Zoeken

Particuliere subsidies niet meer nodig

Het totaal geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen voor Nederlandse consumenten kan in 2020 40 keer (4,000 Megawatt) hoger bedragen dan het huidige geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen (100 Megawatt). Dit volume kan bereikt worden zonder subsidies. Bovendien zou de gemiddelde Nederlandse consument, bij een gelijkblijvend elektriciteitsverbruik en bij de huidige prijzen, minder kwijt zijn aan zijn elektriciteitsrekening met zonnepanelen dan zonder zonnepanelen. Dit voordeel hangt samen met de sterke prijsdaling maar tegelijkertijd sterke kwaliteitsverbetering van zonnepanelen voor particulier gebruik. Dit blijkt uit uitvoerige verkenningen van vijftien bedrijven, lagere overheden en kennisinstellingen onder leiding van energiekennisbedrijf KEMA.

De vijftien partijen (in alfabetische volgorde: Alliander, BOM, DSM, ECN, Energy Valley, Enexis, Gemeente Amsterdam, IBC Solar, KEMA, KNCV, Mastervolt, NXP, Solen Energy, Scheuten Solar en Stadsregio Arnhem Nijmegen) hebben zich ten doel gesteld om het potentieel aan zonnestroom voor particulieren zo veel mogelijk te benutten en deze 4,000 MW in 2020 te realiseren. Dit zou betekenen dat in 2020 circa één op de acht huishoudens gebruik zou maken van zonnepanelen tegen circa één op de vijfhonderd huishoudens nu. Een gemiddelde elektriciteitscentrale in Nederland heeft een gemiddeld vermogen van 900 MW. Om deze 4,000 MW aan particuliere zonnestroom te realiseren, hebben de partijen een Nationaal Actieplan Zonnestroom opgesteld dat erop gericht is om de voorwaarden helpen te scheppen dat de consument daadwerkelijk overstapt op het gebruik van zonnestroom.

Thijs Aarten, voorzitter Raad van Bestuur KEMA: ""Het is een goede zaak dat lagere overheden, kennisinstellingen en bedrijven de handen ineen hebben geslagen om het enorme potentieel aan zonnestroom daadwerkelijk te benutten. De overgang naar een duurzame energievoorziening kan immers alleen gerealiseerd worden door samen te werken en door initiatief te nemen. We zijn op het punt beland dat het voor de consument daadwerkelijk loont om zonnepanelen te gebruiken. De verwachting is dat de prijs van zonnepanelen verder zal dalen. Dit maakt het voordeel voor de consument alleen maar groter.""

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren