Zoeken

Roofing Holland 1997-11-30 Kritische details moeiteloos afgedicht met vloeibare dakbedekking

"

De vloeibare dakbedekking Triflex Special kende bij haar introductie in het begin van de jaren tachtig een aarzelende start. Aanvankelijk werd de afdichting op basis van polyesterhars alleen toegepast op balkons, galerijen en parkeerdaken. Inmiddels heeft het afdichtingssysteem ook een stevige plaats op de dakenmarkt ingenomen.

Dat de toepassing van vloeibare dakbedekking op daken met veel kritische details grote voordelen biedt is bekend. In een aantal gevallen is er inderdaad veel te zeggen voor het gebruik van Triflex Special bij de kritische details in combinatie met een bitumineuze of kunststof dakbedekking.
Triflex Special is een afdichtingsmateriaal op basis van een onverzadigde polyesterhars. Het heeft drie wezenlijke kenmerkende eigenschappen die noodzakelijk zijn voor een goede afdichting: Met toepassing van Triflex Special wordt een naadloze afdichting verkregen, het materiaal is zeer flexibel en dampdoorlatend.
Eenmaal uitgehard, de uithardingstijd varieert van twintig minuten bij 20 oC tot veertig minuten bij 5 oC, is het zeer weersbestendig en bezit het een grote mate van UV-bestendigheid. Triflex Special heeft een zeer goede hechting op verschillende ondergronden en is flexibel en scheuroverbruggend waardoor dilatatievoegen probleemloos kunnen worden afgedicht. Ook heeft het materiaal hoge mechanische eigenschappen en is het slijtvast.
Met name de goede hechting op bitumen én beton, en het feit dat knelstrips niet meer nodig zijn, heeft BDA overtuigd van de nuttige toepassing van Triflex. Deze toepassing is dan ook opgenomen in het BDA Dakboekje.
De hechting op sommige APP gemodificeerde dakbedekkingen vereist soms meer aandacht. Op SBS gemodificeerde bedekkingen is de hechting zonder meer goed. Eveneens probleemloos is het materiaal aan te brengen op koper, lood, zink en harde PVC. Op de zachte PVC-folie kan het soms lastig zijn. In dat geval is het probleem overigens altijd te tackelen door op de PVC-laag eerst een SBS-laag te branden.

Dochter van Follman

In Nederland wordt Triflex Special aangeboden door Triflex BV in Zwolle. Deze onderneming maakt deel uit van de Duitse Follmann Groep, een bedrijf met een lange geschiedenis in de bouwchemie. Sinds de jaren zeventig is DSM Resins de leverancier van de basishars voor Triflex. Hoewel het Duitse moederbedrijf inmiddels de volledige productie en distributie in Europa van Triflex op zich heeft genomen, is DSM Resins nog steeds zeer actief bij de verdere ontwikkeling, met name op het gebied van sterk veranderende milieu-eisen.
Door de specifieke eigenschappen is Triflex Special uitstekend geschikt voor de afdichting van detailleringen van diverse constructies. Kritische punten zoals bijvoorbeeld aansluitingen van lichtkoepels, dakgoten of units worden er duurzaam mee afgedicht.
De doorbraak van het product op de Nederlandse markt kwam pas toen de producent het materiaal naar aanleiding van een marktonderzoek ging aanbieden in kleinere blikken waardoor het voor de dakdekker mogelijk werd altijd een blik bij de hand te hebben. De levering in blik maakt de toepassing bijzonder efficiënt. Separaat worden namelijk vier zakjes met een katalysator bijgevoegd, waardoor de dakdekker in staat is alleen die hoeveelheid afdichtingsmateriaal aan te maken die hij nodig heeft.
'Onze ervaring is dat Triflex Special erbij wordt gehaald als andere oplossingen hebben gefaald,' verteld Cor Visser van Triflex BV. 'Ik moet overigens erkennen dat het resultaat niet altijd de schoonheidsprijs verdient maar het biedt wel een gegarandeerde waterdichtheid en met name op die plaatsen waar je met een ander materiaal niet uit de voeten kunt.'
Een sterk punt van Triflex Special is volgens Visser dat de dakbedekking altijd gewapend is met een polyestervlies. Deze wapening geeft het materiaal zijn sterkte maar is tevens van belang voor de bepaling van de laagdikte.
Kenmerkend voor Triflex Special is dat het materiaal thixotroop is. Dit wil zeggen: het heeft een zeer hoge viscositeit die verdwijnt nadat in de polyesterhars wordt geroerd. Daardoor laat Triflex Special zich in tegenstelling tot de vloeibare dakbedekking Triflex D, dat speciaal voor grote dakvlakken is ontwikkeld, gemakkelijk aanbrengen tegen opstaande dakdoorvoeren, lichtkoepels of gevels. Het materiaal 'zakt niet uit'.

Radio-omroep

Dankzij deze kwaliteiten is Triflex Special onder meer toegepast op het dak van de Hessischer radio-omroep te Frankfurt. Het dak van het complex is toegerust met een satelietantenne die op dertig steunpilaren rusten. Direct onder deze installatie bevindt zich de klankstudio met kostbare apparatuur die goed beschermd diende te worden. Er is om die reden bijzonder veel aandacht geweest voor een adequate afdichting van deze steunpilaren. Om een draagkrachtig en egaal oppervlak te realiseren zijn door de verwerkers de oneffenheden op de sokkel verwijderd en de gaten met een mortel opgevuld.. Daarna is de verzinkte staalconstructie van de steunpilaar en het voorschot van titaanzink eerst grondig gereinigd. De betonnen ondergrond is met Triflex Cryl Primer behandeld. Alle overgangen zijn hierbij afgeplakt. Vervolgens is het wapeningsvlies overeenkomstig de verwerkingsvoorschriften op maat geknipt en is de Triflex Special in kleine hoeveelheden aangemaakt. In het vloeibare materiaal werden de vliesstroken die elkaar steeds 5 cm overlappen, blaasvrij aangedrukt. Daarover werd met een roller een tweede laag hars aangebracht.
Ook dichter bij huis, zoals op het VSB-kantoor te Utrecht, een groot woon/winkelcentrum te Rotterdam en een winkelcentrum te Oosterhout is Triflex Special toegepast. Bij het laatste project zijn alle voegen van 1,5 à 2 cm tussen de dubbele T-liggers met de onverzadigde polyesterhars afgedicht. Bij dit project verkoos de opdrachtgever om het daarbij te laten en verder geen toplaag meer aan te brengen. Het dak bestaande uit betonnen elementen en de met Triflex Special afgedichte voegen was immer waterdicht waarmee een volledige dakbedekking overbodig was geworden.
'De verwerking van het systeem is niet bijzonder moeilijk maar het vereist wel enige instructie,' zegt Visser. 'Wanneer dakdekkers ermee willen werken sturen wij zeker in het begin altijd een mannetje mee. Maar de ervaring leert dat de verwerkers het kunstje verrasend snel onder de knie hebben.'

"