Zoeken

Nederlandse bouw slechtste West-Europa

De Nederlandse bouwproductie blijft sinds het begin van de crisis aanzienlijk achter bij de bouwproductie elders in Europa. Dit blijkt uit cijfers die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vanmiddag gaat presenteren. De lage Nederlandse bouwproductie is vooral te wijten aan de gekelderde productie van nieuwbouwwoningen. In Nederland daalde de nieuwbouw in 2010 met 20 procent, terwijl in de rest van West-Europa (exclusief Spanje en Ierland) de productie slechts 2 procent slonk. In 2011 trok de nieuwbouwmarkt in Nederland weer wat aan, maar in 2012 daalde de productie weer met 8 procent, bijna drie keer zoveel als het Europees gemiddelde.

Volgens EIB-directeur Taco van Hoek is het achterblijven van de Nederlandse bouw ten opzichte van andere Europese landen voor een groot deel te verklaren door het inperken van de financieringsmogelijkheden en het verhogen van lasten bij woningkopers en corporaties. Ook wordt de positie van gemeente en waterschappen inmiddels moeizaam.

“De problemen op de woningmarkt hebben we onszelf aangedaan”, vindt Van Hoek.

BRON: Cobouw

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren