Zoeken

Nieuwe vorstverletregeling voorlopig van de baan

Samen met een groot aantal brancheorganisaties en vakbonden en op initiatief van Koninklijke Metaalunie is er met succes op aangedrongen om de nieuwe vorstverletregeling niet in te voeren. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had eerder eenzijdig, zonder overleg met de sectoren, besloten een nieuwe vorstverletregeling in te voeren. Deze regeling is voor ondernemers heel veel duurder en brengt het voortbestaan van veel bedrijven in gevaar. De branches eisten daarom dat de minister de nieuwe regeling van tafel haalde. Gisteren deelde Asscher in de Tweede Kamer mee de invoering uit te stellen.

Metaalunie maakt zich sinds augustus vorig jaar hard voor handhaving van de huidige regeling. “De huidige vorstverletregeling wordt opgebracht door werkgevers in hun eigen sector en zorgt ervoor dat bij een strenge vorstperiode werknemers worden doorbetaald”, zegt directeur beleid Jos Kleiboer. “Dat is een prima regeling en veel socialer kan het niet.”

De minister maakte eind mei bekend dat er een nieuwe, voor alle branches uniforme vorstverletregeling zou komen met een wachttijd van drie weken. Hierdoor moeten werkgevers het loon van werknemers bij streng winterweer gedurende drie weken doorbetalen. Dat zou een mkb-werkgever bij langdurige vorstperiodes wel eens meer dan 20.000 euro kunnen kosten. Daardoor kunnen grote groepen bedrijven, die het toch al moeilijk hebben, in de financiële problemen belanden. De huidige regeling heeft in de sector Metaal en Techniek zelfs geen eigen risico. Voorlopig is de ‘nieuwe’ regeling door de minister ingetrokken.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren