Zoeken

Multifunctioneel dakgebruik is klaar voor de volgende stap

Dromen en daar voorbij

Het is moeilijk om bij alle aandacht die multifunctioneel dakgebruik  in de maand juni kreeg een hoogtepunt aan te wijzen. Misschien was het de ongeëvenaarde Rooftop Walk, waarmee talloze bezoekers door  het Rotterdamse daklandschap konden wandelen. Misschien het Rooftop Symposium in het Koninklijk Insituut voor de Tropen in  Amsterdam met het onderwerp de “slag” om het dak. Of toch de  Rooftop Knowledge Day, waarmee begin juni de aftrap werd gegeven.

Deelnemers uit diverse landen van Europa verzamelden zich 3 juni in Rotterdam voor een intensief programma waarin de opgedane kennis over dakgebruik zou worden gedeeld. De Rooftop Walk inspireerde de aanwezigen om groots te denken. Voorzichtig werd dat enthousiasme de kop ingedrukt door ervaringsdeskundigen die tegen een berg aan regelgeving op moesten pionieren om een paar vierkante meter dak aan hun woning in het centrum van Rotterdam toe te voegen. Als het niet de strenge regel­geving van de gemeente is, dan kunnen het de bewoners van de ondergelegen woningen zijn, een VvE of de techni­sche berekeningen die aan de mogelijkheden om dromen te verwezenlijken tornen.

AANBEVELINGEN
Mats Thiele, een 21 jarige student uit Hamburg studeerde aan de Hogeschool Rotterdam in het uitwisselingspro­gramma ‘Business & Society: A global perspective.’  Hij schetste in het ochtendprogramma van de kennisdag de contouren van het onderzoek dat hij met drie mede­ studenten uitvoerde naar het vergroten van een duurzaam daklandschap.

Kort samengevat draagt zijn team drie aanbevelingen aan:

  • Vergroot de informatie aan VvE’s. Laat ze zien wat mogelijk is en welke voordelen ze hebben bij het benutten van het dak; 
  • Gebouweigenaren kunnen verleid worden om hun dak te verhuren aan bijvoorbeeld een partij die zonnepanelen plaatst. De eigenaar loopt geen risico en de bewoners profiteren van groene stroom;
  • Gebouweigenaren die afzien van een groendak, omdat het veel te duur is, of omdat het voor hen te riskant is om het geld van het bedrijf te gebruiken voor financiering, kunnen door de bank geholpen worden. Sommige com­merciële banken bieden klanten lagere rentetarieven op hun leningen bij projecten met duurzame daken. Banken willen een groen imago omdat het hen helpt hun rating te verbeteren van ratingbureaus zoals Moodys of Fitch. Als banken en hun klanten groene projecten doen, profiteert iedereen ervan.

DAN WORDT HET LEUK!
Paul van Roosmalen van de Gemeente Rotterdam maakte tijdens de middagsessie de toehoorders weerbaar tegen beperkende regelgeving. “Maak van de mensen die regel­ geving raadplegen om jouw initiatieven te beperken je adviseurs. Samen integraal denken over de invulling van de stad maakt het leuk. Laat ze meedenken om te kijken wat wél kan en hoe je samen de puzzel voor de stad kunt oplossen.” Voor zijn collega Bruno Inácio van het Culturele departement in het Portugese Faro: “We gebruiken ons  dakenfestival om na te denken over de toekomst van de stad. Er is altijd een strijd tussen de dromers en de bewakers van de regelgeving. Maar dat spanningsveld moet er zijn. Ieder heeft zijn rol. De dromers zijn er om ervoor te zorgen dat deskundigen straks de regelgeving maken voor ont­wikkelingen op het dak.” 

Het is een internationale beweging geworden. Antwerpen en Marseille waren erg geïnteresseerd om het Rotterdamse initiatief in hun steden een eigen vervolg te geven. In Marseille hopen ze bijvoorbeeld dat de daken een plek worden waar de verschillende lagen in de maatschappij elkaar ontmoeten. Er is inmiddels een European Creative Rooftop Network, (ECRN) dat kennis koppelt.

Deze editie van de kennisdag leverde ook een Dakheld 2022 op: Mirjam Slob van Rooftop Rumour! Zij wil in Tilburg met een dakboerderij de verbinding tussen stad, landbouw en natuur op een toegankelijke manier herstellen. “Met mijn daktuin bied ik een eigentijdse natuur­ en landbouwbele­ving voor iedere Tilburger én draag ik bij aan een fijne, groene stad om te wonen en werken.”

Als de Rooftop Walk eindigt op 26 juni, is nog tot 17 augustus een tijdslot te reserveren op het dak van Het Nieuwe Instituut waar de Knowledge Day plaatsvond. Hier kwamen de deelnemers samen om een stap verder te zetten of om de geest te openen voor nieuwe dromen. De kennis gedeeld op deze dag is nog veel langer beschikbaar via onder­staande links.

•      rotterdamsedakendagen.nl/dakinspiratie
•      rotterdamsedakendagen.nl/rooftopknowledge2022
•      rooftoprevolution.nl/het­rooftop­symposium
•      hetpodium.hetnieuweinstituut.nl
•      ecrn.city
•      rooftoprumour.nl

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren