Zoeken

Roofs 1999-07-01 Nieuwslijn

Rieten dak gerecycled

Het grootste probleem met het volledig recyclen van dakmaterialen is de distributie van de afvalstroom. Voor de rieten daken is dit probleem in Delft opgelost. Bezitters van een rieten dak kunnen het riet gewoon in de container op de straat storten waarna het riet volledig gerecycled kan worden. Met dit initiatief is handig ingehaakt op een bestaand distributiesysteem.

Prijsvraag A.S.F. Fischer

Tijdens de Bouwbeurs konden de bezoekers aan de stand van A.S.F. Fischer uit Lelystad meedoen aan een prijsvraag. De vraag was hoeveel pluggen in een glazen vaas zaten. Jenne Bootsma uit Rotterdam won een reischeque van vijfhonderd gulden.

Brandveilig Bouwen Nederland levert auto op

De heer van de Broek van de brandweer in Breda, heeft de hoofdprijs gewonnen van een prijsvraag van de vereniging Brandveilig Bouwen Nederland. Doel van de prijsvraag actie was de bezoekers stil te laten staan bij het belang van 'passieve' brandveiligheid. Deze is gericht op het voorkomen van een brand.

Informatieservice op cd-rom

Isover fabrikant van isolatiematerialen heeft een nieuwe informatieservice ontwikkeld voor de bouwwereld. Op de cd-rom staan naast technische informatie en productinformatie ook drie rekenmodules; Isodak, Isocal en Termical. Tevens is de bestekservice volgens Stabu systematiek opgenomen. Met deze bron kan men snel en eenvoudig de isolatiesystemen bestuderen.

Creaton introduceert de Magnum

Lander Bouw-Keramiek BV te Kaatsheuvel, leverancier van keramische dakpannen van producent Creaton, heeft de Magnum in haar assortiment opgenomen. Door slechts 8,5 pan/m2 is er een winst te bereiken in de verwerking van deze dakpannen. De pan is leverbaar in natuurrood, koperrood en antraciet en is al toepasbaar voor dakhellingen vanaf achttien graden. Tevens wordt er dertig jaar garantie gegeven op de pannen. Voor meer info: 0416-280246.

British Steel Vlietjonge BV

Na bijna tweeënhalve eeuw gaat Van der Vliet en de Jonge uit Nieuwegein verder als British Steel Vlietjonge BV. Sinds 1992 is het bedrijf een dochteronderneming van BS, een van de grootste staalproducenten ter wereld. Het voeren van de nieuwe naam is een keuze van de ondernemingsleiding die als afsluiting geldt van een periode waarin de organisatie is aangepast en het bedrijf klaarstaat voor het komende millennium De toegang tot de wereldwijde organisatie van BS brengt diverse voordelen met zich mee. Ook investeringen op het gebied van automatiserings- en logistieke systemen versnellen en vereenvoudigen allerlei zaken. Voor meer informatie: 030-6068911.

Van Roij Fasteners introduceert boorhamer

Naast verschillende dakschroeven heeft Van Roij Fasteners BV uit Deurne een nieuw hulpgereedschap in haar programma opgenomen, de Stand-up boorhamer. Deze is tijdens de bouwbeurs geïntroduceerd. Met dit product kan op een ergonomische wijze voorgeboord worden. Het verlengstuk wordt geleverd met een Bosch boorhamer van 620 watt. Voor meer informatie: 0493-315885.

Software voor berekenen windbelasting

Gilde Software, gespecialiseerd in de automatisering van de dakenbranche, introduceert binnen haar Dak-Office concept de module Windbelasting met als doel het realiseren van een dakbranche breed gedragen standaard berekeningssystematiek om opdrachtgevers eenduidig te adviseren.
Het concept is tot stand gekomen in samenwerking met de daktechnische software commissie waarin vertegenwoordigers zitting hebben van Vebidak, BDA en vanuit de gebruikers Boko BV Dakbedekkers te Wormerveer. Dak-Office Wind is de opvolger/vervanger van Bofort (BDA) en de Dakdisk (Vebidak).
Voor het realiseren van correcte berekeningen is het softwarepakket gebaseerd op de normeringen zoals vermeld in de NEN 6702, NEN 6707, NPR 6708 en SBR 239. Er zijn ook reeds berekeningen mogelijk op basis van de nieuwste SBR-publicatie inzake de herziene rekenmethode voor de berekening van ballastlagen.
Gebruikers van de Vebidak-Dakdisk of Bofort kunnen gebruik maken van een upgraderegeling naar de Dak-Office module Windbelasting.
Programma specificatie: software programma voor de berekening van de bevestiging van dakbedekkingsconstructies met baanvormige (kunststof en bitumen) en schubvormige (dakpannen en leien) dakbedekkingen op platte en hellende daken. Ontwikkeling in samenwerking met Vebidak en BDA. Het pakket is 2000 compatible, een volledig 32bit windows versie, aangepast op de nieuwste SBR publicatie, gebruikersvriendelijke handleiding voor installatie en gebruik. Voor meer informatie: 0314-360050.

Kelders breidt assortiment uit

Nieuw in het assortiment van Kelders Dakmaterialen BV zijn Royalpur HR isolatieplaten en Royal BK 0311, een uv-bestendige kit. De cfk-vrij geproduceerde polyurethaanplaat kan worden toegepast in een mechanisch bevestigd, losliggend geballast of een gekleefd systeem. De keuze van het systeem zal mede afhangen van factoren als ondergrond en dakbedekking. In het KOMO-attest met productcertificaat staan de geschikte systemen in combinatie met de diverse ondergronden. De noodzaak van een dampremmende laag onder de isolatieplaten hangt tevens van het soort ondergrond af. Royalpur HR is standaard gecacheerd met gebitumineerd glasvlies, op aanvraag is alucraft folie leverbaar. De kit is o.a. toepasbaar voor brandvrije herstelwerkzaamheden aan bitumineuze daken, het afdichten van daktrimmen en het inplakken van hemelwaterafvoeren, ontluchtingen en dergelijke. Voor meer info 024-3773273.

Unidek completeert Dijkotop-programma

Het Dijkotop programma van Unidek is nu uitgebreid met een nieuwe cachering, LC genaamd. De nieuwe Dijkotop LC, ofwel lichte cachering, completeert het programma. De cachering bestaat uit 80 grams glasvlies, voorzien van een bitumen coating met een gewicht van circa 1.200 gram per m2. Op deze dakisolatie kan een éénlaagse dakbedekking mechanische bevestigd in de overlap worden toegepast. Dijkotop LC is tevens geschikt voor platte en flauw hellende daken waarop de isolatie indirect mechanisch wordt bevestigd en voor platte daken die worden voorzien van een losliggend geballast dakbedekkingssysteem.
De voordelen van Dijkotop LC zijn evident: het product is licht van gewicht, kent een minimale milieubelasting en is relatief goedkoop. Deze dakisolatie is leverbaar met en zonder afschot, en in de EPS-kwaliteiten EPS 20 tot en met EPS 35 (standaard brandvertragend gemodificeerd). Voor meer info: 0492-378111.

Brandveilige EcoTherm isolatieplaat

Na de Nederlandse brandklasse 2, de Duitse DIN B2 norm en de Franse M1 klasse heeft EcoTherm bv, fabrikant van polyurethaan hardschuim isolatieplaten, nu ook de Amerikaanse FM-classificatie voor brandveiligheid verkregen voor haar isolatieproducten.
In de FM-brandtesten wordt de brandveiligheid bepaald aan de hand van grootschalige testopstellingen waarbij de totale dakconstructie in ogenschouw wordt genomen. Deze tests hebben duidelijk aangetoond dat met EcoTherm isolatieplaten zowel bij toepassing onder kunststof- als bitumineuze dakbedekkingen geen brandvoortplanting plaatsvindt. In tegenstelling tot de Europese normeringen, die veelal uitgaan van het brandgedrag van een product op zich, wordt bij de FM-test gekeken naar het brandgedrag van een product in zijn toepassing. Vanwege deze realistische en praktijkgerichte voorstelling van zaken krijgt de FM-approval, die in Ierland en Groot-Brittannië reeds jaren gehanteerd wordt, steeds meer voet aan de grond op het Europese vasteland. Niet alleen bij Amerikaanse investeringen maar ook bij Europese aanbestedingen komt regelmatig de vraag om een FM-approval naar voren. Voor meer info: 0543-543210.

Sturen op cijfers een levendige workshop

Dat was de mening van de deelnemers aan de workshops 'Sturen op cijfers' die door het HBA in samenwerking met de branche organisaties Vebidak, Vakfederatie Rietdekkers en Het Hellende Dak in het voorjaar 1999 werden georganiseerd.
Minimaal éénmaal per jaar worden ondernemers geconfronteerd met financiële begrippen waar zij niet dagelijks mee te maken hebben. Dan vindt de bespreking plaats met uw accountant. Wellicht vraagt u zich dan wel eens af: Hoe moet ik al die informatie over mijn bedrijf beoordelen? Wanneer is er sprake van een gezonde financiële verhouding? Waar zitten de knelpunten en hoe los ik die op?
Tijdens de workshops werden de deelnemers geconfronteerd met een praktijkvoorbeeld en samen met de inleider werd een analyse methode besproken die antwoord gaf op de hierboven gestelde vragen. Gekeken werd naar de financiële structuur van het bedrijf, naar de liquiditeit en hoe men deze kon verbeteren. Natuurlijk kwamen ook de kingetallen over de rentabiliteit en het beoordelen van kosten uitvoerig aan de orde. Na afloop van de eerste bijeenkomst hebben vele ondernemers, met behulp van de besproken analyse methode, hun eigen bedrijf beoordeeld. Een paar ervaringen:

  • Met simpele handgrepen je financiële administratie analyseren.
  • Kritisch kijken naar het bedrijf met behulp van kengetallen.
  • Op een goede manier interpreteren van de jaarcijfers.

In dit najaar zullen een drietal workshops worden georganiseerd. de volgende onderwerpen komen dan aan de orde: sturen op cijfer, markt en marktbeoordeling en personeel en organisatie. Nadere informatie over deze workshops is verkrijgbaar door even een fax te sturen naar: Adviesbureau De Brug, fax 055-3604552.

Agenda

De vakbeurs Facilitair Management 1999, zal plaatsvinden op 20 en 21 oktober 1999, in AHOY te Rotterdam.

Het Nationale EAN Congres 1999 vindt plaats op 1 november in het RAI Congrescentrum te Amsterdam. Voor meer info: tel. 020-5113820.

De bouwbeurs BouwContact zal op 25 en 26 oktober 2000 in het Maastrichts Expositie en Congres Centrum plaatsvinden. Voor info: tel. 043-3838383.

De vakbeurs Interclima-Intercomfort vindt plaats van 8 t/m 13 november 1999 in het beurscomplex Paris-Nord Villepinte, ten noorden van Parijs. Voor meer info: tel. 020-4620020.

De datum waarop de vakbeurs VIEW zal worden gehouden is verschoven van oktober naar 17 t/m 19 november 1999. Daarmee loopt deze parallel aan de vakbeurzen Sun-Expo en Frametech. Voor meer info: tel. 010-2425310.

Van 11 t/m 14 april 2000 wordt in de Amsterdam RAI de BouwRAI gehouden. Voor meer info: tel. 020-5491212.