Zoeken

Roofs 1999-09-38 Nederlandse markt maakt kennis met groot formaat keramische dakpan

Al meer dan zeventig jaar levert de Duitse fabrikant Dachziegelwerke Nelskamp keramische dakpannen en 45 jaar heeft de fabrikant ervaring met de productie van betonpannen. Sinds kort is het assortiment van Nelskamp voor de Nederlandse markt uitgebreid met een unieke serie keramische dakpannen, de Nibra. Deze groot formaat dakpan waarvan er tien in een vierkante meter gaan wordt geproduceerd in een hypermoderne fabriek die in 1997 gereed is gekomen.

De toepassing van grote dakpannen op een dak biedt behalve een besparing op de factor arbeid ook een groot esthetisch voordeel. Het dak wordt er als het ware mee uitvergroot en krijgt daardoor een enigszins 'voorname' uitstraling.
De Duitse fabrikant Dachziegelwerke Nelskamp heeft onlangs de Nibra modellen op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Een viertal keramische dakpannen die door de forse maatvoering en sprekende modellen het dak een geheel eigen beeld geven. En royaal is de maat van de Nibra zeker: voor een vierkante meter dak zijn er bij de Nibra modellen slechts tien nodig.
Een bijzondere plaats in het Nibra assortiment neemt de OVH-pan in, de Nibra Hohlfalz (H10). Met een lengte van 48,5 cm en een breedte van 29,6 cm biedt Nelskamp als enige in Nederland een OVH-pan van een dergelijk groot formaat aan. De pan is verkrijgbaar in rood, drie engobe kleuren, een 'veredelde'engobe en drie verglaasde kleuren. Dankzij de diepe zijsluiting behoeft er nagenoeg niet gecorrigeerd te worden zoals dat bij de meeste gebakken dakpannen toch eigenlijk altijd in meer of mindere mate nodig blijkt. De Nibra keramische pannen nemen slechts circa 3 procent vocht op waardoor zij minder gevoelig blijken voor groene aanslag. Immers een geringe vochtopname betekent dat er een moeilijke voedingsbodem voor algengroei kan ontstaan.
De pannen worden vervaardigd uit 100 procent Westerwald klei. Dit is een bijzondere schone en vooral ook een harde kleisoort waardoor de pannen de gunstige eigenschap krijgen dat zij enerzijds weinig vocht opnemen maar anderzijds wel kunnen ademen. Niet onbelangrijk in dit verband is ook de unieke wijze waarop de engobelaag wordt aangebracht, een techniek die een ongevoelige toplaag tot resultaat heeft. En dankzij het gebruik van een harde kleisoort is er minder kans op breuk.

Model R 10, de renovatiepan

Een ander onderscheidend model in het Nibra assortiment is de Kombi/Reform dakpan, ofwel de renovatiepan R10. Deze pan is door de enkele kopsluiting geschikt gemaakt voor toepassing van een latafstand van 30 tot 42 cm, een variabele latting dus van 12 cm. Hierdoor is nagenoeg elk model dakpan, zowel beton als keramisch te vervangen, zonder dat de latmaat gewijzigd hoeft te worden De R10 is vlak en heeft de uitsraling van een Rheinland of holle muldenpan.
Voor zowel het model H10 als de R10 zijn gevelpannen met een zogenaamde naar binnen liggende flap als gevelpannen met een naar buitenliggende flap (zoals we dat in Nederland kennen) leverbaar.
De Nibra-serie wordt gecompleteerd met de Flachdach dakpan (F10) waarmee een rustig dakvlak wordt gecreëerd en de Nibra Doppelmuldenfalz dakpan (D10), beter bekend als de vlakke muldenpan. Deze laatste pan is trouwens ook kruislings te verleggen.
Duitse keramische gevelpannen hebben standaard een naar binnen liggende flap, waardoor de druiprand van het regenwater (net als bij een raamdorpelsteen) veel verder van de gevel/boeiboord wordt afgeleid.
Dachziegelwerke Nelskamp heeft de Nibra grootformaat dakpannen ondersteund met een uitgebreid programma hulpstukken waaronder ook gevelpannen met 'een flap' aan de buitenzijde, voor een uitstraling zoals we dat in Nederland gewend zijn.

Top 2000

Met de Top 2000 heeft Nelskamp de wensen voor hoogwaardige architectuur, door consequent onderzoek en ontwikkeling in een nieuw concept gerealiseerd. De pannen met een glad, zijdeglanzend oppervlak zijn ontwikkeld met behulp van de modernste technologie. Fijnkorrelig zand, cement en water zijn de grondstoffen en het product wordt door en door gekleurd met pigmenten op basis van ijzeroxide. Met behulp van de moderne recyclingstechniek worden oude dakpannen verwerkt in nieuwe producten die volledig beantwoorden aan de dubo eisen. Het gladde oppervlak ontstaat doordat de poriën zijn verdicht waarna nogmaals een laag coating wordt aangebracht. Het resultaat is een waterdichte en vorstbestendige dakpan waarop Nelskamp een garantie geeft van 30 jaar.
Het productieproces sluit nauwkeurig aan bij de opvattingen van Duurzaam Bouwen
De betondakpannen van Nelskamp zijn voorzien van het Komo-certificaat.

 

Dachziegelwerke Nelskamp, een familiebedrijf met traditie


De naam Nelskamp mag dan wellicht onder dakdekkend Nederland niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen, anders is dat het geval bij de naam Finkenberger, een product van Nelskamp. Deze betonnen dakpan werd direct na introductie het paradepaardje van producent Dachziegelwerke Nelskamp en vond binnen korte tijd grootschalig aftrek op de Nederlandse markt.
Nelskamp is een familiebedrijf met acht fabrieken dat haar hoofdkantoor net over de grens heeft, in Schermbeck. In drie fabrieken produceert Nelskamp keramische pannen, in vier fabrieken betonnen dakpannen en in één fabriek bakstenen. De productie van de keramische pan is de oudste activiteit. Net voor de oorlog begon Nelskamp te experimenteren met de productie van betonnen dakpannen. En met succes. Want toen er na de oorlog een bouwhausse ontstond, kon Nelskamp met dit nieuwe product in een grote behoefte voorzien. Met de productie van zowel keramische als betonnen dakpannen nam Nelskamp lange tijd een unieke positie onder de producenten in.
Dachziegelwerke Nelskamp bedient de Nederlandse markt middels een viertal importeurs die op hun beurt het product afzetten via een groot aantal dealers met name aanwezig in de bouwmaterialenbranche.

door: Mari van Lieshout