Zoeken

Roofing Holland 1998-05-41 Nieuwslijn

JPS geeft licentie technologie aan Japans plasticbedrijf

JPS Elastomerics Corp., een Amerikaanse fabrikant van dakbedekking en milieugerichte bodembedekkers, heeft een overeenkomst getekend voor een technologielicentie met Tsutsunanka Plastics Industry Co Ltd uit Tokyo, Japan, de oudste Japanse producent van plastic en thermoplastic bekleding voor een hele reeks toepassingen. Op basis van deze overeenkomst verwerft Tsutsunaka Plastics Industry (TPI) het recht dakbedekkingsmembranen en waterwerende geomembranen te fabriceren op basis van etyleenpropyleen, gebruik makend van de technologie die het eigendom is van JPS Elastomerics. TPI krijgt eveneens het recht om de afgewerkte etyleen-propyleen producten in Japan onder eigen naam op de markt te brengen.
JPS Elastomerics Corp. produceert en verkoopt flexibele dakbedekkingssystemen onder de merknaam Stevens Hi-Tuff. De waterwerende membranen -of geomembranen- worden gebruikt als bodembedekkers of drijvende afdekking voor reservoirs, afvalstorten, aquacultuur vijvers, vijvers voor behandeling van afvalwater en talrijke andere toepassingen en dat onder de merknaam Stevens Geomembrane. De firma (een vroegere divisie van J.P. Stevens & Co) heeft sinds 1980 meer dan 100.000.000 m2 bouwmembranen geproduceerd. Momenteel brengt JPS Elastomerics zijn producten op de markt in veertig landen over de hele wereld.
"Het doet ons veel genoegen TPI als nieuwe partner te mogen begroeten", aldus Bruce Wilby, president van JPS Elastomerics Corp. " In een wereldeconomie die steeds globalere vormen aanneemt, doen zich voor ons opmerkelijke gelegenheden voor om onze zaken op het gebied van internationale bouwmembranen verder uit te breiden. Tsutsunaka is een vooraanstaand bedrijf in Japan en we zijn zeer tevreden ze tot onze partners te mogen rekenen".
Tsutsunaka Plastics, dat werd opgericht in 1917, is een vooraanstaande fabrikant van polycarbonaat, acryl, styreen en PVC bekleding voor waterbestendige en waterwerende toepassingen. Het bedrijf vertegenwoordigt een verkoop van 500 miljoen dollar en is genoteerd op de beurs van Tokyo en Osaka.
JPS Elastomerics Corp. waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Holyoke, Massachuttes, is een sterk gediversifieerde fabrikant van thermoplastic materialen voor de bouw, milieudoeleinden en de consumenten-, industriële en medische markt. Behalve dakbedekking en waterwerende geomembranen produceert JPS ook polyurethaan film, bekleding, buizen, koord en profielen. Een geïllustreerde brochure over de JPS membranen en geomembranen is verkrijgbaar bij JPS Elastomerics. Voor meer informatie: telefoon: + 44 1698 862 5155.

Altrex fiberglass voor werken onder hoogspanning

De kunststof fiberglass ladders en trappen van Altrex zijn speciaal voor industrieel gebruik ontwikkeld. Ze zijn bij uitstek geschikt voor werkzaamheden op plaatsen waar met elektriciteit of hoogspanning wordt gewerkt.
De polyester profielen zijn verstrekt met glasvezel, waardoor de geleidende werking van ladders en trappen zeer laag is. De overslagspanning tussen twee sporten is daarentegen extreem hoog. De ladders en trappen worden met name veel gebruikt in de chemische industrie, elektriciteitscentrales en door installeurs en elektriciens.
De ladderboom van glasvezel is splintervrij door een speciale coating en een rode sport geeft maximaal veilige stahoogte aan. De D-vorm van de sporten geeft aan wanneer de ladder in de juiste positie staat. Het stavlak van de sport is dan horizontaal. De ladders en trappen zijn ultraviolet en verweringsbestendig. De fiberglass producten zijn verkrijgbaar als schuif- en reformladder en als bordestrap. Altrex levert de producten met tien jaar garantie op alle materiaal- en constructiefouten.

Topdak naar Edam

Drie maanden na de overname en herstart van Topdak is het bedrijf verhuisd naar een nieuwe locatie. Het bedrijfsverzamelgebouw van waaruit Topdak opereerde voldeed niet meer aan de eisen die het bedrijf stelde, zeker niet met het oog op de toekomst.
Het bedrijf groeit gestaag en daarom was er dringend behoefte aan een groter pand. Een pand met een afgesloten buitenterrein waarop voorzieningen getroffen kunnen worden om aan alle milieueisen te voldoen, alsmede voldoende ruimte voor een goede logistiek. Dat pand met bijbehorend terrein heeft Topdak gevonden in Edam. Het nieuwe adres is: Nijverheidsstraat 9A, 1135 GE Edam. Voor meer informatie: Telefoon: 0299-315265.

Duurzame details gebaseerd op Nationaal Pakket

Gebaseerd op het Nationale Pakket Duurzaam Bouwen ontwikkelt Stichting Bouwresearch (SBR) onder de titel 'DuBoPractica' een serie publicaties waarin verschillende maatregelen uit het Nationaal pakket praktisch worden toegelicht. In de eerste uitgave 'Duurzaam detailleren' worden duurzame bouwkundige details met bijbehorende ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen uitgewerkt. De details voldoen aan de eisen gesteld in het Bouwbesluit en kunnen direct in een ontwerp worden toegepast.
Een belangrijke conditie voor het welslagen van duurzaam bouwen is de beschikbaarheid van praktische en concrete richtlijnen voor architecten en uitvoerders. In Duurzaam detailleren' zijn circa veertig vaste en variabele dubo-maatregelen uitgewerkt die voor het detailniveau relevant zijn. Hierbij is niet alleen gelet op Dubo-vereisten maar ook op goede bouwtechnische kwaliteit, uitvoerbaarheid, toepasbaarheid en (zo gering mogelijke) onderhoudsgevoeligheid.
De gevolgde maatregelen worden opgesomd en in samenhang toegelicht. Ook worden voors en tegens van bepaalde materialen besproken alsmede de kostenconsequenties hiervan. De handleiding is in opdracht van Stichting Bouwresearch uitgevoerd door Adviesbureau Nieman te Utrecht.

Consolidated gecertificeerd

De Consolidated Groep is door Kiwa NV gecertificeerd. Het gaat om de kwaliteitsverklaringen VCA** en VCA Addendum Railinfra. Het VCA** certificaat wordt steeds vaker geëist door opdrachtgevers om er zeker van te zijn dat de uitvoerende partijen een veiligheidsbeheerssysteem hanteren en toepassen. Een en ander dient hiertoe te voldoen aan de Veiligheids Checklist Aannemers.
Voor de Consolidated Groep heeft dit direct betrekking op het aanbrengen van bitumineuze en kunststof dakbedekkingen. Het renoveren van platte daken is één van haar belangrijkste specialismen.
Speciaal voor het uitvoeren van werkzaamheden voor de Nederlandse Spoorwegen is de onderneming gecertificeerd voor het VCA Addendum Railinfra. Indien werkzaamheden worden uitgevoerd voor NS of in de nabijheid van spoorwegen en/of spoorwegstations dient de aannemer in het bezit te zijn van dit certificaat. Het VCA Addendum Railinfra omschrijft een aantal aanvullende eisen op de VCA.

Unidek neemt EPS-productiebedrijf in zuiden van Duitsland over

Unidek in Gemert, producent van EPS (geëxpandeerd polystyreen) en isolerende bouwmaterialen op basis van dit milieusparende materiaal, heeft per 1 april jongstleden de EPS-activiteiten van Gebr. Roesler GmbH volledig overgenomen. Het bedrijf, dat de naam Unidek Dämmtechnik GmbH heeft gekregen, is gevestigd in het zuiden van Duitsland, namelijk in Mühlacker - dat ligt tussen Mannheim en Stuttgart, op de hoogte van Karlsruhe. Zo snel als mogelijk wordt in deze regio begonnen met de bouw van een nieuwe EPS-fabriek van 20.000 m2. Daar wil Unidek Dämmtechnik GmbH in het jaar 2000 zo'n 1 miljoen m3 EPS produceren (kaal EPS en dakisolatieproducten). Tegen die tijd telt het bedrijf naar verwachting circa 60 medewerkers.
Deze overname vindt plaats in het kader van de handhaving dan wel versterking van de marktpositie van de onderneming. Vanwege onder meer de strenger wordende isolatienormen, de toenemende vraag naar grootschalige elementen (intelligente bouwdelen) en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, zal de vraag naar EPS zowel in Nederland als elders in Europa de komende jaren fors toenemen. Het bedrijf wil een toonaangevende onafhankelijke positie innemen op de EPS-markt: de onderneming streeft naar een marktaandeel van 50 procent in Nederland en 5 tot 10 procent in Europa.
Overigens wordt in ons land jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen m3 EPS gebruikt -daarmee is dit materiaal het belangrijkste isolatieproduct in Nederland- en zal het gebruik de komende vijf jaar toenemen met zo'n 1,5 miljoen m3 tot 4,0 miljoen m3.
Teneinde op termijn zelf geheel te kunnen voorzien in de grondstoffenbehoefte van de onderneming, wordt de productiecapaciteit van grondstoffenproducent Unipol Holland in Oss, momenteel via nieuwbouw aanzienlijk uitgebreid.
Om de productie in Gemert op te kunnen voeren, wil de onderneming tegenover het huidige, 150.000 m2 grote bedrijfsterrein een nieuwe productiehal van 30.000 m2 bouwen. De gemeenteraad van Gemert-Bakel heeft inmiddels groen licht gegeven voor de verdere planontwikkeling voor de bouw van deze hal.
Gebr. Roesler GmbH, het per 1 april door overgenomen bedrijf, is in 1834 opgericht. In 1953 startte het met de productie van kunststoffen. Het bedrijf was destijds één van de eerste licentiehouders van BASF, de uitvinder van EPS. Er werken nu 11 personen.

Mawipex introduceert nieuw systeem

Handelsmaatschappij Mawipex bv te Rilland heeft een nieuw systeem voor het mechanisch bevestigen van EPDM dakrollen geïntroduceerd. Het gepatenteerde systeem wordt onder de benaming '105 system' op de markt gebracht.
Het 105 system bestaat uit metalen plaatjes die dubbelzijdig zijn bekleed met EPDM. De bovenkant die is voorzien van een laag EPDM met een nog niet uitgevulkaniseerde toplaag, wordt afgeschermd met een beschermfolie. Nadat de 105-plaatjes mechanisch op de ondergrond zijn bevestigd, wordt de beschermfolie weggenomen.
Nadat de contactvlakken zijn gereinigd, wordt de EPDM over de 105-plaatjes uitgerold en daarna aangedrukt met een kleine kunststof roller.
Vanaf het moment dat de EPDM in aanraking komt met een 105-plaatje, treedt onmiddellijk een vulkanisatieproces op. Het plaatje wordt daarbij één geheel met de EPDM en vormt daarmee een zeer hechte verbinding. Op deze wijze kan een dakvlak snel en effectief mechanisch aan de ondergrond worden bevestigd.
Verkrijgbaar zijn vlakke plaatjes voor het direct op een harde ondergrond als beton bevestigen en plaatjes met een verzonken gat, die geschikt zijn voor bevestiging op isolatiemateriaal. Ook afwijkende uitvoeringen zijn op aanvraag verkrijgbaar.
Het nieuwe 105 system biedt ten opzichte van de bestaande systemen tal van wezenlijke voordelen. Zo behoeven in de EPDM dakrollen geen perforaties te worden aangebracht, omdat de plaatjes zich aan de onderkant van de EPDM bevinden. Er worden geen spanningen in de EPDM ter plaatse van de mechanische bevestiging opgebouwd en evenmin treedt aldaar vervorming van de EPDM op. Het nieuwe systeem is bestand tegen extreme windbelasting (5000 N/m2 of meer), levert minder risico's op lekkage en is minder kwetsbaar voor weersinvloeden. Het 105 system verlaagt de projectkosten door een besparing aan arbeidskosten tot 40% ten opzichte van bestaande systemen.
De besparing geldt zowel in vergelijking met volledig gekleefde systemen als in vergelijking met traditionele mechanische bevestigingssystemen. Het nieuwe 105 system is verder uitstekend geschikt als kimfixatiesysteem, is niet zichtbaar (d.w.z. uit het zicht) en levert geen obstakels op het dak.
Mawipex levert naast het 105 system ook alle overige accessoires van het merk Ashland Chemical voor het verwerken van EPDM. Hiertoe behoren tapes, lijmen, afdekstrips, vormfolie, schoonmaakmiddelen, e.d. Verder levert Mawipex een zeer compleet assortiment EPDM in diverse breedtes (3,05 m; 6,10 m; 9,15 m; 12,20 m en 15,25 m), in de dikte 1,15 en 1,56 mm en in normale en brandvertragende kwaliteiten. Er is ook een speciale, niet toxische EPDM folie beschikbaar voor bijzondere toepassingen, zoals vijvers.

CSD international betrekt nieuw pand

CSD International B.V. heeft in de Gelderse gemeente Aalten een nieuw bedrijfspand betrokken.
Het nieuwe pand vervult de functie van magazijn en omvat verder een laboratorium en verschillende testfaciliteiten.
Aan de verhuizing van Opmeer naar Aalten ligt concentratie van de bedrijfsactiviteiten in het Oosten van het land ten grondslag. Het moederbedrijf Beele Engineering is gevestigd in Aalten en het productiebedrijf van CSD International in Brummen. Ook de sterke groei van de bedrijfsactiviteiten maakt nieuwbouw noodzakelijk.
Beele Engineering houdt zich bezig met research en met de ontwikkeling van nieuwe producten en verzorgt verder alle exportactiviteiten. Het pand van CSD International in Brummen bestaat uit een rubberfabriek en een matrijzen- en gereedschapsmakerij. Het productiebedrijf vervaardigt op exclusieve basis producten voor CSD International en Beele Engineering, die technische rubberproducten alsmede complete en universele gas- en waterdichte en brandvaste doorvoerings- en afdichtingssystemen alsook lichtgevende materialen en producten op de markt brengen. De producten worden toegepast in de bouwnijverheid, installatietechniek, elektrotechniek, scheepsbouw en offshore-industrie.
Het laboratorium in het nieuwe pand beslaat een vloeroppervlakte van 100 m2. De uitgebreide testfaciliteiten omvatten een tweetal ovens en andere apparatuur voor het uitvoeren van brandproeven, een windtunnel voor het bepalen van de brandvoortplanting van materialen en een installatie voor het uitvoeren van brandproeven op producten die in de ruimtevaart worden toegepast. Verder zijn beschikbaar lichtmeetapparatuur voor het testen van lichtgevende materialen en producten alsmede drukmeetapparatuur.
Het nieuwe complex van CSD International in Aalten heeft een vloeroppervlak van ca. 1.600 m2. Aan een zijde van het pand is een kantoor in één bouwlaag met een vloeroppervlakte van ca. 200 m2 gebouwd. Het complex is gebouwd door Deltabouw B.V. te Aalten naar een ontwerp van Van der Bijl & Wijffels Architecten te Heerenveen. Het nieuwe adres van CSD International luidt: 4e Broekdijk 9, 7122 JD Aalten.

Tuin op hoog niveau met Alisol dakbegroeiing

De bewoners van 't Leidse Veem, een voormalig pakhuis op de 'Kop van Zuid' in Rotterdam, hoeven niet meer weg uit hun woonomgeving voor een ommetje in de frisse lucht. Het binnendak van de parkeergarage met een oppervlakte van 500 m2 is namelijk ingericht als binnenplaats. Door toepassing van een Alisol dakbegroeiings-systeem van Aliso uit Breda is daar een tuin ontstaan die niet alleen aangenaam is om in te vertoeven, maar ook bijdraagt aan een beter milieu.
De woningen zijn eigendom van de Stichting Stadswonen (voorheen Stichting Studentenhuisvesting) in Rotterdam en ontworpen door Van Rassel Architekten uit Maasland. HEKO uit Hendrik Ido Ambacht voerde het dakbedekkingssysteem uit, met als toplaag een waterdichte en wortelbestendige EPDM dakfolie. Hierop legde BTL uit Bruinisse de daktuin aan die bestaat uit beplanting en terrassen met diverse sierbestratingen.
Basis van het dakbegroeiingssysteem is een Alisol 4+1 waterregulerende drainagemat. Dit vormt de levensader voor de beplanting: het houdt net zoveel water vast als nodig is voor de plant; overtollig water wordt afgevoerd. Ook garandeert het de beluchting van de wortels. De matten zijn drukvast en beloopbaar, wat natuurlijk van belang is voor de wandelpaden. Bovenop de matten is Alisol DBS-E substraat aangebracht van 70 mm dikte. Daarin heeft BTL de diverse beplantingen aangebracht in afzonderlijke vakken met diverse kleuren.
De vele bestrate terrassen zijn aangebracht op een ononderbroken drukverdelende en water-afvoerende drainagemat van het type Alisol 650. Een deel is bedekt met zand met daarop een sierbestrating van klinkers, en een deel is afgewerkt met houten vlonders en grind. Diverse objecten creëren een havensfeer, zoals een boot, een mast en een anker met lijnen.
Een daktuin draagt op diverse manieren bij aan een beter milieu. Zo zorgt het waterbergend vermogen voor een geringe en tragere afvoer van regenwater naar het riool. Bovendien wordt het regenwater gefiltreerd. Daardoor is minder zuivering van het rioolwater nodig. Dakbegroening verbetert het buitenklimaat en de zuiverheid van de lucht. Het beschermt het dak, dat daardoor een langere levensduur heeft. En tenslotte zorgt het voor aanvullende isolatie, zowel tegen zomerse warmte als winterse kou, als ook tegen geluid van buitenaf. Voor meer informatie: 076-5715716.

Nieuwe lasschoen bij De Vries

De Vries Nederland heeft een nieuwe, moderne lasschoen met de naam 'parma' in de collectie opgenomen. Deze schoen van het merk Cofra heeft een speciale gepatenteerde veiligheidssluiting. Deze bevindt zich aan de zijkant en zorgt bij het uittrekken van de pen de gehele beschermkap en veters loskomen van de schoen.
Hierdoor kan bij calamiteiten direct uit de schoen worden gestapt. De veters worden geheel afgeschermd door een leren beschermkap die aan een zijde is voorzien van klittenband.
Aan comfort is ook gedacht. De schoen heeft een goed gevormde anatomische leest en de enkelpolstering zorgt voor een goede aansluiting. Om goede schokabsorptie te waarborgen is gekozen voor een double density PU-zool. Deze bestaat uit een zachte tussenzool en een slijtvast loopvlak. Deze is voor korte duur hittebestendig tot 200o C en is olie-, en vet, en schokbestendig. De speciale hakconstructie zorgt voor een schokabsorberend vermogen dat anderhalf keer hoger ligt dan de gestelde norm. Aan de voorzijde is als extra bescherming een overneus aangebracht. De volnerflederen veiligheidsschoen is uitgevoerd in veiligheidsklasse S3 9 stalen neus en tussenzool) en voldoet aan de Europese normering EN345 en 344. Voor meer informatie: 075-6841410.

Nieuwe Vinalan PC dakfolie van Aliso

Aliso, producent, leverancier en adviseur van dakproducten in Nederland en België, heeft haar leveringsprogramma van Vinalan PVC dakfolies gecompleteerd met Vinalan PC. Deze folie bevat niet alleen een sterke inlage van polyesterweefsel, maar ook een zwaar 300 grams non-woven polyestercover aan de onderzijde van de folie. Daardoor kan Vinalan PC zonder scheidingslaag rechtstreeks worden aangebracht op alle gangbare ondergronden. Dit maakt de folie zeer geschikt voor renovatiedaken.
Vinalan PC is bestemd voor mechanisch bevestigde of losliggende, geballaste dakbedekkings-systemen. Maar de dakdekker kan de folie ook met PU-lijmen of Latex-contactlijmen aan de ondergrond bevestigen. Lasverbindingen worden gemaakt met hete lucht lasapparatuur, met behulp van Vinalas THF-lasvloeistof of met een hete bout. Afspuiten van de lasnaden is niet nodig.
Aliso levert Vinalan PC standaard in een lengte van 20 meter, en een breedte van 0,75 m voor de randzones en 1,50 m voor in het vlak. Aan één langszijde is steeds een zelfkant van 5 cm aanwezig, waardoor eenvoudig een overlappende lasverbinding kan worden gemaakt. De standaardkleur van Vinalan PC is lichtgrijs.
Voor de afwerking van binnen- en buitenhoeken en voor aansluitingen aan opstanden en dakdoorvoeren zijn geprefabriceerde hulpstukken beschikbaar.
Aliso garandeert Vinalan PC dakrenovatiefolie voor 10 jaar, ondersteund door een Verzekerde Productgarantie. Ook een Verzekerde All-in projectgarantie is mogelijk. Aliso geeft bovendien de zekerheid dat Vinalan PC na beëindiging van de levensduur wordt teruggenomen en gerecycled. Voor meer informatie: 076-5715716.

Nieuwe editie Unidek leveringsprogramma

De nieuwe editie van het Unidek leveringsprogramma is uit. Inbegrepen is de prijslijst per april 1998. Deze prijslijst vervangt degene die is opgenomen in het Unidek infoboek. De genoemde brutoprijs is geldig voor leveranties binnen Nederland tot en met 31 december 1998. Voor algemene bepalingen verwijst Unidek naar bladzijde acht van de lijst.
Er vindt een belangrijke wijziging plaats binnen het leveringsprogramma van hellende daken. Per april van dit jaar worden de Unidek HD-elementen standaard geleverd op elke gewenste lengtemaat tussen 4000 en 8000 millimeter. De toeslag voor afwijkende lengtematen behoort voortaan tot het verleden. Op maat bestellen heeft het voordeel dat er minder reststukken op de bouwplaats overblijven, zodat milieu- en kostenbesparend kan worden gewerkt. Voor meer informatie: 0492-378111.

Personeel

De heer A.A.M Heirman is sinds februari in dienst getreden bij de Mastum Groep, waar hij is aangesteld als vestigingsleider in de vestiging in Amsterdam en gaat leiding geven aan een nieuw team. Heirman en zijn team zullen binnen enkele maanden een nieuw pand betrekken in Amsterdam Noord aan de J. van Hasseltweg.

John Hazeleger heeft per 1 mei zijn werkzaamheden bij Handels- en Adviesbureau Van Beek beëindigd. Van Beek is momenteel bezig om een nieuw verkoopteam te formeren rond verkoopleider Rob Grehl.

Derk Lotterman is aangesteld om de buitendienst in Nederland voor Röbem Tonbaustoffe te gaan versterken. De firma is producent van dakpannen en heeft een grote ervaring op het gebied van gebakken kleiproducten. Lotterman is reeds lange tijd werkzaam in de bouwmaterialen en is derhalve vertrouwd met het product. Voor de overige producten van Röben blijft Anko Bakker verantwoordelijk.

Agenda

De volgende editie van Dach+Wand vindt plaats van 20 tot 23 mei 1998 te Leipzig. Voor meer informatie: 070-344 15 44. (NCH, mevr. N. Pilk)

De 10e editie van het IWA-congres (International Waterproofing Association) vindt plaats van 10 tot 12 juni 1998 in het SAS Falconer Center in Kopenhagen. Voor meer inlichtingen kan u zich wenden tot: IWA, tel.: 0044/1159701020, fax: 0044/1159424488.

Probuilt '98 vindt plaats van 23 tot 26 september 1998 in de tentoonstellingspaleizen van de Heizel te Brussel. Voor alle info kunt u niet alleen bellen naar 0032-2-474 85 73 of faxen naar 0032-2-474 83 91 maar voortaan ook surfen naar de website: http://www.europictures.com/probuilt.be of een e-mail versturen naar: admin@europictures.com

Van Venrooy gecerticeerd

Van Venrooy Beheer BV heeft het VCA** certificaat in onvangst mogen nemen uit handen van certificaat Bureau Nederland. Het VCA** Certificaat staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Dat betekent dat het veiligheidsbeheersysteem getoetst is aan de hoogste daarvoor geldende eisen. Van Venrooy Beheer BV is ook in het bezit van het kwaliteitssysteem certificaat ISO-9002 en het kwaliteitswaarborgsysteem S.E.C.I.

Bijeenkomst over verkrijgen van VCA certificaat

Op een door Vebidak, KIWA, SBD en T-joint georganiseerde bijeenkomst in Nieuwegein gaf Maarten Zant van Eldon Dakbedekking een toelichting over het verkrijgen van een VCA certificaat. Ruim twintig bedrijven waren aanwezig en luisterden naar Zant, die verslag deed van de knelpunten zoals hij die had ervaren.
Wat hij niet wist was dat Eldon na keuring volledig voldeed aan de in de VCA gestelde eisen. Hij was dan ook blij verrast toen KIWA hem het certificaat overhandigde. Dat Zant na afloop van de middag onder applaus het VCA* certificaat voor Eldon in ontvangst mocht nemen had hij zeker niet verwacht.
Hij hoefde niet lang na te denken toen hem gevraagd werd wat het meeste was tegengevallen. Dat was het onderdeel 'keuring en registratie van gereedschappen'. Bij Eldon circuleert veel gereedschap dat allemaal in een goede conditie verkeert. Dat komt de voortgang en de kwaliteit van het werk zeker ten goede. Maar juist omdat dit de gewoonste zaak van de wereld is, was het nog een hele toer iedereen er van te overtuigen dat het toch nog beter kon. En dan in de zin van registratie, identificatie en keuring. Het certificaat is voor Eldon een goede manier om aan opdrachtgevers te tonen dat dit in de praktijk al lang het geval is. Het veilig en gezond werken is niet alleen beleid, maar zeker ook onderdeel van het werk.