Roofs 1999-10-03 Internet
Daniel Lohues, de zanger van Skik zingt in het liedje ''t giet soals 't giet' de volgende zin: ''n stukkie van een bloemkool is een bloemkoolgie op zich'. Hij bezingt hier een zogenaamde fractal. Fractals zijn natuurlijke systemen die op elke schaalgrootte dezelfde, zich herhalende patronen laten zien. Behalve bloemkolen zijn ook voorbeelden aan te halen als wolken, stranden etc. Op elke schaal vertonen de delen dezelfde patronen. Denken in fractals gaat voor vele dingen op. Een klein bedrijf bijvoorbeeld is qua structuur feitelijk gelijk aan een groot bedrijf en zelfs aan een zelfstandig werkend persoon. Verkoop, inkoop administratie, uitvoering etc, etc. vrijwel alle bedrijven vertonen een dergelijke indeling. De vergelijking gaat volgens sommigen zelfs zover dat de structuur van onze hersenen een zelfde patroon heeft als onze gehele complexe samenleving. Wat heeft dat nu met de titel van dit stukje te maken vraagt u zich af. Welnu, iedere columnist moet iets zeggen over internet dus ik ook.
Denken in fractals maakt naar mijn mening duidelijk wat het internet allemaal kan gaan betekenen of zelfs al betekent. Voor wie het nog niet weet, met het internet worden afzonderlijk werkende computers en gebruikers met elkaar verbonden en wel zodanig dat gegevens worden uitgewisseld. Denkt u daarbij niet dat zich dat beperkt tot alleen computers. U bent reeds lange tijd op het internet, zei het passief. Pint u regelmatig of gebruikt u een klantenkaart zoals Air-miles? Heeft u een mobiele telefoon? Bij iedere transactie bent u aangesloten op het internet. We noemen het wel niet zo maar het is hetzelfde. U als gebruiker wisselt namelijk via een netwerk data uit met een computer. Iedere keer wanneer u bij de Albert Heijn boodschappen doet en de korting benut door uw bonuskaart te laten scannen dan wordt uw boodschappenlijstje ingevoerd in een computer. Met al die gegevens die u op die manier invoert maakt de grootgrutter een klantenprofiel. Stopt mevrouw Berlee bijvoorbeeld plots met de aanschaf van maandverband dan kan het zijn dat mevrouw Berlee elders maandverband koopt of zwanger is. In het laatste geval is het wel zo attent om een welkomstpakket voor de baby te sturen met producten. Producten van bedrijven die mevrouw Berlee graag als klant hebben.
Ik wil wel korting maar geen klantprofiel dus bij gelegenheid wissel ik bonuskaarten met wie het maar wil. Wanneer u middels uw PC actief op het internet aansluit dan kunt u zelf contact zoeken met computers of met de daar in opgeslagen informatie. Het is soms wel zoeken naar de juiste informatie maar op uw zoektocht, internet adepten spreken niet van zoeken maar 'surfen', kunt u met behulp van zoekprogramma's de juiste informatie ophalen. Type in een zoekprogramma bijvoorbeeld [DAK] en op het eigen scherm komt een lijst met adressen van 'websites' waar wat te vinden is over dak. Wilt u zelf informatie kwijt aan wie het wil dan geeft u dat aan op een eigen 'website'. Voor bedrijven biedt internet daarmee de mogelijkheid geinteresseerden te bereiken die ze eerder nooit konden bereiken. Helemaal als de bedrijven zich organiseren op een website die gericht is op één onderwerp bijvoorbeeld dak. Dat vergemakkelijkt de zoektocht voor degene die wat over een dak wil weten. Dakweb.nl is zo'n georganiseerde website maar ook dakinfo.nl. En wat gaat dat nu allemaal voor ons betekenen, dat internet. We kunnen straks bouwmaterialen bestellen met de computer wat nu ook kan met de fax. We kunnen informatie opvragen wat nu ook kan met de telefoon of met bedrijfsinformatie. Daar verandert feitelijk niets aan maar zoals elke machine een versneller is, is de computer ook een versneller. Een superversneller. De uitwisseling van gegevens is sneller en, belangrijker, de gegevens worden opgeslagen.
Het is te vergelijken met mensen of groepen, mensen die kennis uitwisselen maar dan veel effectiever. Daarmee zijn we terug bij de fractals. Stel nu eens dat de structuur van samenleving en internet gelijk is aan die van de hersenen. Dan is iedere gebruiker als een hersencel en zijn miljoenen aangesloten gebruikers als één stel hersenen. Onvoorstelbaar, niet waar? Zoiets in de orde van grootte van een atoom heeft de structuur van een zonnestelsel en stel je eens voor dat ieder zonnestelsel een atoom zou zijn. Dit laatste is een absurde gedachte maar het maakt wel duidelijk dat internet veel potentie heeft en ons leven drastisch gaat veranderen. Meer nog dan het nu al doet. 'Heb d'r maar fiducie in', zingt Lohues, 'want 't giet precies soals 't giet.'
door: Ton Berlee