Zoeken

Meest duurzame kantoor ter wereld staat in Nederland

Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen (Limburg) is het meest duurzame kantoor ter wereld, met een score van 99,94% volgens het internationale BREEAM-certificeringssysteem.

Het kantoor voor 50 medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50% meer zonne-energie op dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van RVS en het opladen van heftrucks.

De bouwmaterialen zijn waar mogelijk ‘Cradle-to-Cradle’ gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze bestaan uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en die aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn. Zo bestaat de hoofddraagconstructie van kantoor uit lijmvrij massiefhout, wat van alle mogelijke bouwmaterialen de laagst mogelijke CO2-voetafdruk heeft. De keuze voor dit houten casco is doorslaggevend geweest voor de hoogste BREEAM-score die wereldwijd ooit is behaald.

Derbipure als plantaardige dakbedekking
Voor de dakbedekking is Derbipure van Derbigum geplaatst, een plantaardige, ecologische dakbedekking.

Derbipure is een dakbedekking op basis van natuurlijke grondstoffen. Ze bevat dus geen bitumen of andere aardolieproducten. Uniek, zo oordeelde ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA, dat Derbipure Cradle-to-Cradle certificeerde, alsook het NIBE dat het Dubokeur-certificaat uitreikte. Het kan verwerkt worden zoals andere dakbanen van Derbigum. De witte acryl coating reflecteert het zonlicht en vermindert de opwarming van het dak op zonnige dagen. Deze dakbedekking is pH-neutraal, en dus uiterst geschikt voor het hergebruik van regenwater.

Het ontwerp is tot stand gekomen door samenwerking in een hecht ontwerpteam onder leiding van directeur Sander Geelen. Het kantoorontwerp is van Architecten en Bouwmeesters uit Herten, dat samen met Wagemans Bouwadvies de rol van BREEAM-NL expert vervulde. Wagemans Bouwadvies uit Sittard zorgde voor het bouwmanagement, financieel management en coördineerde daarnaast het uitvoeringsproces van het kantoor, dat door Geelen Counterflow in eigen beheer werd gebouwd. Dubourgraaf uit Goes ontwierp de duurzame klimaatinstallaties en adviseerde op het gebied van passiefbouw. Ad van de Ven uit Eersel ondersteunde bij diverse BREEAM-installatie aspecten. BREEAM is een internationaal certificeringssysteem voor de bouw, waarmee reeds 540.700 gebouwen in 77 landen zijn gecertificeerd op onderwerpen als energiebalans en materiaalgebruik, maar ook gezondheid, vervuiling en landgebruik. Het systeem wordt in Nederland beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). De BREEAM systematiek zorgt ervoor dat alle gezondheids- en milieudoelstellingen expliciet en meetbaar zijn, waarmee de duurzaamheidsprestatie objectief kan worden bepaald.

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren