Zoeken

Nieuwe CAO voor dakdekkers

Op dinsdag 9 februari 2016 hebben partijen bij de CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (BIKUDAK) een definitief akkoord bereikt over een nieuwe CAO, nadat zij op donderdag 14 januari 2016 al een principeakkoord bereikten. Zij hebben elkaar gevonden in het gezamenlijke streven om discontinuïteit in de werkzaamheden beter te kunnen opvangen. In de nieuwe CAO komt er een flexregeling waarmee dakbedekkingsbedrijven flexibeler kunnen inspelen op pieken en dalen in werkzaamheden. Zo kan er bij goed weer langer worden doorgewerkt en bij slecht weer korter. Voor het langer werken zijn in de CAO duidelijke bandbreedtes afgesproken.

De CAO heeft een looptijd van drie jaar en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 tot en met 31 december 2017. Zij kent een loonsverhoging van 3% per 1 maart 2016 en 1,75% per 1 juli 2017. Het onderhandelingsresultaat heeft betrekking op ruim 2.350 dakdekkers. Een beperkt deel van de CAO is ook van toepassing op ongeveer 850 UTA-medewerkers (kantoor- en kaderpersoneel).

Flexregeling

Met de nieuwe flexregeling willen CAO-partijen bewerkstelligen dat werkgevers beter kunnen concurreren met ZZP-ers. Die kunnen flexibeler werken dan dakbedekkingsbedrijven met werknemers in loondienst. Het aantal werknemers onder de CAO is sinds 2006 met meer dan een derde gedaald. Vooral gedurende de economische crisis is deze terugloop snel gegaan. Vakbonden en werkgevers hopen hiermee het tij te keren.

Overige afspraken

Onderdeel van het totaalpakket aan afspraken is dat er meer aandacht komt voor naleving van de CAO. Hiertoe wordt een reglement opgenomen in de CAO. Een extern bureau gaat, onder supervisie van CAO-partijen, controles uitvoeren ter naleving van de arbeidsvoorwaarden.

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren