Zoeken

Roofing Holland 1996-10-32 EPDM-membranen volledig verlijmd op dak van auto-importeur

Bijna ongemerkt heeft EPDM-producent Carlisle een stevige positie op de Nederlandse dakenmarkt ingenomen. De producent acht nu de tijd rijp om wat harder op de trommel te slaan. Een eerste begin is gemaakt met de voltooiing van een opzienbarend project op het complex van auto-importeur Pon in Leusden. De 1,5 mm dikke membraan werd op het 25.000 vierkante meter grote dak volledig verlijmd.

Met het oude dakbedekkingssysteem op het pand van auto-importeur en dealer Pon in Leusden was het eigenlijk van meet af aan tobben geweest. De bitumineuze APP-gemodificeerde toplaag was tijdens haar korte leventje al herhaaldelijk hersteld. Sommige dakdelen waren zelfs van een nieuwe laag voorzien. Maar het kon allemaal niet verhinderen dat de problemen opnieuw de kop opstaken. Hoe ernstig het was, bewezen de honderden liters water die de dakdekker uit het bestaande pakket moest wegzuigen. Na twaalf jaar had de eigenaar er schoon genoeg van. Hij wilde voor lange tijd geen narigheid meer. De eigenaar koos voor EPDM.

Polyestervlies

Lange tijd heeft wereldleider in EPDM-membranen Carlisle gekozen voor verlijming als enige juiste bevestigingsmethode. Die weg lijkt de Amerikaanse producent nu te verlaten mede als gevolg van de introductie van een EPDM-dakbedekking dat aan de onderzijde is voorzien van een polyestervlies. Deze EPDM-membranen kunnen volgens Kees de Jonge met evenveel zekerheid op andere manieren worden bevestigd. "Koud verlijmen met de gangbare pu-lijmen geeft uiteraard nog steeds een zeer goed resultaat. Maar in principe is het gebruik van een willekeurige andere lijm mogelijk. Daarnaast werkt Carlisle nu ook met een butyl-tape voor de langsoverlappen."
  Overigens is bij Pon een EPDM-membraan zonder polyestervlies toegepast. Wel is gekozen voor een zwaardere kwaliteit. De membranen hebben een dikte van 1,5 mm terwijl doorgaans wordt volstaan met een dikte van 1,2 mm.
In Leusden koos de eigenaar voor een wat ongebruikelijke methode: volledige verlijming. Bij die keuze heeft zeker de ervaring met de oude dakbedekking meegespeeld. Belangrijker echter waren overwegingen als kostprijs en efficiëntie.
Het aanbrengen van de EPDM-dakbedekking gaat razendsnel. Carlisle levert de membranen in de afmetingen 3 x 30m. Met behulp van een compressor wordt de lijm op de onderlaag verspoten. Met deze bevestigingsmethode is een forse tijdwinst te realiseren waardoor de arbeidskosten voor het aanbrengen van de dakbedekking aanzienlijk kunnen worden gereduceerd.

Zwaardere kwaliteit

Met de keuze voor een zwaardere kwaliteit (1,5mm) werd het risico op plooivorming tijdens de applicatie zoveel mogelijk uitgesloten. Omdat de membranen een forse afmeting hebben, bestaat de kans dat de wind het werk bemoeilijkt. Wanneer de membranen vervolgens op de voorbehandelde ondergrond worden gelegd, zitten ze meteen vast. Dit betekent in de praktijk dat bij volledige verlijming de dakdekker er rekening mee moet dat hij niet bij een te sterke wind aan het werk kan. Een klein plooitje hier en daar is overigens geen ramp. Na verloop van enkele dagen trekken de plooien glad en ligt de bedekking er fraai en strak bij.
  Carlisle maakt bij de overlappen gebruik van ongevulkaniseerde butyl-tape. Het maken van een overlap is hiermee sterk vereenvoudigd. De kwaliteit van deze overlap is bij zorgvuldige activering met een primer onomstotelijk bewezen. In het primen gaat eigenlijk nog de meeste tijd zitten. Daarna is het aanbrengen van de tape een fluitje van een cent. Op de te verlijmen plaats wordt de tape op maat aangebracht. Vervolgens wordt de beschermstrip weggetrokken en de overlap daarop aangebracht. Even aandrukken met een rollertje en klaar is Kees.

Flashing

Voor detailoplossingen maakt Carlisle gebruik van een zelfklevende flashing, d.w.z. een niet gevulkaniseerde EPDM met een butyllaag voor de hechting. Doordat de EPDM ongevulkaniseerd is kan deze worden gevormd naar de vorm van het gewenste detail. Vervolgens komt het vulkaniseerproces op gang waarbij de moleculen, zoals de Duitsers zo treffend omschrijven, zich ‘vernetzen’. Deze nieuwe verbindingstechnologie is volledig in Leusden toegepast.
Zowel Carlisle, eigenaar Pon als het uitvoerend dakdekkersbedrijf Mastum zijn ervan overtuigd dat hiermee voor jaren een solide afdichting is verkregen waarmee de irritatie over het oude dakbedekkingssysteem snel zal zijn vergeten.

Dakopbouw Auto Pon Leusden:

  • Onderconstructie van geprofileerd staalplaat
  • Isolatie polystyreen (3cm)
  • Gemineraliseerde bitumen dakbedekking met glasvlies-inlage (oude laag)
  • Gebrande laag APP 460 A 14
  • Polyurethaanisolatie met aluminiumcachering (geparkerd)
  • Carlisle EPDM volledig verlijmd