Zoeken

Nog geen herstel bouwsector

Hoewel er eerste signalen zijn die op stabilisatie wijzen, zal de bouw in Nederland ook het komende anderhalf jaar nog geen groot herstel kennen. Dat voorspelt het economisch bureau van ABN AMRO. Vanwege de bezuinigingen van het kabinet en het lage investeringsniveau van bedrijven heeft het bureau de verwachtingen voor 2013 en 2014 zelfs verlaagd.

ABN AMRO verwacht dat de bouw dit jaar met 5,5 procent krimpt, terwijl eerder 4,5 procent was voorzien. Volgend jaar komt de krimp naar verwachting uit op anderhalf procent. De voorspelling was tot nu toe een half procent afname.

De verschillen binnen de bouwsector zijn wel groot, constateert ABN AMRO. De sector projectontwikkeling zag bijvoorbeeld de omzet met bijna zestien procent dalen in het tweede kwartaal vanwege het uitblijven van nieuwbouwprojecten. Buizen- en kabelleggers hebben daarentegen weinig last van de crisis.

Ook de grootte van het bedrijf heeft invloed op de perspectieven. De klappen van de crisis worden volgens ABN AMRO vooral opgevangen door middelgrote bedrijven met tien tot honderd werknemers. Hun omzet daalde met bijna tien procent in het tweede kwartaal. Kleine bedrijven met maximaal tien man personeel deden het het beste, met een min van 3,6 procent. Zij profiteren meer van de tijdelijke lagere btw op verbouwingen.

Wat betreft regio's scoort Noord-Nederland het slechtst. Ook bedrijven in Limburg en Zeeland hebben het moeilijk. Bedrijven daar hebben de kleinste werkvoorraad. Bouwers actief in Zuid- en West-Nederland, en dan vooral Utrecht, hebben de best gevulde orderportefeuille.

BRON: Nationale Bouwgids

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren