Zoeken

Oude betondakpan kostenneutraal hergebruikt

Sinds kort kunnen betondakpannen hergebruikt worden als zandvervangend granulaat bij de productie van nieuw beton. Deze nieuwe recyclingmethode is recent ontwikkeld door dakpannenproducent Monier. Met een aantal recyclers zijn afspraken gemaakt en er zijn ook al concrete projectervaringen. Het leidt tot vermindering van grondstofgebruik met gegarandeerde kwaliteit en hergebruik. Aantrekkelijk is tevens dat deze methode kostenneutraal is.

Monier heeft een analyse gemaakt van de betonnen dakpannen op de Nederlandse daken en ontwikkelde samen met recycler Baetsen een methode om ze te hergebruiken. Inmiddels is een netwerk van verwerkers opgezet die oude dakpannen apart houden en de logistiek regelen voor transport naar recyclingbedrijven met wie hierover afspraken zijn gemaakt. Deze verwerkers zijn lid van de Stichting Dakmeester en dragen ook het predikaat Dakmeester. Zij geven een schriftelijke garantie dat de geproduceerde granulaten van gecertificeerde kwaliteit zijn en gebruikt zullen worden in nieuw beton als zandvervanger.

Gunstige milieuprestaties

De betondakpannen van Monier lieten al opvallende milieuprestaties zien, deze nieuw ontwikkelde methode sluit daarop naadloos aan. Betondakpannen leveren namelijk tot 80% minder CO2-emissie op dan andere dakbedekkingen. Bovendien neemt dit type pannen 15 à 20% van de bij productie ontstane emissie zelf weer op en wordt minder energie gebruikt dan bij de productie van keramische dakpannen.

Renovatie Hoofddorp

Eerste ervaringen met dit nieuwe concept deed de fabrikant reeds op bij een renovatieproject in Hoofddorp voor opdrachtgever Ymere. In de wijk Graan voor Visch zijn de betondakpannen van 220 woningen gerecycled, in samenwerking met Baetsen, aannemer Logchies en dakdekkingsbedrijf Patina Hellende Daken.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren