Zoeken

Roofs 1999-07-22 Particulieren kiezen voor gezamenlijke renovatie met dakpanplaten

In het Gelderse Gendt renoveert J. Vos Montage uit Heino de daken van een groot aantal woningen van particulieren. Een groep van 132 huiseigenaren koos ervoor om de oude golfplaten dakbedekking te laten vervangen door Rannila dakpanplaten. Bij de renovatie is een uniek systeem bedacht om de vroegere condensatieproblemen te elimineren.

 

De toepassing van dakpanplaten als dakbedekking bij de renovatie van woningen neemt hand over hand toe. Het is al lang geen uitzondering meer wanneer woningbouwcorporaties voor dakpanplaten kiezen. Minder vaak komt het voor dat een grote groep particulieren gezamenlijk voor deze dakbedekking kiest. Dat gebeurde wel in het Gelderse dorp Gendt.
De aanleiding om te kiezen voor dakpanplaten ter vervanging van de oude (asbest) golfplaten vormde het eindresultaat van de renovatie van een boerderij langs de A28. Een van de bewoners van Gendtse wijk had het nieuwe dak van de boerderij opgemerkt en informeerde bij J. Vos Montage uit Heino, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de opknapbeurt van de boerderij. Dit bedrijf verwerkt al vele jaren de Rannila dakpanplaat, een Fins product dat ook op de betreffende boerderij was toegepast.
Het contact met directeur Jan Vos resulteerde in het uitbrengen van een offerte waarna dezelfde offerte door het montagebedrijf naar alle eigenaren van de koopwoningen werd gestuurd. Drie zaterdagen besteedde Vos en zijn medewerkers om alle bewoners te bezoeken. Zijn aanbod bleek aantrekkelijk genoeg voor hen om een bijeenkomst te bezoeken waar zij nader werden geïnformeerd. Toen voor Vos duidelijk werd dat het merendeel van de bewoners wel voor een gezamenlijke renovatie voelde, besloot Vos voor de hele wijk een sloopvergunning aan te vragen voor de te verwijderen asbestplaten, een vergunning die na enig aarzelen door de gemeente ook werd afgegeven. Aan het eind van de rit, stemden 132 eigenaren met de renovatie in; de bewoners van één blok hebben tot op dit moment nog geen beslissing genomen.
Wat tijdens de informatiebijeenkomsten nadrukkelijk naar voren kwam was de wens om bij de renovatie voorgoed af te rekenen met de condensatieproblemen waar de woningen al jaren mee kampten. Dat er condensvorming in de woningen, die in het begin van de jaren zeventig werden opgeleverd, optrad is niet zo verwonderlijk gezien de opbouw van het destijds toegepaste daksysteem. De binnenafwerking bestaande uit houten schroten was direct op de gordingen aangebracht. Op de schroten was een steenwolisolatie van 4,5 cm aangebracht en direct daarop waren de golfplaten gemonteerd.
Vos renoveerde in totaal circa 9.000 m2 dak. De huiseigenaren waren trouwens niet over één nacht ijs gegaan. Sommige bewoners stonden er aanvankelijk op dat er een warmdak zou worden aangebracht. Volgens enkele fabrikanten van elementen zou met de toepassing van elementen het condensprobleem moeiteloos getackeld kunnen worden. De fabrikanten weigerden echter een schriftelijk garantie af te geven.
Vos durfde het wel aan een schriftelijke garantie af te geven. "Wij hebben het door ons toegepaste systeem mede gebaseerd op een TNO-onderzoek dat op verzoek van de bewoners eerder was opgesteld. TNO adviseerde ter voorkoming van condens het gebruik van een warmdak of de toepassing van een dampremmende folie. Een aantal particulieren in de wijk hebben enkele jaren eerder het dak gerenoveerd waarbij multiplex op de gordingen werd bevestigd met daarop een dampremmende laag, vervolgens een steenwolisolatie en daarop -met inachtneming van een ventilatieruimte- de dakbedekking. Het is een dakopbouw die voor de hand ligt en waarvoor wellicht ieder ander ook gekozen zou hebben. Maar deze oplossing bleek de condensproblemen toch niet helemaal weg te nemen."

Dubbele ventilatieruimte

Vos Montage bedacht een systeem (zie kader) met twee ventilatieruimten en een bijzondere dampremmende folie. De dampremmer bestaat uit een kunststoffen polyester gewapende, eenzijdig aluminium gecacheerde folie. Deze folie is een Zwitsers product. De folie wordt met de aluminium zijde naar binnen gekeerd zodat de binnenwarmte wordt weerkaatst en om de gordingen heen bevestigd. In vergelijking met de gebruikelijke (polyethyleen) dampremmers is de folie zo'n rijksdaalder per vierkante meter duurder.
"Onze systemen en werkwijzen zijn niet de goedkoopste, maar we staan wel voor de kwaliteit ervan in. Dat verklaart ook onze relatie met Rannila. Als enige geeft deze producent een 10-jarige garantie zonder in de kleine lettertjes een voorbehoud te maken. Het is een keuze die in de praktijk zijn vruchten afwerpt. Steeds vaker schakelen aannemers ons in voor de montage van dakbeplating."
In Gendt worden de daken gedekt met de Rannila dakpanplaat van type Monterrey. Hoewel de Finse producent ook de benodigde hulpstukken vervaardigt, worden gootstukken, windveren e.d. door Vos Montage zelf gezet uit vlakke Rannila platen. Door een bepaalde zetting toe te passen, verkrijgt Vos een betere aansluiting op de golf van de dakpanplaat. Aan de gevelzijde wordt de windveer iets naar buiten gezet zodat het water niet langs de gevel loopt.
De dakpanplaten worden met een gewone dakpannenlift naar boven getransporteerd. Daarvoor heeft Vos de lift voorzien van een aluminium frame die de platen ondersteunt. Het frame is door Vos zelf bedacht en gemaakt.
De woonblokken hebben elk een dakoppervlakte van 460 m2. In twee weken is het dak geheel volgens de voorschriften door Kooiker Milieu uit Staphorst gesloopt en door Vos Montage van een nieuw daksysteem voorzien. "Voor de komende dertig jaar zullen er geen problemen zijn," bezweert Jan Vos. "En wat de condensatieproblemen betreft, ik ben ervan overtuigd dat we die met ons systeem blijvend hebben weggenomen."

Dakopbouw; van onder naar boven ziet het daksysteem er als volgt uit:
  • Multiplex dakbeschot
  • Dampremmer (alufolie) om de gordingen heen bevestigd m.b.v. tengels in de hoeken
  • 4,5 cm spijkerfles steenwol isolatie (hergebruikt)
  • Ventilatieruimte
  • 7,5 steenwol isolatieplaat
  • Ventilatieruimte
  • Latten 2x5 cm dwars op de gordingen gespijkerd
  • Klöber dakfolie
  • Tengels
  • Dakpanplaten

Duurzaam en onderhoudsvrij
De stalen Rannila dakpanplaat heeft een dikte van 0,75 mm Hij is tweezijdig verzinkt (275 gram/m2 per zijde), aan beide zijden voorzien van beschermende lagen en aan de bovenkant afgewerkt met een Plastisol coating (200m(), een elastische verflaag waarin verticale streepjes zijn aangebracht. Dankzij de coating is de dakbedekking nagenoeg onderhoudsvrij. Bladval, mos en vuil hechten zich niet of nauwelijks aan de platen en na een regenbui is het oppervlak weer schoon en matglanzend.

door: Mari van Lieshout