Zoeken

Roofs 1999-06-50 Van steenbakkerij tot producent met 650 werknemers

Wat ooit begon als een middelgrote steenbakkerij in hartje Waasland, is in de loop der jaren uitgegroeid tot de producent met het grootste gamma bouwmaterialen van de Benelux. Op een totale bedrijfsoppervlakte van maar liefst 140 hectare produceert Scheerders van Kerchove's Verenigde Fabrieken (SVK) niet alleen bakstenen, gevelstenen, elementen in architectonisch beton en diverse soorten tegels. Maar ook een brede assortiment van vezelcementproducten voor toepassing op het dak of aan de gevel.

De onderneming werd opgericht in 1905, toen de familie Leon Scheerders van Kerchove een lokale steenbakkerij overnam. Het duurde niet lang of de activiteiten van het jonge bedrijf werden uitgebreid met de productie van vezelcementproducten, tegels en gevelstenen. In de loop der jaren is de onderneming steeds blijven inspelen op de groeiende behoeften van de bouwsector en werd het leveringsgamma continu aangepast. Op dit moment telt de onderneming 650 werknemers en bestaan er diverse afdelingen waaronder de afdeling Steenbakkerij (bakstenen, snelbouwstenen, gevelstenen), Architectonisch beton (betonelementen voor gevelbekleding en dakranden), Tegels (terrastegels in diverse afwerkingen), Decora (decoratieve gevelbekledingsplaten), Vezelcement (golfplaten, leien, onderdakplaten, gevelbekledingsplaatjes, buizen en schouwkappen) en Distributie (dakpannen, isolatiematerialen, gipskartonplaten en pleisters, glasbouwstenen.)
De productiemethode van de verschillende vezelcementproducten is vrijwel identiek en verschilt alleen in de vormgevingsfase. Portlandcement, organische vezels, geselecteerde minerale toeslagstoffen en water worden in grote grondstoffenmengers in de juiste verhouding met elkaar vermengd. Het mengsel wordt vervolgens onder druk in een rondzeefmachine (Hatschek-machine) in dunne laagjes op een formaatwals afgezet tot de gewenste plaatdikte wordt bereikt. Al naargelang het gewenste eindproduct wordt deze plaat tenslotte gestempeld, voorgegroefd en vormgegeven.

Op maat gesneden

De asbestvrije SVK golfplaten NT worden vervaardigd op een volledig nieuwe computergestuurde productielijn. Nadat de platen zijn gestempeld en de hoeken zijn voorgegroefd, worden ze op maat gesneden en vervolgens gegolfd en in een pers extra verdicht. Dankzij deze dubbele persing, die overigens enkel bij SVK gebeurt, wordt zelfs bij een relatief geringe plaatdikte een zeer dichte structuur verkregen. Het materiaal is licht, sterk, waterdicht, corrosievrij en bovendien onbrandbaar. Omdat het afschuinen van de hoeken tijdrovend is, worden de vier hoeken van de golfplaten fabrieksmatig aan de rugzijde voorgegroefd voor een overstek van 140mm. Zo kunnen hoeken op de bouwplaats makkelijk met de hand of met aangepast gereedschap worden afgebroken. De platen worden voorzien van een dubbele moswerende kleurlaag op basis van een watergedragen acrylaathars.
Een ander product dat vervaardigd wordt uit dit dubbelgeperst vezelcementmateriaal is de Ardonit-lei. Deze lei voor dakbedekking of gevelbekleding is voorzien van een extra gepigmenteerde, moswerende toplaag waarop een dubbele gekleurde coating op basis van een watergedragen acrylaathars is aangebracht. Ook de zijkanten van de lei zijn met deze coating behandeld, terwijl de onderzijde wordt afgeschermd door een niet-gepigmenteerde, poriënvullende en waterafstotende impregneerlaag.

Nieuwe telg

De leien zijn leverbaar in diverse kleuren en formaten, in effen of gestructureerde uitvoering en al dan niet met gekartelde randen. Een nieuwe telg in de familie is de Ardonit-Wave, een vezelcementlei waarvan de onderste rand licht gegolfd is en tevens voorzien is van een uitsparing voor de leihaak. Deze sierlijke golvende vorm geeft het dak een zeer apart uiterlijk en is overigens ook terug te vinden bij de Fasonit-Wave gevellei, de nieuwste variant in het gamma Fasonit- vezelcement plaatjes voor de bekleding van gevels bij zowel nieuwbouw als renovatie.
De vezelcementproducten die SVK produceert worden niet enkel gebruikt als dakbedekking. De Novex NT onderdakplaten bijvoorbeeld zijn dunne, stijve, capillaire platen die vervaardigd zijn op basis van een homogeen mengsel van Portlandcement dat versterkt is met natuurlijke en synthetische vezels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de roze, enkelgeperste onderdakplaten en de iets sterkere gele, dubbelgeperste platen. Het product is net als hout makkelijk te bewerken en te spijkeren en is bovendien zeer buigzaam. De onderdakplaten zijn waterdicht maar blijvend dampopen, wind- en stofdicht en behoren tot brandklasse A1 volgens de NBN S 21-203.

Müller dakpannen

Naast haar eigen productie staat SVK ook nog in voor de distributie van een groot aantal andere bouwproducten. Zo is de onderneming onder meer leverancier van de Duitse Müller dakpannen die zich vooral onderscheiden door hun zeer lage porositeit en hun uitstekende drukweerstand. Deze pannen worden gebakken uit de bekende kwalitatieve en harde Duitse Eisenberger-klei waardoor men zeer gladde pannen bekomt met een hoge vorstbestendigheid. Ze kunnen reeds vanaf een dakhelling van 14o worden toegepast en laten bovendien een zeer snelle en eenvoudige plaatsing toe (14,3 stuks per m2). Dankzij het grote gamma aangepaste en makkelijk hanteerbare accessoires en hulpstukken kan het dak tot in het kleinste detail worden afgewerkt. Zeker het vermelden waard hierbij zijn de speciaal ontwikkelde A- of V-vormige pannensets die het mogelijk maken om ronde en gebogen dakvormen in gebakken aarde uit te voeren.

door: Stefan Tetelepta