovatie: een volledig circulaire dakbedekking voor platte daken. Deze dakbedekking is gemaakt uit afval en is aan einde van de levensduur volledig te recyclen tot nieuwe dakbedekking. Bovendien is de CO2-footprint van dit product ongekend laag.
De innovatieve dakbedekking is gemaakt uit gerecyclede polyvinylbutyral (PVB). Een afvalstroom die overblijft bij de recyclage van gelaagd glas, zoals veiligheidsglas en autoruiten. Leadax heeft als ambitie met hun revolutionaire dakbaan wereldwijd de nieuwe standaard te worden. Omdat het product uit plastic afval gemaakt wordt en na het einde van de levensduur gerecycled kan worden, is het volledig circulair. Het product komt in 2020 op de markt en is het meest duurzame alternatief voor kunststof en bitumineuze dakbanen. Het streven is om dit wereldwijd uit te rollen en dichtbij het afval te produceren.
CO2-reductie
De wereld staat voor een enorme uitdaging om CO2-emissies te reduceren. In het Nederlands bouwbesluit is afgesproken in 2050 zelfs energieneutraal te zijn. Leadax draagt bij aan deze reductie door de extreem lage CO2-footprint van haar nieuwe dakbedekking, waardoor het de meest duurzame oplossing in de markt zal zijn.
Loodvervanger?
Leadax staat al bekend om zijn circulaire loodvervanger, die lichter, duurzamer en goedkoper is dan lood, maar wel dezelfde look-and-feel heeft. Ook deze loodvervanger wordt uit dezelfde PVB-afvalstroom gemaakt. “Al zouden we al het lood ter wereld vervangen, dan is de afvalberg nog lang niet op,” aldus CEO Roeland van Delden. “Een dakbaan gemaakt uit hetzelfde materiaal is daarmee niet alleen een mooie, maar ook een logische toevoeging aan onze productfamilie.”
De missie van Leadax is om met het afval van vandaag ervoor te zorgen dat afval nooit meer terugkomt.
Het symposium stond in het teken van duurzaamheid en winstgevendheid. De meer dan 300 aanwezigen kregen handvatten aangereikt door onder andere Ed Nijpels (Sociaal Economische Raad), Age Vermeer (Dura Vermeer) en Elphi Nelissen (TU Eindhoven) over ondernemen in de circulaire economie.