Zoeken

Richtlijn meetwaarden van licht voor welzijn van mensen

Licht heeft directe invloed op prestaties en welzijn van mensen. Omdat hierover steeds meer bekend wordt, is het tijd dit toe te passen op verlichting en gebouwontwerp. Dit vereist nieuwe meetwaarden voor licht. Informatie hierover is te vinden in NPR-CEN/TR 16791 ‘Kwantificering van bestralingssterkte met betrekking tot de niet-beeldvormende effecten van licht op de mens’.

Licht is het belangrijkste omgevingssignaal voor onze slaap-waakcyclus en voor andere processen die synchroniseren met de rotatie van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan hartslag, slaapvoorkeur, alertheid, lichaamstemperatuur en concentratievermogen. Dit noemen we niet-visuele, of niet-beeldvormende effecten van licht, kortweg NIF: Non Image Forming.

Kunstlicht kan vervelende effecten veroorzaken. denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen door ’s avonds te veel naar een beeldscherm te kijken. Maar je kunt kunstlicht ook ten goede inzetten. Zo is licht effectief gebleken bij de behandeling van depressies. Werkgevers kunnen licht inzetten om hun werknemers alert te houden.

Praktische gegevens
NPR-CEN/TR 16791 geeft achtergrond informatie, maar vooral praktische gegevens en formules. Zo geeft de richtlijn informatie over leeftijd in combinatie met het waarnemen van verschillende golflengtes. Het is belangrijk om onderzoek naar licht en kinderen of oudere mensen met dezelfde uitgangspunten te doen. Maar ook voor licht/lampen fabrikanten die hun producten op specifieke doelgroepen willen afstemmen.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren