Roofing Holland 1998-09-48 Zonweringsysteem laat daglicht binnen, maar houdt warmte buiten
Een bedrijfspand moet zo goed mogelijk verlicht zijn. En omdat daglicht nog altijd beter is dan kunstlicht worden veel panden voorzien van lichtstraten. Goedlicht bv uit Etten-Leur introduceerde onlangs een zonwering, speciaal voor gebogen lichtstraten. Een systeem dat daglicht binnenlaat, maar warmte buiten houdt.
Dit nieuwe zonweringsysteem van Goedlicht bv heet Topspin. Deze zonwering is speciaal ontwikkeld voor gebogen lichtstraten. Om de schittering en warmte buiten te houden bevat de Topspin een screendoek, dat ervoor zorgt dat de directe doorlating van de warmte vermindert met zeventig procent, terwijl de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt niet wezenlijk verandert.
"Kortom, het daglicht blijft hetzelfde, maar hinderlijke bijeffecten als temperatuurstijgingen en schittering worden afgewend", zegt Mark Beukering, sales manager bij Goedlicht. "Het systeem is in de bediening erg gebruikersvriendelijk. Het is zowel volautomatisch als handmatig te bedienen. Bovendien is de Topspin voorzien van een windmeter en lumenmeter. Een goed verlicht bedrijfspand met de juiste hoeveelheid lumen op de werkplek is namelijk van groot belang voor het welbehagen en de productiviteit."
Om de warmte van de zon zoveel mogelijk buiten te houden wordt bij plaatsing van de lichtstraten door de technici rekening gehouden met de wijze waarop het gebouw in de zon staat. Waar de technici ook terdege rekening mee moeten houden zijn de strenge regels waaraan lichtstraten moeten voldoen. Deze regels gelden vooral voor binnen, of eigenlijk boven openbare ruimten zoals winkelcentra.
"De belangrijkste regelgeving ligt op het gebied van brandveiligheid en ventilatie", zegt W. van den Berghe, directeur van Goedlicht bv. "Rook en warmte afvoer gebeurt altijd via het hoogste punt, in dit geval de lichtstraten, zodat het product moet voldoen aan alle gestelde normen. Aangezien normen nogal eens worden bijgesteld moet het product ook steeds weer worden verbeterd."
Proefprojecten
Goedlicht bv ontwikkelde naast Topspin ook enkele andere systemen. Een voorbeeld hiervan is een zonwering die functioneert als een soort lamellensysteem voor lichtstraten.
"Het systeem bevat gebogen aluminiumstrips die het licht wel naar beneden kaatsen maar zodanig zijn opgesteld dat de warmte buiten blijft. Proefprojecten laten zien dat het systeem goed werkt. Vanaf de vloer ziet het er bovendien goed uit", aldus de directeur.
Hij is van mening dat goede lichtstraten ontstaan in samenwerking met architect en opdrachtgever. "Wij proberen te realiseren wat een architect aan speelsheid en lijnenspel voor ogen heeft. Uiteraard moet er wel een link zijn tussen functionaliteit en uitvoerbaarheid. Maar het eindresultaat is altijd dat de lichtstraten een integraal onderdeel zijn van een gebouw."
De laatste jaren is Goedlicht sterk gegroeid in de export. Niet alleen in Duitsland, Frankrijk en Scandinavië worden veel projecten gerealiseerd. Ook in een land als Hongarije zijn de producten terug te vinden.
"Wij hebben de Coca Cola fabriek in Boedapest voorzien van onze lichtstraten", zegt Van den Berghe, niet zonder trots. "Dat je door zo'n grote onderneming wordt gevraagd om aan een dergelijk project deel te nemen betekent toch dat we internationaal hoog staan aangeschreven."
Behalve grote industriële projecten is het bedrijf thuis in vrijwel welke toepassing van daglichtconstructies. Goedlicht noemt de andere niet-industriële tak van het bedrijf 'esthetische functionaliteit'. In samenspraak met de architect worden daglichtconstructies ontwikkeld die niet alleen functioneel zijn, maar vooral ook mooi om te zien.
Als voorbeeld kan de overkapping van een winkelcentrum te Nantes in Frankrijk worden aangehaald. Deze heeft een breedte van dertig meter en een flauw gebogen vorm, terwijl het oppervlak als een ovaal aandoet.
Kennis
Goedlicht bestaat sinds 1982, maar groeit nog steeds gestaag. Het bedrijf is, naast het vervaardigen van lichtstraten, continu bezig met het vergroten van kennis en het ontwikkelen van nieuwe producten. Dat is volgens de directeur ook wel nodig omdat het product lichtstraat duidelijke veranderingen blijft ondergaan. Volgens Van den Berghe is de tijd van ronde en gebogen vormen langzaam aan het voorbijgaan. Dit heeft te maken met het feit dat ook architectuur aan de mode onderhevig is.
"De laatste tijd zie je veel meer de piramidevorm en de zadeldakvorm. Bovendien wordt er tegenwoordig ook meer met glas dan met kunststof gewerkt. Glas heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt qua isolatiewaarde en sterkte, dus deze trend levert voor ons geen problemen op. We kunnen nog steeds apart nieuwe profielen ontwikkelen, wat bij grote projecten nog wel eens voorkomt. Dit is afhankelijk van de gewenste sterkte, wat weer samenhangt met de grootte van de oppervlakten", aldus Van den Berge.