Zoeken

Regio Roofs Oktober 2014 Utrecht

Tuinfabriek genomineerd voor Dutch Design Award

De Tuinfabriek, de daktuin op Hoog Catharijne in Utrecht, is genomineerd voor de Dutch Design Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandse ontwerp. De commissie roemt het project omdat de omringende bedrijven actief betrokken zijn. Van het organische afval van personeel en bewoners wordt bijvoorbeeld compost gemaakt voor het onderhoud van de moestuinen. De daktuin ligt boven het Radboudkwartier en is een samenwerking tussen Kunst in het Stationsgebied en Corio, de eigenaar van Hoog Catharijne. Naast een moestuin zijn er kippen en worden er bijen gehouden.

De commissie: “Sterk aan de Tuinfabriek is dat het op meerdere plekken toepasbaar is. De ontwerpvaardigheden maken het verschil in de mate van het succes en het voortbestaan van het systeem. Ester van de Wiel brengt de publieke ruimte nog dichter bij de mens.” De Dutch Design Awards worden uitgereikt tijdens de Dutch Design Week (18-26 oktober 2014).
Met foto

Guus Wilmans nieuwe account manager Bauder

Per 1 september is Guus Wilmans bij Bauder bv in dienst getreden als Account Manager voor de regio Midden en Oost Nederland. Wilmans is voor velen een bekend gezicht en heeft inmiddels jarenlange ervaring in de dakenbranche. Dit is de derde nieuwe versterking in korte tijd. Guus Wilmans zal zich gaan bezighouden met new business en het vertrouwde productgamma. Tevens zal hij het denken in Bauder systeemoplossingen verder uitdragen en introduceren.

Dak Eierhal Nijkerk weer terug getakeld
Het enorme dak van de Eierhal in Nijkerk is woensdag 23 september 2014 weer teruggeplaatst. De constructie, die 32.000 kilo weegt, werd met twee hijskranen op z’n plek getakeld.  Een eerdere poging om het dak terug te plaatsen moest een week eerder worden afgeblazen, nadat een van de hijskranen defect raakte. Het historische dak werd een jaar geleden verplaatst, onder meer voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. De nieuwe Eierhal gaat onderdak bieden aan een kledingzaak.
BRON: Reformatorisch Dagblad

300ste huis voor de Nationale Duurzame Huizen Route

Onlangs haalde de Nationale Duurzame Huizen Route - een initiatief ondersteund door Greenchoice - een nieuwe mijlpaal met de aanmelding van het 300ste huis. De Nationale Duurzame Huizen Route vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 oktober. Iedereen kan dan een kijkje nemen bij huiseigenaren die hun huis energiezuinig en comfortabel hebben gemaakt. In heel Nederland stellen mensen hun huis open en delen hun kennis en ervaringen.

De 300e woning is van het echtpaar Van IJken uit Eemnes. De familie werd feestelijk onthaald. Bijzonder aan de monumentale woning is dat deze in 2006 is gerenoveerd met oude bouwmaterialen afkomstig uit de winkel van Van IJken. ‘Hergebruik van oude materialen is het duurzaamste wat je kunt doen bij bouwen en verbouwen,” vindt Jan van IJken.

Met foto


SBD organiseert Regio platformbijeenkomsten voor dakbedekkingsbedrijven

Tussen 2005 en 2010 organiseerde SBD jaarlijks een aantal regionale platformbijeenkomsten. Door een andere benadering waarbij we meer zelf de individuele bedrijven bezochten zijn deze bijeenkomsten tijdelijk opgeschort. Sinds 2010 is er echter veel gebeurd. Er zijn nieuwe wettelijke regels en brancheafspraken en nieuwe technieken en oplossingen voor de aanpak van risico’s bij het veilig werken op platte daken. Daarnaast verzorgt SBD het projectmanagement van het sectorplan BIKUDAK 2014-2016.

SBD organiseert daarom in de periode 16 september-16 oktober 2014 wederom regiobijeenkomsten. Deze tien bijeenkomsten zijn gekoppeld aan een informatietoer gericht op opdrachtgevers, gebouweigenaren en aannemers Bouw & Infra. Data en locaties staan hieronder.

Uit de rapportages van de arbovoorlichters en die van de Inspectie SZW blijkt dat de meeste bedrijven en dakdekkers redelijk bekend zijn met de regelgeving over met name val-, brandgevaar en fysieke belasting. Nieuw is de aandacht voor aanpak kwartsstof en veilig hijsen. Het goed naleven van regels blijft echter een probleem. Een ander terugkerend thema is de opstelling van opdrachtgevers en het omgaan met onderaannemers en ZZP’ers. In de regiobijeenkomsten worden deze onderwerpen extra belicht.

Verder worden – aan de hand van concrete voorbeelden – met de aanwezigen de samenwerking tussen opdrachtgevers/bedrijven/ZZP’ers en eigen medewerkers als het ware nagespeeld. Tenslotte staat men stil bij een aantal praktijkvoorbeelden waarbij dakdekkers, middels het project TOPVORM, langer duurzaam inzetbaar blijven.

Alle informatie op de regiobijeenkomsten is gebaseerd op bestaande praktijksituaties en onderbouwd met deskundige inbreng van Arbouw/TNO/EIB en de onlangs door Inspectie SZW positief getoetste Arbocatalogus Platte daken.

Datum en locatie:

do. 16-10 SBD, Groningenhaven 4, 3433 PE Nieuwegein

Nieuwe serie BouwLokalen

SBRCURnet organiseert van 4 t/m 26 november de BouwLokalen 'Kansen pakken: ontzorg uw klanten in de bouw'. De bouw is van oudsher een probleemoplossende en dienstverlenende sector. Juist in deze tijd van schaarse opdrachten onderscheiden zich vooral de partijen die denken in totaalaanbiedingen en service voor de klanten. Dat is waar de behoeftes van opdrachtgevers en gebruikers (blijven) liggen. Kortom: hoe kunt u hen, samen met uw partners, ontzorgen tijdens het project en daarna?
De aanvankelijke bouwprijs is daarbij minder relevant en er wordt gekeken naar de echte kosten; de uiteindelijke levensduurkosten. Denk hierbij aan onderhoudskosten en het up-to-date houden van installatiecontracten. Door op een andere manier te kijken naar de financiële haalbaarheid van een project , komen voor de bouwopgave nieuwe mogelijkheden in beeld.

Dat biedt kansen. Ontzorgen van de klant en het garanderen van prestaties zijn twee belangrijke aspecten. Sprekers zijn o.a.:
GrootOnderhoud 2.1 met hun spraakmakend renovatieproject Willemskwartier Nijmegen
BouwZakenNederland met hun service- en onderhoudsdienstverlening
Talen Vastgoedonderhoud & De Verduurzamers
De volgende onderwerpen komen aan bod:

• Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken?
• Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde?
• Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?
Datum en locatie
• 11 november – Amersfoort


Felsdak op Utrecht Centraal

“De aluminium koningsmantel van Utrecht Centraal’ noemt gevelbekleder Hafko uit Zaltbommel de 23.500 vierkante meter dak boven het centraal station van Utrecht.
Het dak bestaat van onder naar boven gezien uit geperforeerde profielen, geluiddempende isolatie, een dampwerende folie en clips met isolatie ertussen om het afsluitende aluminiumfelsdak mee vast te klikken. De isolatie dempt het lawaai van bijvoorbeeld rennende reizigers die een trein proberen te halen.

De beheerder van het station hoeft er volgens calculator Toon van Gerwen zeker veertig jaar niet naar om te kijken. Dat komt mede doordat in het dak geen schroeven zitten die kunnen beschadigen.

BRON: Cobouw

HU-project genomineerd voor Duurzaamheidsprijs

Het project One Stop Shop Atelier is genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs van Utrecht2040. De winnaar, die in november bekend wordt gemaakt, ontvangt € 10.000,- voor de opschaling en verdere uitvoering van het project. In het One Stop Shop Atelier werken studenten en onderzoekers van Hogeschool Utrecht samen met het bedrijfsleven aan het ontwikkelen van nieuwe concepten om bestaande woningen duurzaam te renoveren.

De andere drie genomineerden voor de Duurzaamheidsprijs 2014 zijn: de Energieambassadeurs van Energie U en de gemeente Utrecht; het project ‘Wel de lusten niet de lasten’ van Seinen Projectontwikkeling; en het project ‘Samen oud en nieuw’ van VVE ’t Kofschip in Veenendaal.


Utrecht bundelt krachten voor ‘Nul op de meter’

De ambitie: 50.000 ‘nul-op-de-meter’ woningen in 2020. Deze huishoudens ontvangen geen energienota meer. Technisch kan het, en als we slim samenwerken is deze ambitie zeker haalbaar, met de regio Utrecht als sleutel tot succes.

Dat er een ‘nul-op-de-meter’ markt is, blijkt uit de initiatieven die al lopen. Ivo Opstelten (lector Nieuwe energie in de stad; Hogeschool Utrecht; Energiesprong; Utrecht 2040): “De waarde van een woning stijgt enorm door zo’n duurzame renovatie. Dat er een markt is, laat de grote respons zien op de landelijke campagne Onshuisverdient het van Energiesprong: binnen twee weken al meer dan 1250 aanmeldingen van particuliere woningeigenaren voor een nul-op-de-meter-woning, merendeels uit de regio Utrecht”.