Zoeken

Nieuwe normen voor de bepaling van rook- en brandwerendheid bouwproducten

NEN heeft onlangs de normen NEN 6069 en NEN 6075 over de brand- en rookwerendheid van bouwproducten gepubliceerd. Met deze normen kan worden beoordeeld hoe een bouwproduct brand en rook kan tegenhouden. Vooral handig omdat de eisen op dit gebied in het nieuwe Bouwbesluit zijn aangepast. Op donderdag 8 maart organiseert NEN een informatiemiddag over het toepassen van deze normen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang

Met NEN 6075 kan de rookdoorlatendheid van bouwdelen worden beproefd. Tot nog toe moest de weerstand tegen rookdoorgang worden afgeleid van de brandwerendheid. NEN 6075 maakt vanaf nu onderscheid tussen koude rook (rook met kamertemperatuur) en warme rook (200 ┬║C). Dit is een hele verbetering ten opzichte van de rookdoorgang op basis van vlamdichtheid.

Bepaling van de brandwerendheid

De criteria voor de brandwerendheid waren voorheen afhankelijk van het soort bouwdeel. Zo werden ramen en deuren op straling beoordeeld en wanden op temperatuur. Door meer toepassing van glas, was het niet duidelijk of deze als wand of als raam moeten worden beoordeeld. NEN 6069 lost dit probleem op: wanden rondom een beschermd subbrandcompartiment worden op straling beoordeeld, wanden rondom een brandcompartiment worden op temperatuur beoordeeld.

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren