Zoeken

RHP waarschuwt voor hoge concentraties wilgenzaad

Tot eind juni is het risico op ongewenste wilgenzaailingen in de pot- en containerteelten groot, volgens het kwaliteitskeurmerk voor substraten RHP. De Salix geeft in deze periode van het jaar in grote aantallen zaad af, die gemakkelijk door de wind meegevoerd worden. De kans op besmetting van het substraat met wilgenzaailingen is sterk afhankelijk van het kiemmilieu en de tijd dat het zaad een geschikt kiemmilieu heeft gevonden. Vers opgepotte potgrond biedt een ideaal klimaat voor kieming, omdat de potgrond een open structuur heeft en vochtig is.

Wilgenzaad moet binnen 24 tot 48 uur een geschikt kiemmilieu hebben gevonden. Hierna daalt het kiemingspercentage tot vrijwel nul. De verplaatsing van wilgenzaailingen is te herkennen aan de witte pluizen die door de wind ook in de kas neer kunnen komen. In geval van besmetting kan het zaad afkomstig zijn van bomen uit de wijde omtrek. De vochtigheid van de bovenzijde van de potkluit heeft een zeer grote invloed op de mate van kieming. Hierdoor kan het voorkomen dat per dag opgepotte partijen een verschil laten zien in de opgekomen wilgenzaailingen. In de pot- en containerteelten is het advies om de gekiemde wilgen te behandelen als onkruid en te verwijderen voordat de struik te sterk geworteld is.

RHP gecertificeerde substraten geven garantie voor een optimale start van de teelt. Het biedt zekerheid dat het substraat voldoet aan de juiste kwaliteitseisen met betrekking tot water- en luchtgehalte, pH en bijvoorbeeld EC. Ook biedt het zekerheid dat het substraat zuiver en schoon is en dat er geen risico’s zijn voor een veilige toepassing in de teelt. Het RHP keurmerk waarborgt de kwaliteit van teeltmedia in de keten, van grondstofwinning tot bewerking en aflevering bij de gebruiker op het bedrijf.

InSus BVBravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval november 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren