Zoeken

Nieuwbouwproductie daalt nog tot 2015

De nieuwbouwproductie in Nederland zal in 2014 waarschijnlijk zijn dal bereiken. Zowel de woningnieuwbouw als de utiliteitsnieuwbouw noteert volgend jaar het dieptepunt. Beide sectoren hebben last van de nog altijd dalende vergunningverlening. Dit blijkt uit de meest recente prognoses van BouwKennis die bekend werden gemaakt op de BouwKennis Jaarbijeenkomst.

- Vergunningverlening woningnieuwbouw onder niveau 2012
- 38.000 nieuwe woningen in 2014
- Dalende vergunningverlening utiliteitsbouw in zowel markt- als budgetsector
- Utilteitsnieuwbouwproductie daalt 14,5% in 2013

BouwKennis maakt vier keer per jaar een prognose voor de nieuwbouwproductie van woningen en utiliteitsgebouwen. De septemberraming wordt traditiegetrouw gepresenteerd tijdens de BouwKennis Jaarbijeenkomst op de derde donderdag van september. Ook tijdens de 2013-editie op donderdag 19 september was dit het geval. BouwKennis directeur Boudewijn Goedhart stond in zijn visie op de toekomstige bouwketen uitgebreid stil bij de nieuwste cijfers. Goedhart: ""De nieuwbouwproductie laat in 2015 naar verwachting een licht herstel zien. Op de lange termijn hebben we echter te maken met een structureel lager nieuwbouwvolume. Dit brengt uitdagingen met zich mee maar ook kansen voor innovatieve bedrijven binnen de sector.""

30% minder vergunningen

Het aantal woningen waarvoor een vergunning is verleend daalt al sinds 2006. Tussen 2006 en 2012 is de jaarlijkse vergunningverlening met circa 61% gedaald. Van deze terugloop vond bijna eenderde vorig jaar plaats.

In 2013 valt de vergunningverlening voor woningnieuwbouw opnieuw tegen. Uit het cumulatieve verloop van de vergunningverlening tot en met juni 2013 blijkt dat het niveau bijna 30% onder dat van de eerste zes maanden van 2012 ligt. Niets wijst er momenteel op dat de vergunningverlening in de tweede helft van het jaar zal herstellen zodat deze boven het niveau van 2012 uitkomt.

Problemen doen zich voor bij alle typen opdrachtgevers. Corporaties schroeven hun bouwplannen terug door de plannen rondom de verhuurdersheffing, bouwers voor de markt krijgen hun bestaande plannen nauwelijks verkocht en particulieren zetten hun individuele bouwplannen in de ijskast door de reële inkomensdalingen.

De aanhoudende dalende vergunningverlening mist zijn uitwerking op het aantal op te leveren woningen niet. Het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen zal in 2013 naar verwachting uitkomen op 40.000. Het dieptepunt valt volgend jaar met 38.000 nieuwe woningen. Pas vanaf 2015 zal de nieuwbouw weer de weg omhoog vinden. Hierbij moet opgemerkt worden dat de stijging van de bouwproductie in 2015 onder andere zal komen van het uitvoeren van bouwplannen die nu op de plank liggen te wachten op marktherstel.

Gereedmeldingen 2006 t/m 2015 

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren