Zoeken

Roofing Holland 1998-03-26 Etanco van start in Nederland

In het verleden heeft Etanco BV al bewezen succesvol te zijn op de Europese- markt van bevestigingsmiddelen. Om op vaderlandse bodem de klanten nog beter van dienst te zijn, is onlangs in Etanco Nederland opgericht. In deze nieuwe structuur wordt voortgeborduurd op hetgeen het bedrijf al jarenlang in België met succes heeft gepresteerd.

De verkoopafdeling bestaat uit gemotiveerde medewerkers onder leiding van commercieel directeur Jean-Benoît Loontjens. Als technisch commercieel adviseur voor de buitendienst, kunnen de Nederlandse klanten rekenen op Harry Elzinga. Hij zal de klant adviseren en hen helpen de juiste keuze te maken. Uiteraard behoort hiertoe ook het uitvoeren van uittrekproeven.
"De Nederlandse tak richt zich specifiek op de Nederlandse markt met een speciaal Nederlands assortiment", vertelt Elzinga. "Zoals bekend bestaan er zeker ook op bevestigingsgebied tussen België en Nederland toch specifieke verschillen, maar over het algemeen heeft het bedrijf een brede selectie uit het programma van Etanco France gemaakt. Naast het Nederlandse programma kan men dan altijd putten uit de magazijnen en productie vanuit Frankrijk."
Etanco France werd bijna 50 jaar geleden opgericht en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een toonaangevend Europees bedrijf. In Frankrijk heeft men een blijvende, leidende positie ingenomen op de markt van bevestigingsmaterialen.
"De onderneming heeft wereldwijd meer dan 300 medewerkers in dienst, vertelt Elzinga. "De eigen productie vindt plaats in vier fabrieken in Frankrijk. Daarnaast heeft men meerderheidsbelangen in andere Europese fabrieken en is er een verregaande samenwerking met andere fabrieken en handelsondernemingen."
Het bedrijf beschikt over eigen afdelingen voor onderzoek en productontwikkeling en heeft eigen laboratoria, onder meer ter ondersteuning van de eigen kwaliteitscontrole. Door al deze mogelijkheden is de onderneming in staat om snel en accuraat op de nieuwste ontwikkelingen in te spelen.

Brede keuze

"Om ons als Europese onderneming te profileren, heeft Etanco behalve het begrip kwaliteit, ook snelle levering, brede keuze en service hoog in het vaandel staan", vertelt Elzinga. "We denken en handelen klantgericht. Mede hierdoor, maar ook door de inzet van onze medewerkers, heeft de export naar allerlei landen binnen en buiten Europa zich succesvol ontwikkeld. Zo hebben we vestigingen en agenten in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Tsjechië, Polen, Hongarije en diverse voormalige overzeese Franse gebiedsdelen."
Het totale programma van Etanco is uitgebreid. In Frankrijk worden in het logistiek centrum met 12.000 vierkante meter magazijnruimte, meer dan 25.000 verschillende artikelen op voorraad gehouden. Centraal in dit programma staan uiteraard de verschillende soorten schroeven. Men heeft zich in het bijzonder toegelegd op het segment dak en gevel. De grootste specialiteit vormen wel de vele soorten zelfborende gevelschroeven. Praktisch iedere, maar te bedenken dak- en gevelschroef voor op hout of staal, kan men leveren. De klant kan een ruime keuze maken uit al of niet zelfborend, in staal of RVS voor enkel plaatwerk en voor sandwichpanelen. Voor de meeste schroeven geldt dan nog dat ze ook leverbaar zijn met gekleurde kop: in kunststof, gespoten kop of gespoten Zamac kop. Nieuw is de Colorzac, een gevelschroef met een platte kop in kleur. Voorts levert Etanco voor diverse geveltypen complete bevestigingssystemen.

Compleet

Voor de dakdekker is er ook een compleet programma bevestigers voor iedere ondergrond. Hiertoe behoren ook reeds voorgemonteerde systemen, compleet met de bijbehorende plaatsingsapparatuur, welke men zelf ontwikkeld heeft, en al jarenlang een succes vormen. Dit systeem geeft flinke besparingen op de montagetijd, terwijl het ergonomisch ook het werk voor de dakdekker minder zwaar maakt.
"Dakparkers met een zogenoemde dubbele draad zijn op de Franse markt een enorme doorbraak. Ze voorkomen het terugdraaien van de schroef en het perforeren van de dakbedekking door de schroefkop. De kop van de schroef en het plaatje vormen namenlijk een soort vaste verbinding", aldus Elzinga.
"Uniek is de bevestiger voor plat dak, waarbij aan de onderzijde van het staaldak geen parker door de staalplaat meer steekt", vervolgt de adviseur. "In dit geval bestaat het systeem uit een combinatie van een (eventueel ook gekleurde) blindklinknagel, via een huls verbonden aan de drukverdeelplaat. Een volkomen vlakke afwerking aan de onderzijde is het resultaat ideaal dus voor bijvoorbeeld Sporthallen en andere plaatsen waar een vlakke en esthetisch verantwoorde oplossing vereist of gewenst is."
Het dakprogramma omvat voorts alle mogelijke soorten kalotten, ook in kleur, voor montage van geprofileerde dakplaat boven op de golf, boldraadroosters, afdichtingshulpstukken voor doorvoeren en de zogenoemde bladstop. Dit is een systeem om te voorkomen dat bladeren in de dakgoot terechtkomen, waardoor deze verstopt kan raken.
Harry Elzinga ziet de toekomst voor Etanco in Nederland in ieder geval zonnig in. "We zien het als een gezonde uitdaging, die we met zijn allen vol vertrouwen aangaan", besluit Elzinga. "Onze doelstelling is dan ook het aantal klanten in Nederland uit te breiden en blijvend te werken aan producten met een goede prijs/kwaliteitverhouding."