Zoeken

Nieuwe, veiligere opbouw van rolsteigers een feit

Tijdens het recent gehouden VSB-symposium ‘De eerste stap naar een nieuwe toekomst’ ontving Marga Zuurbier, directeur Inspectie SWZ uit handen van VSB-voorzitter Frank Klessens, het eerste exemplaar van een uitgave waarin de nieuwe, veiligere opbouw van rolsteigers wordt gepresenteerd.

Het nieuwe, veiligere opbouwen is het resultaat van afspraken die zijn gemaakt bij de totstandkoming van het A-blad Rolsteigers. Deze afspraken zijn ingegeven door het feit dat de rolsteiger veelal wordt gebouwd door de gebruiker, wiens kernactiviteit niet het monteren van aluminium rolsteigers is. Schilders, gevelwerkers, installateurs, zzp’ers en particulieren: allemaal maken ze gebruik van de rolsteiger voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Het opbouwen moet dan ook zó eenvoudig zijn, dat er alleen maar veilig gemonteerd of gedemonteerd kan worden.

De nieuwe, veiligere opbouw is door fabrikanten (Altrex, ASC, Custers, Layher en Skyworks) ‘vertaald’ naar hun rolsteigers. Uitgangspunt hierbij is de bescherming tijdens het opbouwen: het platform mag nu pas worden betreden nadat deze rondom beveiligd is met heupleuningen. Op deze manier wordt voorkomen dat de gebruiker bij de montage vrij staat en dat er sprake is van valgevaar.

Daartoe wordt door de fabrikanten gebruik gemaakt van leuningconstructies, voorloopleuningen, verplaatsbare voorloopleuningen en voorloopleuningen die buitenom met speciale haken, dan wel binnenuit van onderaf naar boven worden gebracht. De komst van het nieuwe, veiligere opbouwen betekent dan ook niet dat nieuwe rolsteigers moeten worden aangeschaft. Het betreft hulpmiddelen en werkmethoden die op de bestaande rolsteigerconfiguraties kunnen worden toegepast.

De verschillende methoden zijn vervat in een handzaam document dat via de VSB kan worden besteld.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren