Zoeken

Roofs 1999-05-52 Waterdichte en dampdoorlatende oplossing onder dakpannen

Het kan verkeren, ook in de dakdekkerswereld. Een mooi voorbeeld daarvan is te vinden in Maassluis. Hier, in de traditionele woonwijk Taanschuurpolder op een steenworp afstand van Rotterdam, is een oplossing gevonden voor een lekkageprobleem waar men al decennialang mee worstelde. De oplossing is gevonden in Alkorplan kunststof dakbanen: een van oorsprong platte dak beschermfolie, die nu ook bijzonder geschikt blijkt als waterdichte en dampdoorlatende afdichtingslaag onder dakpannen op licht hellende daken.

Woningstichting Maassluis zat er al jaren mee in z'n maag; fikse lekkageproblemen in haar huurwoningen in de wijk Taanschuurpolder. Bij de minste of geringste regen- of onweersbui sijpelde het hemelwater door het plafond de direct onderliggende woonkamers binnen.
De oorzaak is te vinden in de constructie van het dak. De daken van de 105 huurwoningen in de Maassluisse volkswijk zijn namelijk uitgerust met traditionele platte pannen. Op zich een niet ongebruikelijke toepassing voor dit type traditionele woningen, gebouwd in de midjaren zeventig. Ware het niet dat de daken van déze huizen zijn geconstrueerd met een flauwe hellingshoek die kleiner is dan 20 graden.
"Dit blijkt achteraf gezien een lelijke inschattingsfout van de aannemer in die jaren", zegt A.W. Bos, directeur van de Texa Nicon Groep. "Immers, een afwaterend pannensysteem zal altijd een veel steilere hellingshoek moeten hebben om het water kwijt te kunnen. De afwateringsellende in Maassluis werd nog eens verergerd door het feit dat ook de onderliggende tengels verkeerd zijn gespijkerd. De tengels liggen namelijk in de breedte- in plaats van de lengterichting."
Door de combinatie van de (te) flauwe hellingshoek en verkeerd geplaatste tengels zien de bewoners in de Taanschuurpolder al vanaf de oplevering iedere aanhoudende regenbui met angst en beven tegemoet. Eigenaar en beheerder van de huurwoningen, Woningstichting Maassluis, nam in de loop der jaren vele maatregelen om de lekkageproblemen te lijf te gaan. Zo werden onder andere alle daknaden al eens dicht gekit, en zijn er zelfs extra grote loodslabben rond de schoorstenen aangebracht. Het mocht allemaal niet baten. In de strijd tegen weerelementen als regen, sneeuw en harde wind was het effect van deze lapmiddelen slechts van korte duur.

Lekkageprobleem

Kort geleden legde 'Maassluis' het lekkageprobleem voor aan de Texa Nicon Groep, onder meer gevestigd in het naburige Monster. Een uitdaging voor het dakbedekkingsbedrijf, dat direct met alle betrokkenen rond de tafel ging zitten. Brainstormend met Bouwadviesbureau Nederland, leverancier Alkor Draka en Firma Buyninck uit Maasland (onderaannemer van de dakpannen), vond de Texa Nicon Groep de oplossing in het bekleden van de daken met kunststof dakbanen met een polyester vliescachering. De Belgische kunststof dakbanenfabrikant Alkor Draka wist deze folies te leveren, die bekendheid genieten onder de merknaam Alkorplan F.
"Wij kozen voor een bijzondere oplossing omdat dit product normaliter wordt ingezet als mechanisch bevestigde beschermfolie voor vlakke daken", zegt Bos. "De waterdichtheid van deze kunststof dakbanen, in combinatie met zijn dampdoorlatend vermogen, maakt dit PVC-product nu ook geschikt voor deze nieuwe applicatie als waterdichte laag onder dakpannen.
Het gaat hier om thermoplastische soepele kunststof dakbanen op basis van 100% gerecycled PVC. Een eerlijk milieuvriendelijk product, getuige ook het feit dat deze hergebruikte dakbanen worden gefabriceerd onder auspiciën van de AfDR (Arbeitsgemeinschaft für PVC-Dachbanen-Recycling)."

Verwerking

Texa Nicon legt op dit moment de laatste hand aan het project 'Maassluis'. Alle daken van de 105 woningen in Taanschuurpolder zijn door de dakmonteurs uit Monster en Maasland in een goeie maand tijd voorzien van de kunststof dakbanen.
Het dakbedekkingsbedrijf geeft aan bij de aanpak van dit specifieke probleem prima uit de voeten te kunnen met het product. "Zo zijn de kunststof dakbanen voorzien van een polyester vliescachering, waardoor de folie uitstekend spijkerbaar is", legt Bos uit. "Ondanks de geringe dikte van slechts 0,6 mm zijn de folies bovendien oersterk, en dus goed te belopen tijdens de montagewerkzaamheden op de daken. Daarnaast is Alkorplan onder meer leverbaar op rollen van twee meter breedte. En dat schiet natuurlijk lekker op."
De dakmonteurs van Texa Nicon zijn ook te spreken over de eenvoudige lasbaarheid van de dakbanen. De overlappingen worden thermisch gelast, waardoor het dak volledig gesloten kan worden opgeleverd. Oók bij de veelal kwetsbare aansluitingen rond de schoorstenen, waar in Maassluis gebruik is gemaakt van een afdichting van senzimir verzinkt foliestaalplaat.

Dampopen

De beschermfolie mag in deze nieuwe toepassing dan vooral worden verwelkomd vanwege de waterdichtheid, minstens zo belangrijk in de Maassluise variant is het feit dat de PVC dakbanen een goede dampopenheid kennen. Immers, direct ónder de pannen wordt volop geleefd. "Door de opstijgende warmte van de woonruimtes onder het folie is de kans op het ontstaan van condensatieproblemen dan ook levensgroot aanwezig. Zo niet met dit systeem. De dakfolie is namelijk goed dampdoorlatend, ongeacht het eronder heersende binnenklimaat", aldus Bos.
Alkorplan in eerste instantie ontwikkeld om dienst te doen als kunststof afdichtingsbanen, die we met name terug vinden op platte daken. Dat dit product nu ook toegepast kan worden als waterdichte laag onder dakpannen op licht hellende daken, heeft iedereen aangenaam verrast. Niet in de laatste plaats de huurders van de Taanschuurpolder. De verwachting is dan ook, dat deze nieuwe toepassing in de toekomst zeker z'n vervolg zal krijgen bij renovatiewerkzaamheden van soortgelijke huurwoningen elders in ons land.

Project:Taanschuurpolder te Maassluis
Opdrachtgever:Woningstichting Maassluis
Hoofdaannemer:Texa Nicon Groep - Monster
Aannemer dakpannen:Firma Buyninck - Maasland
Leverancier PVC dakfolie:Alkor Draka - Oudenaarde (B)

door: Arie Brouwer