Zoeken

Monier schoolt dakdekker in nieuwe rekenregels Bouwbesluit

Met de invoering van het Bouwbesluit 2012 zijn nieuwe rekenregels van kracht geworden voor het bevestigen van dakbedekking op hellende daken. De veiligheidslat is hoger gelegd, vooral door de harmonisatie van de Europese normering op dit gebied. Dit betekent dat er soms meer verankeringen vereist zijn. In de opleidingen van Monier is informatie over de huidige regelgeving, beoordelingsrichtlijnen en verwerkingsvoorschriften nu volledig afgestemd op het Bouwbesluit 2012, inclusief technische en rekentips voor hellende daken.

De aannemer blijft de hoofdverantwoordelijke, maar de dakdekker is mede verantwoordelijk voor de uitvoering op het hellende dak, dus mede aansprakelijk en dient zijn werkmethodes aan te passen aan de nieuwe wettelijke eisen. Monier schoolt de dakdekker met actuele informatie over wet- en regelgeving en verschaft praktische tools voor het dekken van hellende daken. Het berekeningsprogramma van Monier zelf is overigens al per 1 januari jl. aangepast.

Andere berekening, hoger veiligheidsniveau

Vergeleken met de rekenmethodes van de afgelopen 20 jaar is het rekenwerk en de verwerking op het hellende dak complexer geworden. Dakdekkers krijgen onder andere te maken met de nieuwe manier voor het berekenen van het gewicht van de dakpannen per vierkante meter, de rekenwaarde van de panhaken en de verhoging van de stuwdrukwaarde. De bevestiging van dakpannen tegen afwaaien moet in een aantal gevallen zwaarder uitgevoerd worden. Dit geldt al voor verankering op daken in windgebieden met de laagste windbelasting. In de nieuwe rekenregels zijn ook meer dakzones opgenomen.

Het nieuwe Bouwbesluit vereist nog meer aandacht voor de verankering van dakpannen dan voorheen. Het is dus van belang dat dakdekker, aannemer, opdrachtgevers en andere bouwpartijen zich daarvan bewust zijn.

Eurocodes

De meeste wijzigingen komen voort uit Europese wijzigingen in factoren en berekeningswijzen. De Europese Commissie heeft Eurocodes opgesteld, die via de nationale bijlage, NEN norm en de praktijkrichtlijn NPR 6708 zijn verwerkt in het nieuwe Bouwbesluit. Tegelijk met het Bouwbesluit 2012 is ook Eurocode ‘windbelasting’ in werking getreden, die NEN 6702 vervangt en als Europese eis regelt dat EU-landen met zelfde methodes rekenen. Met Nationale Bijlagen wordt in ieder land naar de plaatselijke situaties gekeken. De NPR 6708 uit 1997 is daarop aangepast.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren