Zoeken

Roofs 1999-06-06 Klittenband als bevestigingsmethode voor kunststof dakbedekking

In de dakenbranche is het belangrijk dat er innovatief nagedacht wordt. Niet alleen het aanbrengen, maar zeker ook het verwijderen van dakbedekking moet zo milieuvriendelijk mogelijk. Onlangs werd in Nederland een nieuw bevestigingssysteem geïntroduceerd dat hieraan voldoet: klittenband.

Klittenband als sluiting van kledingstukken, schoenen en tassen kent iedereen. In Almere is onlangs het eerste Nederlandse bewijs geleverd dat klittenband ook zeer goed toepasbaar is op het platte dak. Het betreft het dak van een nieuwbouwproject in opdracht van K+B Bouw en Onderhoud uit Bussum. Het dak is bedekt met kunststof dakbedekkingsfolie Rhepanol fk dat door middel van stroken klittenband over de isolatie op de dakconstructie wordt bevestigd.
Deze nieuwe manier van verwerking is gerealiseerd door Gooijer's Groep bv uit Huizen. "Bij de realisatie van het pand zijn wij steeds uitgegaan van de functie van het gebouw als beleggingsobject", zegt M. van Cleef, directeur van K+B Bouw en Onderhoud. "Zo ook bij de keuze van de bouwmaterialen. Het huidige fiscale klimaat kent namelijk nog het voordeel dat onderhoud aan gebouwen fiscaal aftrekbaar is. Dat dit binnen afzienbare tijd echter zal veranderen is vrijwel zeker. Een belegger is er in die zin dus bij gebaat, wanneer er bouwmaterialen zijn gekozen die een levensduur hebben van tenminste twintig tot dertig jaar. Voeg daarbij de koude verwerkingsmethode (geen brandgevaar) en het milieuvriendelijke aspect en je hebt onze beweegredenen om voor deze PIB kunststof dakbedekkingsfolie te kiezen."

Samenspel

De beslissing om de dakbedekking door middel van het nieuwe klittenbandsysteem mechanisch te bevestigen, is een samenspel geweest tussen aannemer en verwerker. Allereerst hoefde er op deze manier geen gebruik te worden gemaakt van een hechtingsmiddel. Door het gebruik van klittenband wordt een compleet schone verwerkingsmethode bereikt. Ten tweede werd, door het gebruik van een dampremmende folie en milieuvriendelijke steenwol isolatie de mogelijkheid om dakbedekking partieel te verkleven min of meer uitgesloten. Voor een gedegen hechting van de PIB dakbedekkingsfolie dient de steenwol isolatie namelijk te zijn gecacheerd met gebitumineerd glasvlies. Hiervoor werd echter, wederom in het kader van het milieu, niet gekozen.

"We hadden voor deze dakbedekking de keus uit nog drie andere verwerkingsmethoden: los verlegd met ballastgrind, gewone mechanische bevestiging en mechanische bevestiging met het nieuwe Gripfix klittenband systeem", vertel B. Gooijer, directeur van de Gooijer's Groep bv. "Aan de eerste twee kleefden voor dit project de nodige bezwaren: ballastgrind zou een te zware belasting vormen voor de stalen dakconstructie en bij gewone mechanische bevestiging is in de regelmaat veel meer materiaal nodig (rekening moet worden gehouden met een extra overlap van 7 cm). Het klittenband systeem bleek de meest geschikte oplossing. Dit tot grote tevredenheid van de verwerker, die na uitgebreid te zijn geïnstrueerd door de fabrikant de methode graag in de praktijk wilde brengen."

Professionele begeleiding

"Niet alleen van de fabrikant hebben wij directe begeleiding gekregen. Ook een leverancier als Falnim B.V. verleende ons de nodige assistentie bij de keuze voor de benodigde parkers en volgplaten", zegt Gooijer. "En ik moet dan ook zeggen dat de onderlinge samenwerking tussen de bouwpartijen en leveranciers uitstekend is geweest. Al met al vormde dit project een echte 'pilot' voor iedere betrokkene. Mijn ervaring leert dat er in zo'n geval altijd heel veel afhangt van de vraag hoe goed de betrokken partijen op elkaar in kunnen spelen. En het resultaat mag er wezen. Wij zijn er dan ook trots op dit project te kunnen voordragen voor de felbegeerde Dak Award 1999. Voor ons is dit project in ieder geval een toonbeeld van innovatie, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid geweest en we hopen nog veel meer projecten op deze manier te kunnen realiseren!"

Project Omschrijving:

Naam:Project Almere, De Vaart
Adres:Keersluisweg te Almere
Oppervlakte:855m2
Opleverdatum dak:18-05-1999

Betrokken bouwpartijen:

 
Opdrachtgever:K+B Bouw en Onderhoud te Bussum
Architect:K+B Bouw en Onderhoud te Bussum
Hoofdaannemer:K+B Bouw en Onderhoud te Bussum
Dakbedekkingsbedrijf:Gooijer's Groep B.V. te Huizen
 
Leveranciers van dakmaterialen:materiaalmerk/type
BRAAS Flachdachsysteme GmbHdakbedekkingRhepanol fk
 klittenbandGripfixstroken voor KKS
 dampremmende folietype fk 0,4mm.
Kelders DakmaterialenisolatieRockwool Taurox C 100mm. CTG-132
Falnim B.V.parkersTrufast DP parkers 5,0x127mm.
 volgplatenVolgring 80x40x1 alu-zinc, diepe dimpel

door: Gerald Holdrop, Gooijer Groep b.v.