Zoeken

Roofing Holland 1999-01-25 Bouwsector vraagt vaker naar EPDM

EPDM-Systems te Lemelerveld is sinds enige jaren importeur van de Prelasti daksystemen in Nederland. Het daksysteem maakt een gestage groei door in Europa. Op de drempel van een nieuw millennium vertelt de importeur over de plannen voor de komende jaren.

Prelasti opereerde in het verleden onder de naam Pirelli, bekend van de autobanden en de gelijknamige kalender. Naast deze toepassing ontwikkelde Pirelli vele andere rubberproducten waaronder EPDM rubberprofielen voor verschillende toepassingen in de bouw en EPDM rubberfolie voor daken.
"Enige jaren geleden besloot Pirelli zich geheel toe te leggen op haar kernactiviteit: de banden", vertellen Edwin van Dijk van EPDM-Systems, exclusief importeur voor de Prelasti daksystemen in Nederland en Yves de Ridder van Prelasti. "De bouwprofielen en EPDM rubberfolie worden sindsdien onder de handelsnaam Prelasti verkocht.
De Ridder vervolgt: "Voor elk land is een importeur aangesteld die, conform de Prelasti filosofie, over een eigen prefabricatie werkplaats beschikt, waar de folies op maat worden geprefabriceerd."
Vandaar ook de Prelasti naam, die niet alleen in het verlengde van Pirelli ligt, maar eveneens de PREfabricatie en de eLASTIciteit van respectievelijk het systeem en het product benadrukken.
Aan Van Dijk de vraag hoe de ontwikkeling op de EPDM markt is. "Het maakt een sterke groei door in de markt. De laatste jaren is het materiaal echt doorgebroken. Niet zo verwonderlijk gezien de uitstekende eigenschappen. Met name de gevulkaniseerde naadverbindingen zijn een 100% betrouwbare techniek. Ons concept is gebaseerd op de zekerheid die deze naadverbinding brengt. De folie zelf is voorzien van het KOMO-attest-met-productcertificaat."

Vraag en aanbod

"De laatste jaren hebben we een gestage groei doorgemaakt", aldus van Dijk. "Wij adviseren de voorschrijvende instanties zoals architecten en vastgoedbeheerders. Zo is Prelasti opgenomen in de Stabu Bestekssystematiek, maar ook maken wij adviezen op maat. Onze dealers staan we met raad en daad terzijde. Veel dakdekkersbedrijven zien de toenemende vraag naar EPDM maar zijn nog niet gestart met het verwerken van dit voor hen nieuwe hoogwaardige materiaal. Ook hier leveren wij praktische ondersteuning in de vorm van het ter beschikking stellen van ervaren technische medewerkers van EPDM Systems. Zodoende wordt een juiste verwerking van ons materiaal gewaarborgd."

Verrassend

Verrassend is ook de toenemende vraag naar EPDM in de aannemerij. Daar wordt het materiaal toegepast als vervanger van loodslabben in spouwmuren. Als je de voordelen van het product kent is dit eigenlijk niet zo verwonderlijk: EPDM kan in onbeperkte lengtes verwerkt worden, is licht van gewicht, niet verouderingsgevoelig en kent geen milieubezwaren.
EPDM-Systems en Prelasti zien de toekomst met groot vertrouwen tegemoet. De vraag naar EPDM zal in heel Europa, maar zeker ook in Nederland, verder toenemen aldus Van Dijk. Ook de vakbladen besteden er steeds meer aandacht aan.
"In februari zullen we weer deelnemen aan de Bouwbeurs te Utrecht, waar onder andere Prelasti's nieuwe mechnische bevestigingssysteem, de nieuwe Klemmfix, centraal zal staan", aldus De Ridder, die verder nog niet meer wil onthullen, maar alle geïnteresseerden vanzelfsprekend verwacht op Prelasti's beursstand.