Zoeken

Roofing Holland 1999-01-20 Chinese tuin maakt plaats voor parkeerdak in Mediapark Hilversum

Over een maand kunnen de werknemers van het mediapark in Hilversum hun auto weer kwijt in een 100% lekvrije parkeergarage. Na twintig jaar dienst bleken regendruppels hier en daar de lak van de auto's aan te tasten. B&T uit Rotterdam kreeg de opdracht het dak te renoveren alsmede er parkeerplaatsen aan te leggen. Voor het waterdicht maken werd gekozen voor een bitumineus membraan, geleverd door Soprema Nederland bv, dat speciaal vervaardigd is voor verwerking met walsasfalt. Want dat laatste doet dienst als berijdbare toplaag, die tevens het membraan beschermt.

Diep verscholen in Hilversum Noord, achter metershoge bomen en een vervaarlijk uitziende hekwerk ligt het Mediapark. De verzamelplaats waar de radio- en tv makers dagelijks bij elkaar komen om de kijker 's avonds ongestoord te kunnen laten zappen. De laatste jaren is het aanbod wat het aantal zenders betreft sterk uitgebreid. En daarmee de werkgelegenheid in dit oord.
Door de enorme toename van het aantal activiteiten binnen het Mediapark in Hilversum Noord, besloot het NOB bedrijf de capaciteit flink uit te breiden. Er bestond al een ondergrondse parkeergarage met een capaciteit van een duizend auto's. Het lag dus voor de hand dat de uitbreiding bovengronds zou plaatsvinden.
Er was alleen een klein probleem. Op het dak was een gigantische Chinese tuin aangelegd, compleet met vijvers, houten bruggen en romantische wandelpaden met nostalgisch aandoende lantaarnpalen. Uiteindelijk woog het gebrek aan parkeerplaatsen zwaarder, met als gevolg dat werknemers van het mediapark op een ochtend zagen dat de tuin was weggehaald door ZVS uit Eemnes.
Voor het aanbrengen van een nieuwe waterdichte afwerking werd door hoofdaannemer Overhage bv uit Hilversum, Hogenbirk bv uit Laren en bv Aannemingsbedrijf B&T uit Rotterdam ingeschakeld.
"De garage is twintig jaar oud", vertelt voorman Kick Verschoor van B&T. "Hier en daar lekte het en aan de onderzijde van het parkeerdag was wapeningscorrosie waarneembaar. Daarom wilde de eigenaar meteen het dak grondig laten renoveren. Na het verwijderen van de dakbedekking was het tijd om betonnen ondergrond grondig te inspecteren. Alle zwakke plekken werden verwijderd en opgevuld met cementgebonden reparatiemortel. De beschadigde en verroeste wapening werd vervangen cq geconserveerd."

Uitvullen

Het dak heeft een oppervlakte van 20.000m2 en zal straks plaats kunnen bieden aan zeshonderd auto's. De renovatiewerkzaamheden werden vervolgd met primeren van de betonlaag met Elastocol 500 en het uitvullen van de oneffenheden.
"Daaroverheen hebben we één laag SBS gemodificeerd bitumineus membraan (Sopralene Flam Antirock P.) aangebracht. Dit membraan is geschikt voor toepassing met walsasfalt tot 160 graden Celsius. De bitumen banen zijn overlappend aangebracht en over de gehele oppervlakte van het dak gebrand", aldus Peter Paul Jansens, directeur van Soprema, die de dakbedekking leverde.
Tijdens het branden hoeft er overigens geen rekening worden gehouden met het esthetische gedeelte, want als toplaag zal een dikke laag wasasfalt over de waterkerende bitumenlaag worden gestort. Dit gebeurt in drie etappes en is op de hoogste punten 21 centimeter dik.
"De opbouw van dit dak is gegarandeerd waterdicht", zegt Witte Slurink, eigenaar van B&T. "Om te beginnen houdt het asfalt het meeste water tegen. Het water stroomt vanzelf richting de goten, waarna het in de HWA's verdwijnt. Het water dat wel door het asfalt heendringt wordt tegengehouden door het membraan en vloeit alsnog richting de afvoerpijp. En aangezien onder de waterkerende laag óók nog een dikke betonlaag zit is het onmogelijk dat er water door het dak dringt."
Hogenbirk Wegenbouw heeft het asfalteren van het dak voor zijn rekening genomen. In grote containers wordt het gloeiend hete asfalt aangevoerd en met behulp van een machine over het dak verdeeld. In totaal zal er 160 duizend ton asfalt op het dak worden verwerkt. De ultieme ballastlaag, die door de extreme hitte bij het storten ook nog eens verkleefd met de dakbedekking.
Slurink is bijzonder trots op dit project omdat het gebruik van asfalt op een dak uitzonderlijk weinig gebeurt. B&T heeft wel ervaring met het maken van parkeerdak afwerkingen waar gebruik gemaakt wordt van asfalt. Maar op deze schaal is het nog niet vaak voorgekomen.
In een later stadium worden de dilataties aangebracht en de waterafvoer in het asfalt geïntegreerd. De dilatatievoegen worden in het asfalt aangebracht. Daarvoor wordt een goot gezaagd, waarna het Migutan dilatatieprofiel wordt toegepast. Dit voegconstructiesysteem is honderd procent waterdicht en is berekend op continu autoverkeer. Het systeem wordt prefab geleverd en is niet moeilijk aan te brengen. Het afwateringssysteem bestaat uit een drietal goten van Acodrain die over de lengte worden aangebracht. Op verschillende plaatsen is een gat geboord door het beton waar de waterafvoerbuis doorheen komt.

Vertraging

B&T verwacht in februari het project op te leveren. Eigenlijk zou het al eind vorig jaar klaar moeten zijn, maar regen en vorst vertraagden de werkzaamheden behoorlijk. Om het probleem te verhelpen besloot Slurink gebruik te maken van een tent met een oppervlakte van 1500 m2.
"In de wegenbouw maken ze al jarenlang gebruik van dergelijke tenten", zegt Slurink. "Dat de dakenbranche het nog niet heeft opgepikt begrijp ik eigenlijk niet. Oké, een argument kan zijn dat de tent door een stevige windvlaag van het dak waait. Maar dat zal dan op de begane grond net zo goed gebeuren."
De tent zorgt er in ieder geval voor dat de werknemers kunnen doorwerken, ook tijdens de koude januaridagen. Slurink verwacht 1500 m2 in een week te kunnen realiseren. Als de werkzaamheden op dat betreffende gedeelte gereed zijn, wordt de tent opgeschoven naar het volgende gedeelte.
"Als het systeem goed werkt, en eerlijk gezegd verwacht ik dat, gaan we het in de toekomst zeker vaker toepassen. Want elke dag dat je niet kan werken door de weersomstandigheden is een dag teveel. En aangezien het nogal eens regent in Nederland, lijkt dit het ei van Columbus."
Zodra het parkeerdak gereed is zal ZVS weer een tuin aanleggen aan het einde van het parkeerdak. Op die manier komen we liefhebbers van groen toch enigszins tegemoet. Maar belangrijker is misschien dat mensen als John de Mol, Frits Spits of Henk Westbroek hun dure bolides veilig weg kunnen zetten zonder dat ze bang hoeven te zijn dat de lak wordt aangetast door zure regen.

door: Stefan Tetelepta