Zoeken

Roofs 1999-06-27 Nieuwe generatie dakbedekking voor basisschool De Triolier

In Reuver hebben leerlingen van basisschool De Triolier een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen. De bouw van de school is een DuBo (duurzaam bouwen) project met een oppervlakte van in totaal 1600 vierkante meter.

Op het dak is Peaulefine dakbedekking aangebracht, kunststof dakbanen die ontwikkeld zijn door Van Besouw Kunststoffen BV te Goirle en Aliso BV te Breda. De architect van architectenbureau Duijsens & Meyer Viol BV te Kerkrade werkte reeds eerder met de technische adviesgroep van Aliso en mede dankzij deze ervaringen sprak hij zijn vertrouwen uit in dit nieuwe dakbedekkingssysteem.
  Het gebouw heeft drie enigszins gebogen halve schaaldaken, met een totale oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante meter. Deze daken zijn voorzien van houten dakgoten, volplaat PP- plakplaten voor de afvoer van hemelwater en diverse PP-platen voor o.a. ontluchting alsmede een zonnecollector. Tevens heeft het gebouw twee platte daken van ca. 600 vierkante meter oppervlakte. Deze hebben een gevel van gebogen metselwerk en in het dak zijn verscheidene lichtkoepels opgenomen evenals dakdoorvoeren voor mechanische ventilatie. Ook voor deze daken zijn volplaat PP-plakplaten voor de hemelwaterafvoer gebruikt. De dakbanen bestaan uit een compound op basis van polyolefine kunststoffen, zoals PE en PP. Weekmakers, halogenen en cfk's ontbreken. Bij de ontwikkeling van dit materiaal speelden de doelstellingen van Arbo en DuBo dan ook een belangrijke rol. De dakbanen hebben een basisdikte van 1 mm en zijn licht van gewicht en tevens uv-, ozon-, bitumen- en vliegvuur bestendig.
Voor de plakplaten bij de benodigde ontluchtingen, rookgasdoorvoeren en hemelwaterafvoeren, is gebruik gemaakt van volplaat PP- doorvoeren. Deze doorvoeren zijn samengesteld uit een standaard PP- buis, die met behulp van een lasdraad thermisch gelast worden op een PP-plaat. PE- doorvoeren kunnen niet worden toegepast in combinatie met Peaulifine. Om lijmen zoveel mogelijk te vermijden zijn voor dakdoorvoeren zoals lichtkoepels, mechanische ventilatoren en de panelen van de zonnecollector houten opstanden gebruikt, waarin de opstandstroken van de dakbanen mechanisch zijn bevestigd.
Op de licht gebogen halve schaaldaken zijn na de dampremmende laag isolatieplaten van Rockwool aangebracht. De lichte ronding van het dak leverde hierbij geen problemen op, in de dakbanen treedt nauwelijks aftekening op omdat deze stugger zijn dan PVC- dakbanen. Op de vlakke daken is op de dampremmende laag een dakisolatie van pur-schuim van 70 mm dik in één laag aangebracht. De dakbanen zijn aangebracht in een breedte van 750 mm een breedte van 1500 mm zou ook mogelijk geweest zijn, maar om esthetische redenen heeft men er bij dit project voor gekozen minder brede banen te gebruiken.

Verwerking

De dakbanen kunnen thermisch worden gelast met een lasautomaat of met een handföhn in een siliconen aandrukrol. Lasproblemen met dakbanen op basis van polyolefine, waarbij het noodzakelijk is dat voor het lassen een vette laag wordt verwijderd van de overlappen, treden bij peaulifine dakbanen niet op. De dakranden van de school zijn deels afgewerkt met uit plaat gezette afdekkappen, met een kraalprofiel aan de zichtzijde. Daarnaast is gewerkt met een aluminium daktrim, uitgevoerd als mono trim, en een ingezaagde en gebogen aluminium daktrim bij de gebogen metselwerk gevel. De oplossingen met afdekkap en/of mono trim sluiten goed aan bij de gebruikte dakbedekking. Duurzaamheid is hierbij het sleutelwoord.

door: Erwin van Kampen