Zoeken

Roofing Holland 1998-05-24 RIO-GARANTIEPLAN houdt vurige dakinformatiedag

Rio-Garantieplan B.V. te Zwolle, onderdeel van de Hekkert Groep Zwolle, heeft op 31 maart 1998 haar jaarlijkse relatiedag gehouden voor bestaande en potentiële afnemers van de RIO dakbedekkingsmaterialen en aanverwante artikelen. De bijeenkomst van dit jaar was voorzien van een actueel en educatief thema: 'dakbedekking met en zonder vuur'

 Gert Pool, directeur van Rio-Garantieplan, huldigt het standpunt, dat zijn afnemers regelmatig op de hoogte gehouden willen worden van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van dakbedekkingssystemen, verbeterde materiaaleigenschappen en verwerkingsvarianten. Een jaarlijkse bijeenkomst vormt daarvoor een uitstekende basis, zeker als Rio-Garantieplan beschikt over een fraaie accommodatie in de bedrijfsruimte van de Hekkert Groep. De genodigden zijn te gast in een eigen ruimte die is uitgerust met alle benodigde zaken om het nuttige met het zakelijke te combineren en dit zelfs met het aangename te verenigen.
Tijdens de inleiding door Gert Pool, over dakbedekking in het algemeen, schetste hij voor ongeveer zeventig belangstellenden het verdere programma van deze middag. De eer om de reeks te openen is aan Frank Donkers, commercieel manager van IKO International te Breda.
De jarenlange samenwerking tussen Rio en IKO heeft beiden geen windeieren gelegd. Zo verkoopt Rio het gehele IKO-assortiment APP & SBS gemodificeerde dakbanen, bitumineuze dakshingles, MONARCH APP Bituleien en vloeibare busproducten vanuit het Rio-concept.
Rio weet haar positie uit te bouwen door meer te zijn dan een materiaalleverancier. Sterker nog, hoe groter de toegevoegde waarde des te beter voelt Gert Pool zich in zijn vel. De ruime voorraad, advies, inspecties en het klankbord zijn van de dakdekker zijn de basiselementen voor de professionele medewerkers van Rio-Garantieplan.

Donkers presenteert de IKO-productielocatie te Ham ( B) als specialist in APP gemodificeerde dakbanen welke reeds vanaf de introductie van de kunststofmodificaties de Nederlandse dakdekkers weten te charmeren. De combinatie tussen type dakbaan en de juiste verwerkingsmethode mag niet uit het oog worden verloren, al schijnt deze potentiële schadefactor door goede voorlichting nauwelijks meer voor te komen. De waterdichtheid van gemodificeerde dakbedekkingssystemen is aanzienlijk verbeterd en de kennis uit 'Lessen uit de storm' heeft zijn praktische toepassing op een preventieve wijze reeds bewezen. De meest actuele schadeproblematiek van dit moment is de brandschade. In dit kader is het verwerken van dakbedekkingsmaterialen zonder gebruik te maken van open vuur een essentieel thema.

Bituleien

De mogelijke verwerkingsmethoden zonder open vuur zijn algemeen gesteld: de mechanische bevestiging in de overlap, het koud verlijmen, föhnen met hete lucht en het thermisch verkleven met hete lucht. IKO voorziet haar APP dakbanen ook in een 'High Permance'-uitvoering, waardoor reeds voldaan wordt aan de Europese ontwerpnorm prEN 1187: vliegvuurbestendigheid op smeltbare en niet-smeltbare ondergronden.
Ook de hellende daken verdienen de aandacht door de toepassing in nieuwbouw of renovatie van MONARCH APP Bituleien. Deze superieure modificatie van de rotvrije dakshingles is op weg de standaard te worden voor professionele applicatie op daken met warme dakconstructies. De MONARCH Bituleien worden hoofdzakelijk bevestigd door het nagelen met asfaltnagels. IKO bevestigde de uitbreiding van het assortiment MONARCH APP Bituleien. Naast de alom bekende rechthoekige 4-TAB versie, beschikt IKO nu ook over de driezijdige MONARCH Diamant en de robuust gelamineerde MONARCH Dynasty. Laatstgenoemde telg uit de MONARCH-familie is in korte tijd zo succesvol dat terecht gesproken mag worden over een nieuw tijdperk: het Dynasty-tijdperk. Deze uitbreiding komt als geroepen gezien de zich aandienende renovatiemarkt van bestaande dakshingles aldus Donkers.

Bijzonder interessant zijn de verschillende renovatietechnieken met Bituleien van IKO, welke het mogelijk maken onder bepaalde omstandigheden een bestaande shingledakbedekking te 'overdekken' met een nieuwe laag Bituleien. Bij de Nesting-techniek worden de te renoveren rechthoekige dakshingles overdekt met opnieuw rechthoekige MONARCH APP Bituleien, die aansluitend verlegd worden tegen de onderrand van de bestaande dakshingles. De Bridging-techniek wordt toegepast indien de te renoveren dakshingles niet rechthoekig van vorm zijn.

EPDM-systems

Willie Boerdijk van EPDM Systems te Lemelerveld nam de geprefabriceerde rubberen dakbekleding voor zijn rekening. Deze EPDM dakbedekking van Prelasti is een product, dat ontwikkeld is door Pirelli, een specialist op het gebied van rubber; denk aan de bekende autoband. Het unieke van deze rubberen dakbedekking is de gevulcaniseerde naadverbinding, waardoor feitelijk een op maat gesneden geheel wordt verkregen. Zodoende ontstaat een compleet geprefabriceerd dak voorzien van ingevulcaniseerde opstanden voor lichtkoepels, schoorstenen en afvoeren. In de fabriek wordt na nauwkeurige opmeting de bekleding volgens een vastgesteld schema opgevouwen en verpakt. Het ontvouwen op het dak geschiedt volgens een uitrolschema en wordt langs de randen bevestigd met een speciale contactlijm. Toepassing is bij uitstek geschikt voor projecten die worden gerealiseerd in het kader van duurzaam bouwen; bij groendaken, omdat de naad 100% wortelgroeibestendig is en voor het bekleden van zinken dakgoten. Prelasti is volledig waterdicht, elastisch en duurzaam, waarbij een levensduur van 30 jaar dan ook realistisch is te noemen.

Voor de aanwezige doelgroepen, bestaande uit dakdekkersbedrijven, installateurs en loodgieters, was er vervolgens een indrukwekkende demonstratie door Hekkert's Rioleringswerken B.V. -ook onderdeel van de Hekkert Groep- met een rookmachine. Albert Snel demonstreerde op doordachte wijze een nevelapparaat waarmee eenvoudig (lucht)lekkages kunnen worden opgespoord in dakspouwen, rook- en ventilatiekanalen, afvoerleidingen etc.
De deelnemende leveranciers beschikten over een informatiestand waar brochures, monsters en andere items direct verkrijgbaar waren. De gereedschappen en materieel werd voorzien door Fons Meeder te Zwijndrecht. De efficiënte dakrollenbrander met 2 x 4 branderkoppen trok veel geïnteresseerden.

Jezelf blijven

Het programma werd gelardeerd met een kort item 'Hoe presenteer ik mijn bedrijf'. Naast alle motivatietechnieken en vaardigheidstrainingen was de boodschap van Rio-Garantieplan kort en eenvoudig: een succesvolle presentatie van je bedrijf wordt bereikt door jezelf en gewoon te blijven.
Het aangename gedeelte van deze dag bestond uit een Fakirshow van Kitty Hagen -niet betasten zonder vuurvaste handschoenen!- met veel vuur, dat over de hoofden van de aanwezigen (zie foto) werd gerold, alsmede een goed verzorgde barbecue, op gepaste wijze afgesloten met een heerlijk ijsdessert.

Na afloop werden de stands van de deelnemers druk bezocht en werd de nodige informatie vergaard. Kortom een zeer geslaagde themamiddag van Rio-Garantieplan, waarop Gert Pool, zijn medewerkers en de deelnemende leveranciers met genoegen zullen terugkijken. Het initiatief wordt beloond door een jaarlijks toenemend aantal leergierige bezoekers.