Zoeken

Roofing Holland 1998-04-19 Dubbeldak gaf zich niet meteen gewonnen in vuurzee

 Driemaal binnen een korte periode was enkele jaren geleden het houtbedrijf Van Hout bv in Mill doelwit van een brandstichter. Het gebruik van stalen dakplaten en steenwolisolatie in het daksysteem kon de laatste keer weliswaar een ramp niet verhinderen maar dankzij het brandbestendige systeem bleven een aantal spanten nog wel bruikbaar. Ook de stalen dakplaten boven de betreffende loods hielden tijdens de brand nog lang stand.

De brandstichter, een zwakbegaafde inwoner van Mill en ex-werknemer van Houtbedrijf Van Hout, kwam er met een jaartje zitten en 240 uur dienstverlening van af. Voor het houtbedrijf, Nederlands enige producent van fineer, liep de schade na drie branden in de miljoenen. Een catastrofale wraak voor een -in de ogen van de dader- onterecht ontslag.
In het vroege voorjaar en de zomer van 1995 was het tweemaal raak. Beide keren werd een bestaande hal van 50x20 meter geheel verwoest. De hal was weliswaar niet in gebruik voor de productie maar voor opslag van fineer. Mede om die reden was het vuur nog heviger en dus verwoestender. Een groot deel van de kostbare voorraad ging verloren.

'Dubbeldak'

In de zomer van 1995 werd voor de verwoeste hal door constructiebedrijf metaalbouw Vloet uit Mill een nieuw dak ontworpen. Volgens directeur Louis Vloet heeft zijn bedrijf inmiddels een jarenlange ervaring met het ontwerpen en construeren van wat Vloet aanduidt als een 'dubbeldak'. De constructie kan alleen als een hellend geïsoleerd dak worden toegepast. Het betreffende dakdeel van houtbedrijf Van Hout beschikt over een helling van twintig graden. Voor het monteren van het daksysteem schakelt Metaalbouw Vloet doorgaans het gespecialiseerde bedrijf Peeters Beplatingen uit Grave in. Ook het dak dat Vloet voor Van Hout bedacht is door Peeters Beplatingen gemonteerd.
Het betreft in feite een dakbeplatingssysteem dat bestaat uit profielplaten die als dragende elementen in de lengterichting op de onderconstructie worden gemonteerd. De profielplaten (106/750), dakplaten van Belgische makelij en aangeboden onder de naam Colorprofil, zijn aan de onderzijde voorzien van een standaard interieurcoating. Met behulp van schietnagels worden de platen in iedere golf bevestigd op de onderliggende stalen constructie en in de langsnaden door middel van zelfborende tex-schroeven. Hierop is een PE-dampremmer aangebracht.
Op de voornoemde constructie die min of meer als een onderdak mag worden aangemerkt worden zogeheten stalen omega's aangebracht, (sendzimir verzinkt)gezette C-profielen met cannelurevulling. Deze omega's worden eveneens met behulp van tex-schroeven op de onderconstructie bevestigd.

Dwarsrichting

Over de staalplaten is een steenwolisolatie van 80 mm dik toegepast die aan de bovenzijde is voorzien van een aluminiumfolie. Deze isolatie komt dus tussen de stalen omega's te liggen.
Het 'bovendak' wordt gemonteerd op de omega's in de dwarsrichting van het dakvlak en bestaat uit een sendzimir verzinkt stalen kouddakplaat (0,63 mm) die aan de bovenzijde is voorzien van een plastisolcoating en aan de onderzijde eveneens voorzien van een standaard interieurcoating. Op de onderliggende profielen zijn ze aangebracht met behulp van zelfborende montageschroeven voorzien van een neopreen afdichtingsring.
Het voordeel van de hierboven omgeschreven constructie is dat niet alleen wordt gekozen voor een degelijke en duurzame constructie maar ook voor een snelle en dus kostenbesparende werkwijze. De montage kan immers continu doorgang vinden. Het dak vergt een minimaal onderhoud dankzij de 200µ dikke coating die op het damwandprofiel is aangebracht.

Vernield door brandweer

Een duurzaam dak vervaardigen dat bestand is tegen weersinvloeden en verontreiniging is met de beschikbare moderne materialen niet al te lastig meer. Een dakconstructie maken die in staat is een langdurige brand te overleven is onmogelijk. Toch bleek het door Vloet bedachte systeem lang bestand toen bij van Hout voor de derde maal in 1995 een hoeveelheid van vele tonnen fineer een vuurzee onder het dak vormde. Het dak was circa een uur na het uitbreken van de brand nog geheel in tact en moest door de brandweer worden opengemaakt voor de bluswerkzaamheden. Voor de opdrachtgever vormde dat een reden om ook bij de laatste herstelwerkzaamheden voor eenzelfde 'dubbeldak' systeem te kiezen.