Zoeken

Roofs 1999-09-20 Tien jaar na succesvolle introductie treedt Belgische producent uit de schaduw

In Den Haag is dakdekkerbedrijf Zaandak van de eerste tot en met de laatste meter betrokken bij de totstandkoming van het dak op het nieuwe kantorencomplex van KPN. Op de dertien gebouwen mag het Zaanse dakbedekkingbedrijf totaal zo'n 42.000 vierkante meters dakbedekking aanbrengen. Zaandak behoort tot de Duo dakbaan verwerkers van het eerste uur. Voor De Boer NV, de Belgische producent van de Duo dakbaan, vormt de toepassing een nieuwe mijlpaal sinds deze bijzondere rol in 1989 werd geïntroduceerd.

Tegen de zin van de KPN directie moest het hoofdkantoor zo'n tien jaar geleden in het kader van de verspreiding van werkgelegenheid verhuizen van Den Haag naar Groningen.
Reorganisatie en centralisatie worden op de drempel van het millennium aangegrepen om een nieuw hoofdkantoor te realiseren. En jawel, het hoofdkantoor keert terug naar de residentie. Het zeer omvangrijke nieuwbouwproject nadert gestaag zijn voltooiing. Dertien gebouwen, stuk voor stuk bouwwerken van vele verdiepingen hoog, moeten vanaf volgend jaar de meest uiteenlopende diensten en bedrijven die onder KPN vallen, huisvesten. Dertien gebouwen, 89.000m2 kantoorruimte en 42.000m2 dak.
Zeker bij projecten van dergelijke omvang en waarbij dientengevolge veelal ook sprake is van gefaseerde oplevering, wil een hoofdaannemer nogal eens voor een specifiek bouwdeel meerdere gespecialiseerde aannemers inschakelen. Wanneer deze onderaannemer in staat blijkt om kwalitatief goed werk te leveren (en op aantrekkelijke voorwaarden), blijft hij in de race voor de uitvoering van de volgende fasen. De verhoudingen tussen bouwmaatschappij Wilma en Zaandak liggen anders. Niet minder zakelijk maar wel hechter. Al voor de oplevering van het eerste dak was het dakbedekkingbedrijf er zeker van dat het gedurende de gehele bouw bij het project betrokken zou blijven.
"Wilma is de hoofdaannemer van dit project en sinds wij 23 jaar geleden in de utiliteitsbouw werkzaam zijn, behoren wij min of meer tot de vaste onderaannemers van deze bouwonderneming," verklaart Peter Tjakkes van Zaandak de betrokkenheid bij het KPN-project. "Het is een hechte relatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wanneer je het vertrouwen niet beschaamt, daarnaast laat je zien dat je voortdurend meedenkt en ook bereid bent een zeker risico te nemen, blijf je als dakdekkerbedrijf in beeld wanneer zich grote projecten aandienen."
Een duurzame relatie met Wilma dus. En daarvan is beslist ook sprake waar het de verstandhouding betreft tussen Zaandak en De Boer NV, de Belgische producent van de Duo rol. De eerste contacten van het dakdekkerbedrijf met De Boer dateren van circa twaalf jaar geleden. Destijds was de producent bezig haar afzetkanalen te reorganiseren en zocht men nieuwe contacten met Nederlandse verwerkers. "Het bedrijf straalde toen ook al dynamiek en enthousiasme uit," weet Tjakkes zich te herinneren. " Bovendien pasten onze bedrijfsculturen goed bij elkaar. Zaandak en De Boer zijn beide familiebedrijven waar inmiddels de derde generatie werkt. Bescheidenheid, eerlijkheid in het zakenverkeer en vertrouwen op eigen kracht zijn de kenmerken die voor beide bedrijven gelden. Die solidariteit van samen de schouders eronder te zetten, werkt heel stimulerend. En niet onbelangrijk: De Boer heeft een voortreffelijk product waar we graag mee werken."

APAO en SBS in één dakrol

Het product waar Tjakkes naar verwijst is de Duo rol en alle offertes van Zaandak worden uitgebracht op basis van een voorkeur voor deze dakbaan. De Duo rol, inmiddels een gevestigde waarde, wordt wereldwijd verdeeld en geplaatst. De Boer is er met behulp van hoogwaardige technologie sinds 1989 in geslaagd twee modificaties in één rol te verenigen. Waar andere producenten van bitumineuze dakbanen tijdens het productieproces de drager door een bitumenbad laten lopen, maakt De Boer gebruik van een spraymethode om de twee verschillende lagen aan te brengen.
De rol is standaard opgebouwd uit een ondercoating van SBS gemodificeerde bitumen voorzien van een microgeperforeerde wegbrandfolie, een composietwapening van polyester en glasvlies met daarop een APAO gemodificeerde toplaag. APAO is een stabielere, elastischere en milieuvriendelijkere variant van APP die in tegenstelling tot APP volgens specificaties wordt gemaakt. Met de twee toegepaste modificaties zijn ook de voordelen van zowel SBS als APAO in dezelfde rol verenigd; flexibiliteit en een relatief gemakkelijke verwerking dankzij de SBS gecombineerd met een harde, UV-bestendige bovenlaag dankzij de APAO. Van de sinds 1991 CTG gekeurde Duo rol (CTG 056) is in Nederland reeds meer dan 1.000.000 m2 verwerkt.
In korte tijd heeft het Duo-concept bij De Boer tot een aantal specifieke producten geleid zoals Duo Landscape, een Duo rol voor toepassing op vegetatiedaken, De Duo Firecare, een vliegvuurbestendige rol voorzien van brandvertragende additieven, de Duo Mecano voor eenlaagse mechanische bevestiging, de Duo No Flame geschikt voor koudkleven (in combinatie met elastomeerlijm) of föhnen en tenslotte de Duo Bridges & Tunnels met ultra sterke wapening, speciaal ontwikkeld voor civiele werken.
Van de 42.000m2 Duo dakbedekking die op het Haagse KPN complex wordt verlegd, zal zo'n 17.000m2 verdwijnen onder een daktuin. Op deze daken wordt uiteraard de Duo Landscape toegepast, de wortelbestendige spin-off van de rol.
Sinds het oorspronkelijke dakbestek voor het nieuwe complex acht jaar geleden werd geschreven, is het volgens Tjakkes wel vier keer herberekend. In het begin was er zelfs sprake van een omkeerdak. In samenwerking met BDA is uiteindelijk voor een dakopbouw gekozen die van onder naar boven bestaat uit:

  • Betondak inclusief afschotlaag
  • Bitumineuze glasvlies gewapende dampremmer
  • Bitumineuze glasvlieslaag MEC
  • Duo toplaag code VB 370/470 A 14/24
  • Ballast grind en tegels.

Mooie projecten

Zaandak is een middelmatig tot groot dakdekkersbedrijf opgericht in 1973. "Een bedrijf met voldoende ervaring en vakkennis om zo'n omvangrijk project aan te kunnen" zegt De Jonghe projectmanager van Wilma Bouw.
In maart 1997 zijn de werken op het KPN complex in Den Haag gestart. Tot op de dag vandaag zijn er elke dag gemiddeld acht dakdekkers aan het werk. Volgend jaar voor de bouwvakvakantie moet het project worden opgeleverd. Dan ook zal in Nederland een van de grotere projecten met de Duo rol gerealiseerd zijn. "Na tien jaar is de tijd rijp om ons wat nadrukkelijke in de markt te presenteren," aldus Ann Leemans, export sales coördinator van De Boer. "In de achterliggende periode hebben we de Nederlandse markt eigenlijk nooit laten zien waar we mee bezig zijn. Toch hebben we al een aantal hele mooie projecten gerealiseerd. Met name voor de gemeente Amsterdam waar we onder meer het onderhoud van het stadshuis hebben. Verder voeren we alle dakwerken uit voor de Universiteit van Amsterdam en voor Energie Noordwest, Regio Amsterdam".
De voorzichtige marktbenadering van de Belgische producent is niet ingegeven door bescheidenheid maar door het bewustzijn dat alleen door zorgvuldige kwaliteitscontrole een stevige basis kan worden gelegd voor een groeiend marktaandeel, verklaart export-manager Chris De Roeck van De Boer. "Wij selecteren onze verwerkers zorgvuldig. We hebben geen strategie die erop gericht is om zo snel mogelijk op een groot aantal plaatsen aanwezig te zijn maar we streven naar een goede verdeling per regio. En die zorgvuldigheid passen we zowel toe bij onze productontwikkeling als bij onze marktbenadering."

Project Hoofdkantoor KPN Den Haag

Ontwerp:Kees Dam (gebouw 5,10 + restaurant)
Architectenbureau Wit & Jonge
BND Architecten (gebouw 1 t/m 4,8,12 en13)
Opdrachtgever:Casco Maanweg CV (50% Multi Vastgoed, 50 % Wilma)
Hoofdaannemer:Wilma Bouw BV U-Bouw, Niewegein
Dakwerken:Zaandak Wormerveer
Leverancier:De Boer = Waterdicht, Schoten (België)
Vegetatiedaken:'t Wenen Hoveniers NV, Barneveld
Advies:Bureau Dak Advies Gorinchem

door: Mari van Lieshout