Zoeken

Roofs 1999-07-06 Technische eigenschappen van dakbedekking belangrijker dan de prijs

De keus van dakbedekking hangt soms af van de prijs. Te vaak is het nog sluitpost van een begroting, meent Jos Hermsen. Dat was niet het geval bij het project '18 appartementen' in Druten, waar de dakbedekking in de eerste plaats moest voldoen aan specifieke technische en esthetische eigenschappen.

 "Het is een cliché, maar dakbedekking is nog altijd de sluitpost op de begroting", zegt Jos Hermsen van Hermsen Dakbedekkingen uit Beuningen. "De keus van de, al dan niet, juiste dakbedekking wordt in de meeste gevallen nog altijd bepaald door de prijs. Voor het project '18 appartementen' te Druten werd de keus in de eerste plaats bepaald door de specifieke technische eigenschappen en esthetische eigenschappen van de dakbedekking. Die waren dan ook belangrijker dan de prijs."
De gemeente Druten met in totaal 16.200 inwoners ligt centraal in het land van Maas en Waal. De gemeente bestaat uit de kernen Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk en heeft een totale oppervlakte van ca. 4255 ha. "In deze gemeente worden de voordelen van enerzijds landelijk wonen en anderzijds een uitstekend voorzieningenniveau met elkaar gecombineerd. Beeldbepalend voor de woonomgeving is de rivier de Waal. In de komende jaren wordt aan huidige en nieuwe bewoners letterlijk en figuurlijk de ruimte geboden. Tot 2004 zullen er ca. 1000 woningen gebouwd worden", aldus Hermsen.
Een standaard nieuwbouwproject start over het algemeen met het bouwrijp maken van de te bebouwen omgeving. Daarna wordt er aangevangen met de fundering en wordt er verder gebouwd tot de gebouwen er staan. Maar niet bij dit project. Bouwbedrijf Giesbers B.V. uit Wychen startte namelijk op een heel andere ondergrond.
"Als onderdeel van het uitbreidingsplan van het centrum van Druten, wordt een deel van de 1000 woningen in opdracht van Woningstichting Alphons Ariëns gebouwd", vertelt de dakdekker. "Voor de uitvoering van dit plan is eerst een meubelfabriek afgebroken (alleen de fundering bleef liggen), en op de bestaande kelder van deze meubelfabriek is in 1998 begonnen met de bouw van achttien appartementen."

Verhaal apart

Hoewel het dakdekkerbedrijf sinds 1964 ervaring heeft met de uitvoering van bitumineuze daken voor de woning- en utiliteitsbouw was dit project een verhaal apart. "Ondanks de geringe oppervlakte van circa 1000 m2, ging het wel om 4 dakvlakken met veel venijnige detailleringen", vertelt Hermsen. "De vier dakvlakken - het hoofddak, de luifel, het trappenhuis en de liftopbouw - verschillen in hoogte, dus men kan vanuit het ene gedeelte op het dak van het andere kijken. Doordat het zgn. 'zichtdaken' zijn, speelt esthetica een belangrijke rol. In die gevallen kiezen wij altijd voor gemineraliseerde SBS-dakbedekking", aldus Jos Hermsen. "SBS heeft de kenmerkende eigenschap dat het erg soepel te verwerken is en dat als het eenmaal ligt, het er als een biljartlaken bij ligt. Het vormt zich als het ware naar de ondergrond".
Voor dit project werd als dakbedekkingsysteem gekozen voor Cintaflex 3000 van Esha Nederland. Het product heeft hoge elastische eigenschappen met een rek bij breuk van meer dan 2000%. Dit betekent dat deze rol minimaal tot 20x de eigen lengte kan worden uitgerekt totdat het breekt. Tevens heeft dit product een herstellend vermogen van 100%.
"Door deze eigenschappen heeft de dakbedekking een hoge vermoeidheidsweerstand en door de combinatie met een hoge pelsterkte van de overlap, resulteert dit in een hoge rekenwaarde per bevestiger. Dit maakt Cintaflex 3000 uitstekend geschikt voor o.a. toepassing in éénlaags mechanisch bevestigde systemen. Voor de luifel, het trappenhuis en de liftopbouw hebben we echter gekozen voor een tweelaags mechanisch bevestigd systeem, waarin Cintaflex 3000 vanzelfsprekend ook uitstekend presteert", aldus Hermsen. Door de combinatie van een SBS-compound en een glaspolyester-inlage valt Cintaflex 3000 in ponsweerstandklasse R4 op zachte ondergronden (isolatie). Dit is de hoogste klasse m.b.t. beloopbaarheid en belastbaarheid. Deze eigenschappen maken het product uitstekend geschikt voor toepassing in losliggend geballaste systemen, hetgeen toegepast is op het hoofddak.
"Tevens geeft SBS een goede hechting op aluminium en loden plakplaten van ontluchtingen en hemelwaterafvoeren e.d. Een ander karakteristieke eigenschap van SBS-dakbedekking is de flexibiliteit. Hierdoor is het product geschikt voor verwerking in en bij venijnige detailleringen", aldus Hermsen.

 

Projectgegevens 18 appartementen Druten

Opdrachtgever:Woningstichting Alphons Ariens, Druten
Architect:Croonen Architectuur B.V., Nijmegen
Aannemer:Aannemersbedrijf Giesbers B.V., Wijchen
Dakdekkerbedrijf:Hermsen Dakbedekkingen B.V., Beuningen

Dakopbouw luifel, trappenhuis
en liftopbouw:

  • Dampremmende laag PE-folie
  • Polystyreen afschotplaten éénzijdig gecacheerd
  • Eshapes VB260A60
  • Cintaflex 3000 VB370A24 (mechanisch bevestigd)

Dakopbouw hoofddak:

  • Dampremmende laag PE-folie
  • Polystyreen afschotplaten éénzijdig gecacheerd
  • Eshapes VB260A60
  • Cintaflex 3000 VB370A14
  • Ballastlaag van grof grind

door: Martin van Eck