Zoeken

NDA sluit zich aan bij Roof2Roof-recycling

De Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA) en Roof2Roof slaan de handen ineen en maken samen werk van het recyclen van oude bitumen daken naar nieuwe dakrollen. Met deze samenwerking krijgt Roof2Roof-recycling een landelijke impuls.

Roof2Roof organiseert en faciliteert de recycling van bitumen dakbedekking. Daarbij vormen Cradle-to-Cradle-principes en uitgangspunten van de Circulaire Economie de leidraad. Martin Smit, initiatiefnemer en oprichter van Roof2Roof: “Roof2Roof heeft een methode ontwikkeld voor het recyclen van bitumen dakafval. Wij gaan voor recycling van het hoogste duurzaamheidsniveau, van dak naar dak. Het recyclaat wordt gebruikt om fossiele grondstoffen te vervangen bij de productie van nieuwe dakrollen. Behoud van grondstoffen betekent ook behoud van energie. Recyclen is daarmee economisch en energetisch interessant, en draagt bij aan energiebesparing en CO2-reductie en sluiten van kringlopen.”

Mede-oprichter Gerben Bijker is blij met de samenwerking met NDA: “Roof2Roof wordt in de praktijk gebracht door een netwerk van gecertificeerde Roof2Roof-specialisten. Dit is een selecte groep van dakbedekkingsbedrijven en sloopbedrijven die volledig volgens de Roof2Roof-richtlijnen werkt. De kwaliteit van ons specialistennetwerk bepaalt grotendeels het succes van Roof2Roof. We zijn daarom verheugd met de toetreding van de NDA-bedrijven tot het Roof2Roof-specialistennetwerk. NDA toont leiderschap om de sector te verduurzamen.” Martin Smit: Met de NDA krijgen we toegang tot een landelijk dekkend netwerk van professionele dakspecialisten. De NDA-bedrijven hebben de expertise om te beoordelen hoe een dak is opgebouwd, uit welke materialen het dak bestaat en of het dak geschikt is voor Roof2Roof-recycling. Daarbij komt dat het overgrote deel van de daken die de komende jaren voor renovatie in aanmerking komen bitumineuze daken zijn. Dit is de basis voor onze win-winsituatie.”

NDA is een coöperatief samenwerkingsverband van gerenommeerde dakdekkersbedrijven in Nederland. Volgens NDA-directeur Dirk Lahuis past de samenwerking met Roof2Roof uitstekend bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van NDA. “NDA neemt haar verantwoordelijkheid serieus. Al jaren zijn wij een toonaangevende speler in de Dakenwereld en voorloper op het gebied van collectieve aanpak in kwaliteit, veiligheid en milieu. Vanuit deze positie is NDA meerdere malen betrokken geweest bij recycling- en inname-initiatieven. Veel van deze initiatieven bleken niet haalbaar door het ontbreken van draagvlak of het niet willen delen. In Roof2Roof zien wij de randvoorwaarden voor een succesvolle uitrol wel terug. De betrokken partijen zijn operationeel actief en betrokken in het traject en er is een afzetkanaal waar de bitumen wordt hergebruikt. NDA werkt al jaren samen met de logistieke partner van Roof2Roof (Dusseldorp) en zijn goed op elkaar ingespeeld. In combinatie met het reeds lang ingevoerde gescheiden inzamelen van afval en reststromen sluit de opzet van Roof2Roof dan ook prima aan bij de operationele bedrijfsvoering van de in NDA deelnemende bedrijven.“

De samenwerking tussen NDA en Roof2Roof is inmiddels concreet in actie omgezet. In het Gelderse Varsseveld wordt het eerste Roof2Roof-project van de NDA uitgevoerd. Zo wordt concreet samengewerkt aan het sluiten van de bitumenkringloop op daken. Een eerste stap naar bereiken van het ultieme resultaat: geen afval.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren