Zoeken

Roofing Holland 1996-08-32 Het hele jaar door skiën op echte sneeuw

Wie het over skiën heeft, denkt al snel aan wintersport en aan landen als Zwitserland, Oostenrijk of Frankrijk. Daar ligt sneeuw en daar wordt geskied. Niet in Nederland. Behalve dan zo hier en daar op hellingen met kunstgras. Sinds januari is dat echter anders. Toen opende Ski-Dôme Nicky Broos in Rucphen als eerste overdekte skihelling met echte sneeuw haar deuren.

Het plan om in Nederland skihellingen te overkappen en het hele jaar voor skiliefhebbers open te houden komt oorspronkelijk van P.J.C. Huibers van Huibers Buro Bouwmanagement & Architectuur. Deze ontdekte het verschijnsel eerder in Japan. “Daar zijn de afgelopen jaren diverse overkapte skibanen gebouwd. In Europa zijn de eerste voorzichtige stappen gezet in Birmingham en Antwerpen. Dat was voor mij aanleiding om de mogelijkheden ook in Nederland eens in kaart te brengen.”
Aanvankelijk dacht Huibers eraan om nieuwe gebieden te ontwikkelen en hellingconstructies van beton en staal te bouwen. Maar dergelijke omvangrijke projecten passen vaak niet in bestaande bestemmingsplannen. Bovendien is de realisering ervan vrij kostbaar. Voor Huibers voldoende reden om de bestaande skihellingen eens nader onder de loep te nemen.
Nederland telt 24 alpinehellingen met open borstelbanen. Maar deze komen niet allemaal voor overkapping in aanmerking. Ze zullen aan diverse eisen moeten voldoen. Zo zal de baan minimaal 120 tot 150 meter lang moeten zijn. Elke overkapte skihelling krijgt een eigen beschermingsgebied. Van de 24 skihellingen blijven er dan zo’n tien over die in economisch en commercieel opzicht interessant zijn.
Voor de commerciële aanpak van het concept richtte Huibers Snow Business-Holland op. Ski-Dôme Nicky Broos in Rucphen is de eerste onderneming die het concept in praktijk brengt. Met andere geïnteresseerden worden inmiddels gesprekken gevoerd. Naar verwachting zullen diverse projecten de komende jaren volgen. Voor het ontwerp van de skihelling tekenen Huibers Buro Bouwmanagement & Architectuur en Snow Business-Holland. Daarnaast voert Huibers de directie over de realisering van het project. Met de uitvoering van Ski-Dôme Nicky Broos is in oktober begonnen.

Altijd sneeuwzeker

Skiën doe je op sneeuw. Probleem in Nederland is echter: waar haal je zo snel sneeuw vandaan? En hoe lang blijft die sneeuw goed? Het antwoord komt van Hiensch Engineering uit Badhoevedorp. Hiensch Engineering is een Europees opererend bureau dat zich bezighoudt met een scala aan diensten op het gebied van klimaat-, sanitair-, transport-, en elektronische installaties. Sneeuw wordt vermaakt van onderkoeld water dat onder lage temperaturen (minimaal -5° C) wordt verneveld. Naarmate het kouder is, neemt de valtijd die nodig is om van water sneeuw te maken af. Voor de skibaan in Rucphen is gekozen voor een speciaal geconstrueerde tent met een temperatuur van -25° C. In die tent blaast een kanon een mengsel van water, perslucht en vloeibare stikstof in een boog van twaalf meter. De tent beslaat een oppervlakte van zo’n 50 m². Per uur wordt zo’n vijftig kubieke meter sneeuw gemaakt. De laagdikte van de sneeuw is 30 cm. De totale oppervlakte van de skihelling bedraagt circa 3500 m². Om te voorkomen dat er een te groot smeltverlies van de sneeuw optreedt, wordt de skihal tot -5° C gekoeld. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de gehele constructie en ook het dak goed geïsoleerd moeten zijn.

Sikaplan dakbedekking

Voor de 5000 m² overkapping van de skibaan is gekozen voor de kunststof dakbedekking Sikaplan 12G, kleur lichtgrijs. Het voordeel van Sikaplan is de hoge UV-bestendigheid en een lange levensduur van minimaal 30 jaar. Daarnaast is het onderhoudsvrij en esthetisch fraai. Vanwege de lage temperatuur in de skihal zijn op de dakconstructie onder meer twee lagen isolatie ‘verspringend’ aangebracht en is een zeer dampdichte laag toegepast. Deze dampremmende laag is aangebracht in geprefabriceerde lappen van 400 m², met daarover de Sikaplan 12G dakbanen. Door Sika is de maximaal haalbare baanbreedte berekend en het daarbij behorende aantal bevestigingsmiddelen per vierkante meter. Deze gegevens zijn ontleend aan dynamisch uitgevoerde windbelastingsproeven op daksystemen/constructies overeenkomstig de NEN 6702. Door de keuze van twee meter brede dakbanen was het ook mogelijk het aantal bevestigingsmiddelen in de stalen dakplaten te beperken met als voordeel minder doorboringen in de stalen dakplaten (dus vanuit de skihal gezien een netter gezicht) en minder overlappingen van de dakbanen (dus esthetisch gezien een fraaier dakvlak en een snellere verwerking).
Voor de verwerking is Aarsen Kunststof uit Roosendaal, erkend dealer van Sikaplan dakbanen in de arm genomen. Met de uitvoering van het dak zijn circa acht medewerkers zo’n zes weken bezig geweest. Daarnaast was het bedrijf ook verantwoordelijk voor de dakbedekking van het restaurant waarop zo’n 500 m² Sikaplan losliggend/geballast is verwerkt.

Opbouw dak skibaan (5000 m2)

(volgens het mechanisch bevestigd daksysteem)
  • geprofileerde stalen beplating (type 40R/915) met een dikte van 0,7 mm
  • als isolatie twee lagen geëxpandeerd polystyreen (PS 20SE) elk 90 mm dik
  • hoogwaardige dampremmende laag: folie bestaande uit een polyetyleen met een toplaag van aluminiumfolie 0,1 mm
  • Sikaplan 12 G (hoogpolymere dakbedekking, vervaardigd volgens het kalanderprincipe, gewapend met polyester weefsel; kleur lichtgrijs) in banen van twee meter, mechanisch bevestigd met SFS-bevestigingsmiddelen

Opbouw dak restaurant (500 m2)

(volgens het losliggend/geballast daksysteem)
  • gasbetonplaten
  • dampremmende laag
  • isolatielaag van 60 mm dikte geëxpandeerd polystyreen (PS20SE)
  • chemisch neutrale scheidingslaag van een non-woven polyestervlies (180 gram per m²)
  • Sikaplan 15 GU, baanbreedte 2,0 mtr, geballast met gewassen en gezeefd grind
  •  

door: Sika Aktief