Zoeken

Roofing Holland 1996-08-22 Steenmetz zet helikopter in bij Eindhovens renovatieproject

Een inventieve oplossing. Zo mag de manier waarop de dakrollen op het dak van Philips Lighting RDC in Eindhoven werden geplaatst toch wel worden omschreven. Steenmetz Daktechniek BV koos voor een zeer snelle en vooral arbeidsvriendelijke methode: een helikopter zette de rollen keurig op de juiste plaats.

Bij de aanbesteding van de renovatie van het 8.000 m² grote dak van het Eindhovense regionaal distributiecentrum van Philips Lighting aan Steenmetz Daktechniek uit Best kampte hoofduitvoerder Cor Bottenberg met een lastig logistiek probleem: Hoe kreeg hij de 2.100 rollen Wédéflex D 4 snel en op de juiste plaats op het dak? Door de omvang van het complex was het gedeelte van het dak dat gerenoveerd moest worden met een kraan niet bereikbaar. Een tweede optie die voor Bottenberg openstond was het omhoog brengen van de rollen met een lift. Maar het bezwaar bij die keuze werd gevormd door het feit dat het dak een groot aantal lichtstraten heeft. Bij het inzetten van een bouwlift zou er over de hele breedte van het dak bovenop de lichtstraten een steiger moeten worden gebouwd om de rollen vervolgens naar de juiste plaats te kunnen brengen. In de bouw van de steiger zouden beslist de nodige uren gaan zitten. Het laatste alternatief was het meest tijdrovend en het zou bovendien onnodig veel fysieke inspanning eisen: de rollen simpelweg met de kruiwagen door de goten verplaatsen. Met de kruiwagen 130 meter heen en weer 130 meter terug.
Tijdens de werkvoorbereiding werd Bottenberg dankzij de aanleg van de golfbaan in Gilze en Rijen echter op een lumineus idee gebracht. Bij de golfbaan werden de uit de kluiten gewassen bomen met een helikopter ‘ingevlogen’. Bottenberg zag het toen hij toevallig voorbij reed. Waarom ook niet dacht de uitvoerder. En daarmee werd een primeur voor de Nederlandse dakdekkerswereld geboren.

Mensvriendelijk

“Het transport met een helikopter gaat snel en verdient bij dit project vooral vanuit arbo-overwegingen de voorkeur,” zegt Bottenberg. Uiteindelijk zijn we wel iets duurder uit, maar het werkt een stuk mensvriendelijker. En dat motiveert het personeel uiteraard ook. Dus uiteindelijk hopen we er op deze manier ook weer ons voordeel mee te doen. Bovendien lenen de omstandigheden bij dit project zich ervoor om een heli in te zetten.”
Bottenberg doelt daarbij met name op de eisen die de Luchtvaartwet stelt. Niet elk project heeft een locatie beschikbaar met de vereiste afmetingen voor een heli-platform zodat de machine veilig kan opstijgen en landen. Daarnaast moeten veiligheidsmedewerkers voortdurend een oogje in het zeil kunnen houden. Met een eigen brandweer en veiligheidsdienst van Philips, en voldoende ruimte voor de helikopter was de afgifte van een vergunning geen probleem. Bovendien eisen de veiligheidsregels dat er bij een dergelijk transport in het gebouw zelf niet wordt gewerkt. Omdat het pand ook binnenin onder handen wordt genomen, waren er toch maar enkele Philips-werknemers aan het werk. Aan die voorwaarde kon dus ook gemakkelijk worden voldaan.

Kostbare uren

Steenmetz schakelde voor het project Heli Holland uit Lelystad in. Dit bedrijf biedt zijn diensten per uur aan. De uren zijn betrekkelijk kostbaar. Voor de heli, de piloot en twee werknemers van Heli Holland die de piloot vanaf het dak en de grond aanwijzingen geven, betaalde Steenmetz ƒ 1.750,- per uur. Maar voor dat geld stond het materiaal dan ook binnen de afgesproken tijd keurig op de juiste plaats. Aan de grond had Steenmetz twee mensen staan om de rollen aan de naar beneden bungelende singels van de heli te hangen. Op het dak stonden er ook twee om de lading los te koppelen. In een kleine drie minuten werden de pakketjes een voor een in de goten tussen de lichtstraten geplaatst. Het betreffende dakdeel was al van een primer voorzien. Razendsnel en met het nodige kabaal vonden de activiteiten plaats. Maar niemand hoefde te zeulen. Niemand hoefde ook het zweet van het voorhoofd te vegen. De bladen van de heli zorgden voor een stevige en verfrissende bries.

door: Mari van Lieshout