Zoeken

Roofs 1999-10-18 Stressfactor nul bij project Cocoa in Wormer

Het realiseren van een dak is altijd een kwestie van samenwerken met andere partijen. De een levert het isolatiemateriaal, een ander de toplaag en de derde partij mag het aanbrengen. Wanneer er op de juiste manier wordt samengewerkt kan er niet alleen geld, maar ook vooral stress worden bespaard. Een goed voorbeeld daarvan is project Cocoa, waar Sitek, Delbouw, Viruma en DHV/Aetec de klus in no-time klaarden.

Het project Cocoa omvat 12000 m2 dak van een nieuwe opslagloods voor cacaoproducten. Het dak is heel erg snel gemaakt. Snel, maar goed. De samenwerking tussen de partijen was zo optimaal dat de betrokkenen stress bespaard is gebleven. En het leverde nog geld op ook.
"Heb je je zonnebril niet bij je", vraagt Viruma bedrijfsleider P. Fyma. "Dan heb je kans dat je niet alles ziet op het dak hoor. Knijp je ogen maar vast dicht." En inderdaad. Bovenop het dak, waarover de zon haar stralen royaal laat schijnen wordt je verblind door de dakbedekking. 12000 m2 reflecterende pvc dakbaan (kleur wit) zorgt ervoor dat het licht en de warmte zoveel mogelijk wordt weerkaatst.
Vooral dat laatste speelt een belangrijke rol bij de keuze van dit systeem. In de fabriekshal worden voedingsmiddelen (op basis van cacao) bewaard. Er is in de hal geen klimaatinstallatie aanwezig en de ruimte is onverwarmd. Daarmee is de ruimte ingedeeld in klimaatklasse 1. Dat de hal constant een vastgestelde luchtvochtigheid heeft, gebeurt uiteraard in de eerste plaats door de isolatie, maar ook de speciale reflecterende dakbedekking draagt een steentje bij. Opdrachtgever voor het hele project is ADM Cocoa, de bekende cacaoproducent uit Wormer.
De totale engineering van dit project is in handen van DHV/Aetec uit Heemskerk. Van dit bedrijf zorgde N. Kaandorp in de functie van hoofd engineer voor de materiaalkeuze. Of beter gezegd, hij zocht de beste materialen voor dit project en kwam voor het dakgedeelte uit bij Viruma (uitvoerend dakbedekkingsbedrijf), Sitek (isolatie) en Delbouw (dakbanen), die samen met Kaandorp om tafel gingen zitten.

Prettig

"Het was een heel prettige manier van samenwerken", zegt D. Beekman, directeur van Viruma. "Alle betrokken partijen hadden immers maar één opdracht: het realiseren van een dak dat aan alle gestelde eisen voldoet. Eisen als duurzaamheid, esthetiek en kwaliteit. Daarom werden de partijen in de ontwikkelingsfase al bij het project betrokken die zochten naar het beste en vooral meest geschikte product uit het eigen leveringsprogramma."
Viruma zorgde niet alleen voor het aanbrengen van het daksysteem, maar ook voor de levering en de applicatie van de stalen dakplaten die zijn voorzien van een interieurcoating, Ral 9002. Als dampremmende laag werd gekozen voor een PE-folie van 0,3 mm.
Paul Heerkens van Sitek adviseerde wat de isolatie betreft voor de UltraGard-F. "Deze isolatie voldoet aan alle gestelde eisen voor dit project", vertelt hij. "Om te beginnen heeft de isolatie een dikte van slechts: 90 mm, wat een warmteweerstand oplevert van Rc 4.0 (m2/KW). Een andere belangrijke eigenschap is de brandveiligheid: >30 minuten op de staaldakconstructie."
"Het isolatiemateriaal heeft nóg een pre", vult Beekman aan. "Het lage gewicht. Het gewicht is slechts 6 kilogram in plaats van 24 kilogram minerale wol per vierkante meter. En dat is gezien het grote oppervlak van het dak een vereiste. Bovendien bespaart het transportkosten naar het project en opslagruimte op het dak. En niet in de laatste plaats heeft het materiaal begaanbaarheidsklasse D."
De toplaag werd geleverd door Delbouw. Het gaat om pvc dakbaan van het merk Cosmofin van 1,2 mm dikte. "Er is speciaal voor dit type gekozen vanwege de snelle verwerkbaarheid", zegt J. Tissink van Delbouw. "De hoge dagproductie van 900 m2 per dag.
Er kan 900 meter per dag worden geföhnd, wat het resultaat is van een goede werkorganisatie en de perfecte laseigenschappen van de dakbedekking. Hiervoor wordt een speciale föhnmachine gebruikt die de banen aan elkaar versmelt. Er kan met gemak 5 tot 6 meter per minuut worden gemaakt. Voor de kim- en randfixatie is gekozen voor een metaalfolieplaat. De dakbedekking is in de overlappen met bevestigers vastgemaakt."

Trappentoren

Dat er snel kan worden gewerkt is met name erg prettig voor de acht uitvoerende dakdekkers. De lucht in de nabije omgeving van de fabriek levert een penetrante chocolageur op. Op hete, windstille dagen is het helemaal niet uit te houden. De snel verwerkbare toplaag maakt echter veel goed.
Speciaal voor de dakdekkers is trappentoren naast het pand geplaatst die voldoet aan alle arbo voorwaarden. Het vergemakkelijkt in de eerste plaats de toegang tot het dak. In de tweede plaats doet het dienst als eventuele vluchtroute. Het dak is veertien meter hoog en je moet er toch niet aan denken dat je als dakdekker elke keer een gammele ladder op en af moet klauteren. Zoals Fyma het zelf uitdrukt, veiligheid kost gewoon een paar centen maar het personeel gaat voor alles.

Stressloos

Het samenwerkingsverband tussen de betrokken partijen heeft veel opgeleverd. Niet alleen een stressloos project en wederzijds respect. Ook een goede logistiek.
"Neem nu de aanvoer van het isolatiemateriaal", zegt Fyma. "Voor het aanleveren van 12000 m2 isolatie zijn zeven vrachtwagens nodig. En een hijskraan om het spul op dak te krijgen. En iedereen weet dat een hijskraan aardig wat centen per uur kost, de voorrijkosten nog niet eens meegerekend. Dat ik alle zeven vrachtwagens in één keer wilde lossen werd voor onmogelijk gehouden. En dat is nu net iets dat je niet tegen mij zeggen moet. Voor drie uur 's middags stond de hele boel op het dak."
De vier partijen hopen in de toekomst nog vaak met elkaar samen te werken. Never change a winning team lijkt het devies. Maar wat bovenal een rol speelt is dat de stress afwezig was. "Zeg maar, stressfactor 0 bij project Cocoa", glimlacht Tissink. "We weten gewoon wat we aan elkaar hebben en dat is belangrijk. Dat werkt niet alleen voor ons veel prettiger, ook de opdrachtgever heeft er baat bij. Het project is immers op tijd afgerond en het beste resultaat is geleverd. En daar draait het allemaal om."

door: Stefan Tetelepta