Zoeken

Nieuwe loodvervanger snel geplakt

Ubbink introduceerde op de BouwBeurs een nieuwe loodvervanger: Ubiflex Finio. Product Manager Marcel Bovens en Sales Manager  Frank Stuffers vertellen over het nieuwe product dat dakdekkers in staat stelt met lichter materiaal tot wel drie keer sneller dan een  traditioneel product een waterdichte dakaansluiting te realiseren.

Ubiflex Finio is een loodvrije, waterdichte dakaansluiting die gebruikt wordt bij onder meer dakkapellen, dakramen, schoorstenen en zonnepanelen.  “Na intensief onderzoek en nauw over-leg met de verwerkers brengen we deze nieuwe loodvervanger op de markt”, zegt Marcel Bovens van Ubbink. “Het materiaal, op basis van kunststof met een ingesloten strekmetaal, is soepel, glad en eenvoudig te verwerken, mede door zelfklevende eigenschappen.” “Het strekmetaal maakt het materiaal flexibel; je kunt een hoek vouwen die kan blijven staan”, voegt  Stuffers toe. “De dakdekker is veel sneller klaar en het materiaal is veel lichter.  Het verwerkt handiger en prettiger.”


Met de speciale Ubiflex-schaar, of een scherp mes, breng je het eenvoudig op de gewenste maat. Een raster op de beschermende folie van 5 x 5 cm verge-makkelijkt het bepalen van de maat. Het raster is op de helft geperforeerd om de applicatie op het dak te vereenvoudigen. Verder is de loodvervanger voorzien van een volledig zelfklevende achterzijde met aan weerszijden een butyl kleefstrook. De butylstroken aan de boven- en onderzijde zorgen direct voor een goede hechting. Je begint aan de bovenkant, en het hecht direct. De zelfklevende achterzijde vormt na de stroken de tweede langdurige verkleving op de ondergrond. Op deze unieke dubbele verkleving is patent aangevraagd. Zo ontstaat in korte tijd de gewenste waterdichte afwerking.


“Met Ubiflex Finio kun je tot wel drie keer sneller werken dan met traditionele materialen”, stelt Bovens. “Dat komt onder meer, omdat je het materiaal eenvoudig met de hand in de juiste vorm drukt. Vervolgens werk je dit af met een  Ubiflex-roller, die wat zwaarder is uitgevoerd, om stevig aan te kunnen drukken. Het hecht zelfs op vochtige ondergronden. Je hoeft dus niet te wachten op mooi weer of het werkvlak droog te maken. Het is te verwerken bij een temperatuur van 10 graden onder nul tot 50 graden boven nul.”


Strekmetaal, in de vorm van een ruit, is in de breedterichting stabiel en kan in de lengterichting eenvoudig vervormen, zodat er genoeg lengte is om te hechten op alle geprofi-leerde dakpannen. Randen, hoeken en details hoef je niet met een schaar te knippen. Je kunt het gewoon aandruk-ken met de hand en met een roller afwerken.

KLEUREN EN MATEN
Ubiflex Finio is verkrijgbaar in drie kleuren. “Voor dakwerk aan oude panden in gemeentes, zoals bijvoorbeeld de gemeente Utrecht waar geen lood meer mag worden toe-gepast, is de loodvervanger beschikbaar in een grijze kleur om toch de oude loodkleur te behouden. Als je loketten  moet maken kan het de uitstraling krijgen van lood. En er is  ook een rode kleur, voor wanneer de architect de zichtbaar-heid op dakpannen wat wil verhullen. Maar we verwachten dat de zwarte kleur toch het meest zal worden gebruikt.”


Ubiflex Finio gaat nu de markt op, nadat het met succes aan de vakmensen van de Bouwbeurs is gepresenteerd. Het ligt bij de vakhandel in verschillende breedtematen  van 250 mm tot maximaal 600 mm. Stuffers: “Ik verwacht  dat de meeste gebruikers zullen kiezen voor de breedte  250 – 300 mm, omdat die het dichtst bij het traditionele lood ligt. De grotere maten, 400 mm, zie ik bijvoorbeeld toegepast onder zonnepanelen.”

Bovens: “Je kunt elk dak waterdicht maken met Ubiflex Finio. Het scheelt veel tijd. Je kunt het zelf op maat maken en zonder voorbehandeling bevestigen. De Ubiflex vulkaniseert ook onderling, waardoor je in aaneengeschakelde lengtes kunt verwerken. Je bent competitiever, want je bent veel goedkoper. Daarnaast hoef je niet met soldeer aan de slag. 
Op de website van Ubbink is veel achtergrondinformatie te vinden en er zijn instructiefilmpjes van diverse toepassingen om de verwerking stap voor stap door te nemen.

www.ubbink.nl/finio ■

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren