
Parkeren op verwarmd dak op gebouw met techniek van de toekomst
In Oudewater is begin mei het nieuwe onderkomen van B&V Techniek volledig in gebruik genomen. Het gebouw van de W-installateur op industrieterrein Tappersheul omvat 4.000 m2 kantoren en 4.400 m2 bedrijfsruimte en is gebouwd volgens de hoogste BREEAM-specificaties (‘Outstanding’). De daken zijn gebruikt voor parkeren en de opwekking van (veel) zonnestroom. De zestig parkeerplaatsen op het dak zijn niet alleen een slimme manier van ruimtegebruik, het dak is bovendien te verwarmen met het warmte-overschot van het gebouw en is daardoor altijd vorst- en sneeuwvrij.
Voor Martijn Verwoerd, eigenaar-directeur van B&V Techniek, is de nieuwbouw veel meer dan opslag en kantoorruimte. “We hebben met ons eigen ‘huis’ de duurzaamheidslat heel hoog gelegd met techniek van de toekomst. En dat willen we graag tonen. Naast de hoofd-entree zie je door de glazen gevels bijvoor-beeld de grote warmtekoude-opslaginstallatie in beeld en loop je zo over een glasplaat waar je de pomp ziet die voor verwarming van het parkeerdek zorgt.”
Het dak maakt ook deel uit van die toonkamer. We vinden op de hoogste daken een grote luchtbehandelingskast en een grote hoeveelheid zonnepanelen die beide onderdeel zijn van het duurzame gebouw. Het lagergelegen parkeerdek is verwarmd. “Dat is niet meer te zien, maar we nemen klanten graag mee naar boven om het uit te leggen”, vertelt Verwoerd. “De reden om 60 parkeerplekken op het dak te plaatsen, is dat grond in Oudewater erg schaars is. We zijn al vanaf 2008 bezig met nieuwbouw. Dat zou eerst op uitbreidingslocatie Tappersheul gebeuren, maar deze grond komt op zijn vroegst pas over twee jaar vrij.”
“Wij hebben toen een bestaand pand gekocht en gesloopt. Voor onze 4.000 vierkante meter kantoren hadden we niet genoeg ruimte om aan de parkeernorm te voldoen, daarom hebben we het gebouw zo opgezet dat de kantoorgedeeltes naar de maximaal toegestane 15 meter zijn opgetrokken. Binnen de kantoorvleugels hebben we op 10,5 meter hoogte 60 parkeerplekken gecreëerd. Zo hebben we net zoveel volume als origineel bedacht, maar met 60 extra parkeerplekken. Als ik daarvoor 1.200 m2 grond had moeten kopen, was ik duurder uit geweest. Bovendien is die grond niet beschikbaar!”
Parkeren op een dak is niet bijzonder, wel dat het hele parkeerdak verwarmd kan worden. Dit gebeurt in een slimme wisselwerking met het systeem aangelegd voor warmte-koude-opslag (WKO) dat zorgt voor het duurzaam koelen en verwarmen van het gebouw. Verwoerd: “We hebben de ervaring met par-keerdaken dat als mensen het niet verwachten de dakvloer glad is. Dan is het eneden nog plus 3°C en op 15 meter hoogte is het spekglad. Met alle gevolgen van dien.
Hoe kun je die tegels dan vorstvrij maken? Vloerverwarming is kostbaar voor die paar weken per jaar. Wij hebben de link gemaakt met WKO. Die systemen worden steeds gewoner bij grotere panden en je kunt daarmee het warmte-overschot van het gebouw gebruiken om het parkeerdak te verwarmen.”
Het idee is volgens Verwoerd betrekkelijk simpel. “De WKO biedt een onbeperkte hoeveelheid water die we in de winter omhoog pompen voor de warmte. Die gaat dan met +6 à +7 graden weer de bodem in. Maar dat kan ook op +2 graden. Dat verschil betekent hier 300 kilowatt aan verwarmingscapaciteit die we onder de daktegels door geleiden. Met alleen een circulatiepompje van 80 watt houden we nu ons dak ijsvrij. Het is tevens gratis koeling die we opslaan voor gebruik in de zomer. En koeling wordt steeds belangrijker. Mogelijk wordt hiernaast een zwembad aangelegd. Ik kan daarvoor de warmte leveren die in de zomer onder de tegelvloer wordt aangemaakt.”
TECHNIEK
Het verwarmde dak is ontwikkeld in samenwerking met Zoontjens, leverancier van het hier toegepaste Pardak 80® systeem. Er is met varianten en alternatieven geëxperimen-teerd om de warmte-overdracht zo groot mogelijk te krijgen. Verwoerd: “We zijn uitgekomen op een systeem waarbij tussen de tegeldragers 100 cm lange isolatiestroken liggen