Zoeken

Roofs 1999-09-16 Doorbraak voor stalen regenwaterafvoersysteem

Begin '94 kon de bouwsector voor het eerst kennismaken met het geplastificeerd stalen regenwaterafvoersysteem van de Zweedse fabrikant SIBA. Na een introductieperiode van vijf jaar blijkt de markt zich hoe langer hoe meer te interesseren in de bijzondere eigenschappen van deze letterlijk ijzersterke producten.

De firma M.E.-Products uit Bree is exclusief verdeler voor de Benelux van het SIBA-regenwaterafvoersysteem en is een dochteronderneming van M.E. Construct te Bree, M.E. Construct Deutschland GmbH en M.E. Polska, allen gespecialiseerd in metalen dak- en wandbekledingen voor industriële gebouwen.

Van noodzakelijk kwaad tot architecturaal accent

Het regenwaterafvoersysteem speelt een belangrijke rol bij de constructie van een gebouw. In de eerste plaats moet het systeem er voor zorgen dat het hemelwater makkelijk en snel wordt afgevoerd, maar de goten en buizen krijgen hoe langer hoe meer ook een esthetische functie. Daar waar ze vroeger eerder als noodzakelijk kwaad werden aanzien, worden ze tegenwoordig vaak door architecten gebruikt als creatief accent bij het ontwerp van hun gebouwen. De SIBA-elementen zijn dan ook verkrijgbaar in 9 verschillende kleuren alsook in koper en verzinkt staal.

De producten worden vervaardigd uit verzinkt staal en worden vervolgens afgewerkt met een primer en een plastisollaag van 100 micron. Deze verschillende lagen verlenen het systeem een uitstekende bescherming tegen corrosie en staan borg voor een opmerkelijke kleurvastheid. De SIBA-producten worden 15 jaar gegarandeerd tegen roestvorming en op kleurbehoud. Het regenwaterafvoersysteem bestaat uit halfronde dakgoten met toebehoren, ronde afvoerbuizen en een volledig aanbod bijbehorende accessoires. Dankzij het kliksysteem gebeurt de montage van de diverse onderdelen snel en zonder enig soldeer- of laswerk. De stalen goten en afvoerbuizen zijn niet alleen zeer sterk maar zetten bij temperatuursschommelingen amper uit, wat het risico op lekkage bij naden natuurlijk minimaliseert.

Lage milieubelasting

Buiten het feit dat de SIBA-producten in Zweden op de meest ecologische manier worden vervaardigd met een minimum aan productieafval, mag men niet vergeten dat het staal op zich als natuurlijk materiaal volledig recycleerbaar is. Verder zorgt de coating ervoor dat er geen enkele schadelijke stof in het milieu terecht kan komen. De zinklaag is bekleed met plastisol en komt dus nooit in direct contact met het regenwater.

In een rapport van Rijkswaterstaat, waarin de milieubelasting van een stalen regenwaterafvoersysteem -zowel tijdens de productie als de recycling- vergeleken wordt met diegene van vergelijkbare systemen in zink, PVC, polyester, aluminium en hout bekleed met EPDM, komt het stalen systeem als beste naar voren.

De doorbraak

Na een introductieperiode van ongeveer 5 jaar blijkt de markt zich dus ernstig te interesseren in de bijzondere eigenschappen van dit systeem.
"We hebben de voorbije jaren continu architecten en opdrachtgevers bezocht en ondertussen ook al heel wat werken uitgevoerd en dat blijkt nu gaandeweg zijn vruchten af te werpen.", aldus een trotse Kurt Bomhals. "Zo wordt ons systeem onder meer opgenomen in de typebestekken van de Nederlandse woningbouwverenigingen en hebben wij ook al heel wat vaste klanten in de industriebouw. In ons eigen landje gaan wij trachten onze marktpositie nog verder uit te bouwen en zijn wij dan ook nog steeds op zoek naar enthousiaste bouwmaterialenhandelaars die als dealer mee aan dit succes willen werken. Wat het buitenland betreft doen wij momenteel onze uiterste best om ook in Nederland door te breken, een markt die voor ons zeer interessant kan zijn. Wie daar kan meewerken aan een woningbouwproject praat meestal niet over een tiental woningen, maar over honderden of duizenden!"