Zoeken

Roofs 1999-06-15 Nieuwe onderlaag dakrol ontstaan na vraag vanuit de markt

Innovaties in de dakenbranche ontstaan over het algemeen door vraag vanuit de markt. Ook de nieuwe APP dakrol van Handelsonderneming Hendrikx Someren werd ontwikkeld na een duidelijke wens voor een onderlaag die kwalitatief gelijk staat aan de cachering van EPS maar wel goedkoper is.

Handelsonderneming Hendrikx Someren heeft de nieuwe dakrol ontwikkeld na geluiden uit de markt. "Steeds vaker kregen wij de vraag of wij een onderlaag konden leveren die kwalitatief gelijk was aan de cachering van EPS maar qua kosten lager lag en sneller te verwerken zou zijn", vertelt P. Hurkmans, financieel directeur van de handelsonderneming uit Someren. "Omdat wij graag aan deze vraag tegemoet wilden komen onderzochten we de mogelijkheden van een nieuwe onderlaag. Dat resulteerde uiteindelijk in een nieuwe APP rol met een inlage van 150 grams hittebestendige polyestermat. Bovendien is het product een antwoord op milieuvriendelijk bouwen. Door te scheiden systemen toe te passen en daarmee afvalstromen in de toekomst beter te kunnen beheersen en verwerken."

De Timberpol 490A60, zoals de rol is genoemd, is als speciaal ontwikkelde APP onderlaag goed te verwerken in mechanische bevestigde of geballaste 2-laagse bitumineuze dakbedekkingssystemen op naakt EPS isolatie van tenminste persing 20. De rol is zowel leverbaar in zomer- als winterkwaliteit, zodat in elk jaargetijde een goede kwaliteit van de onderlaag gegarandeerd wordt.
Peter Hendrikx van het gelijknamige dakdekkersbedrijf heeft inmiddels enkele projecten gerealiseerd met de onderlaag. "Het is prettig werken met het product", zegt Hendrikx. "Een groot voordeel is dat het rechtstreeks op naakt polystyreen aangebracht kan worden. Het isolatiemateriaal wordt mechanisch bevestigd, waarna de onderlaag uitgerold kan worden. Al naar gelang de windbelasting wordt deze laag mechanisch bevestigd met vier tot zes schroeven per vierkante meter.

Vol en zat

In Helden realiseerde Hendrikx onlangs een dak met een oppervlakte van 1500m2. Het was het derde project dat met het nieuwe product werd uitgevoerd", vertelt de dakdekker. "Het is zowel toepasbaar op houten als metalen daken. De hittebestendige polyestermat maakt het mogelijk om een bitumineuze toplaag vol en zat te branden. Alle opdrachtgevers zijn uitermate tevreden met het eindresultaat."
De interne kwaliteitsbewaking van de handelsonderneming Hendrikx en de voortdurende controle door BDA Intron betekenen onderneer dat alle rollen worden geleverd onder het Komo keurmerk. De nieuwe dakrol kan overigens geleverd met een tienjarige verzekerde garantie. Als voorwaarde geldt dat wordt voldaan aan de verwerkingsrichtlijnen van Vebidak en BDA.

door: Stefan Tetelepta