Zoeken

PUR-schuimen Tremco illbruck niet schadelijk voor de gezondheid

In de media is sinds enkele weken veel ophef over PUR sprayfoam. Door het isoleren van begane grondvloeren van huizen met twee componenten (2K) polyurethaan sprayfoam, kunnen vermoedelijk gezondheidsproblemen ontstaan voor de verwerker en de bewoners. Tremco illbruck produceert en levert geen sprayfoam. De bussen PUR-schuim van Tremco illbruck bevatten een één component schuim. De mix van chemische bestanddelen heeft al plaatsgevonden bij het vullen van de bus. Er wordt geen puur isocyanaat uitgespoten.

Het nieuws betreft twee componenten (2K) polyurethaan sprayfoam dat in grote hoeveelheden op grote oppervlakken wordt verwerkt. Bij dit type schuim vindt de chemische reactie plaats door het samenvoegen van de chemische bestanddelen na het verlaten van het spuitsysteem. Dit wordt veelvuldig toegepast bij het na-isoleren van de begane grond, zoals ook te zien was op TV.

Geen chemische reactie bij verwerking

Tremco illbruck produceert en levert niet de 2K-sprayfoam, zoals getoond in het nieuwsitem. Tremco illbruck is fabrikant van PUR-schuimen in aerosol-verpakking. Het belangrijkste verschil is dat die bussen PUR-schuim een één component schuim bevatten. De mix van chemische bestanddelen heeft al plaatsgevonden bij het vullen van de bus. Uitharding is de enige reactie die nog moet plaatsvinden na het verlaten van het spuitsysteem en gebeurt door vochtopname uit de lucht en de ondergrond.

Geen spray, maar schuim in busvorm

“Wij betreuren de ongenuanceerde berichtgeving ten zeerste”, aldus Constanz Bothof, Sales Director Benelux van Tremco illbruck. “Meestal associeert men PUR-schuim met het één component product in de bus, daar is de problematiek bij standaard gebruik niet aan de orde.” Overigens produceert Tremco illbruck wel 2K-schuim producten in busvorm, aldus Bothof, “maar ook deze hebben niets te maken met het product om vloeroppervlak te isoleren.” Het verschil hier is dat de tweede component bestaat uit een versneller en niet uit een chemisch bestandsdeel. Bovendien komt schuim uit de bus als een dikke rul naar buiten, waardoor er geen druppeltjes worden gevormd die vervliegen.

Hoogste classificatie normering

Voor eventuele emissies na verwerking bestaat normering volgens de 

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren