Zoeken

Roofs 1999-09-32 Mechanisch spijkeren op het dak zonder snoeren of slangen

De snoerloze apparaten van Paslode voor hout-op-hout bevestigingen zijn hard op weg een ware revival door te maken. Tien jaar na introductie van deze revolutionaire bevestigingsapparaten blijken nu ook de dakdekkers overtuigd te zijn van de voordelen die het gebruik met zich meebrengt bij het latten. Veiligheid, gemak en snelheid zijn voor de gebruikers de belangrijkste argumenten om op het Impulse spijkerapparaat over te schakelen.

Het is enigszins opmerkelijk dat de praktijk pas tien jaar na introductie van de Paslode Impulse apparaten op de Nederlandse markt de voordelen van deze machines erkent. Vanaf 1989, het jaar waarin Paslode de apparaten introduceerde, zijn er weliswaar enige technische verbeteringen aangebracht om het onderhoud te vereenvoudigen. Het principe bleef echter overeind. En toch was ook tien jaar geleden al duidelijk dat de machines wat betreft veiligheid, gemak en snelheid een behoorlijke vooruitgang betekenden. Marketing manager Robin Mulders van ITW Bevestigingssystemen B.V. in Mijdrecht, het bedrijf dat de apparaten via dealers in Nederland afzet, denkt een verklaring te hebben voor de aanvankelijke matige interesse. "Het was in het begin moeilijk om de dakdekkers van de voordelen van deze nieuwe techniek te overtuigen. Sommige gebruikers hanteerden de Paslode Impulse als een schiethamer, maar dat is hij dus niet. Hij werkt wezenlijk anders en gedraagt zich ook anders. Met de neus van het apparaat werd echt gehamerd wat helemaal niet nodig is. Daardoor raakte de machine beschadigd en werd hij opzij gelegd. Bij de Paslode Impulse spreken wij van een spijkerapparaat waarmee hout-op-hout bevestigingen zonder de geringste inspanningen gemaakt kunnen worden. Het is slechts een kwestie van het apparaat plaatsen en de trekker overhalen."

Veilig en snel

Kenmerkend voor de Paslode Impulse lijn is dat er geen snoeren of een compressor en dus ook geen slangen nodig zijn. Deze lijn omvat een spijker-, brad- en kramapparaat. Alle Paslode Impulse apparaten zijn voorzien van een eigen energievoorziening. Juist het ontbreken van slangen en snoeren betekenen een groot gemak en maken het gebruik van de machines bijzonder veilig. De energie halen de Impulse machines uit een drijfstofcel en een oplaadbare accu. Wanneer de gebruiker de trekker overhaalt, veroorzaakt de accu een ontsteking die ervoor zorgt dat de spijkers moeiteloos diep in het hout worden gedreven. Het spijkerapparaat de Impulse 350/90 CTQ kan spijkers verwerken van 51 t/m 90 mm en is daarmee bij uitstek geschikt voor het latten.
De machine werkt razendsnel. Twee tot drie spijkers per seconde zijn haalbaar, wat betekent dat er ongeveer duizend spijkers per uur verwerkt kunnen worden. Geen dakdekker die ooit in een uur zoveel spijkers zal hoeven te slaan, maar de Impulse is er wel op berekend. De ervaring van dakdekkers is dat met het spijkerapparaat op de factor arbeid ongeveer een half uur per man per dag wordt bespaard.
Na ongeveer duizend spijkers moet de drijfstofcel worden vervangen. Met een volle accu kunnen circa vierduizend spijkers worden geslagen.
Het hanteren van de Paslode Impulse is kinderspel. De dakdekker plaatst het werkcontactelement, het neusje van het spijkerapparaat, op de gewenste plaats en haalt vervolgens de trekker over. Het contactelement fungeert tevens als een beveiliging. De machine kan alleen een spijker 'afvuren' als het neusje is ingedrukt.
De Paslode Impulse spijkerapparaten vergen een minimaal, maar noodzakelijk, onderhoud. Na honderdduizend schietbeurten wordt een schoonmaakbeurt aangeraden waarbij tevens het apparaat wordt nagekeken.

Handzame machine

De Impulse IM 350/90 CTQ weegt 3,1 kilo en blijft met dat gewicht een bijzonder handzaam apparaat, een eigenschap die nog eens wordt versterkt door zijn ergonomische vormgeving. In afwijking van het eerste type dat tien jaar geleden op de markt kwam is de behuizing zo vormgegeven dat hij ook op zijn kop stabiel blijft liggen. Met name op de hellende daken is dat een groot voordeel.
Hoewel de meeste dakdekkersbedrijven wel over een compressor zullen beschikken kan deze bij het gebruik van de Paslode Impulse dus in de werkplaats blijven staan. Slangen en snoeren zijn niet nodig. Risico's van struikelen met alle mogelijke nare gevolgen van dien bestaan bij het gebruik van dit gereedschap niet. Bovendien is het werken in moeilijk bereikbare hoeken door het compacte design goed mogelijk. Niet onbelangrijk is tenslotte ook het lichte gewicht van de Paslode Impulse dat de gebruiker in staat stelt om altijd één hand vrij te houden.

Buitengewoon gemakkelijk

Een dakdekkersbedrijf dat al acht jaar naar volle tevredenheid met de Paslode Impulse werkt is van den Hurk- Doezé in Heeze. Momenteel wordt het gereedschap ingezet bij het project Houten Hoek in Deurne. Het betreft hier een omvangrijk renovatieproject van 153 woningen. Het dakdekkersbedrijf maakte volgens Jan van den Hurk destijds kennis met de Impulse en zette onmiddellijk de luchthamers waarmee ze tot die tijd werkten in het vet. Het bedrijf dat een dertigtal dakdekkers in dienst heeft en dat voornamelijk renovatieprojecten realiseert, heeft dagelijks zo'n tien machines in gebruik. "Of ik er werkelijk een economisch voordeel mee behaal, heb ik nooit uitgerekend. Maar wat voor ons soort bedrijven veel meer telt is dat ze buitengewoon gemakkelijk te bedienen zijn en bijzonder snel werken," zegt Van den Hurk.

Paslode


Paslode is een Amerikaans bedrijf dat behoort tot de Construction Groep van ITW, een wereldwijd opererende onderneming met circa 29.000 werknemers. Naast de Impulse lijn maakt Paslode ook nog steeds pneumatische apparaten. In Nederland worden de producten van Paslode verkocht door ITW Bevestigingssystemen B.V.
De uitvinding van spijkerapparaten met een eigen energievoorziening betekende een revolutie op het gebied van hout-op-hout bevestigingen in de bouw. Overigens geldt dit niet alleen voor hout-op-hout bevestigingen, maar ook voor de bevestigingen van metaal op beton of metaal op metaal. Hiervoor bestaat een ander apparaat dat met dezelfde technologie werkt maar onder de benaming Pulsa 1000 van het merk Spit wordt verkocht.

door: Mari van Lieshout