Zoeken

Roofs 1999-10-34 Nederland valt buiten de prijzen tijdens dakdekkerswedstrijd

Elk jaar wordt tijdens het IFD congres een dakdekkerswedstrijd gehouden. Ook Nederland nam dit jaar deel aan de competitie. De twee jonge deelnemers vielen net buiten de prijzen. Jan Adriaans, mentor van het Nederlandse team trekt de objectiviteit van de uitslag overigens in twijfel. De modellen waarop de teams hun opdrachten moeten uitvoeren verschillen namelijk behoorlijk van elkaar.

Het jaarlijkse IFD congres vond eind september plaats in Zurich, Zwitserland. Uiteraard werd tijdens dit internationale congres ook de dakdekkerswedstrijd gehouden. Mentor Jan Adriaans en begeleider Ton Snijders hebben met de jonge dakdekkers Martin Verhagen en Musthapha Bouadar vanaf begin augustus 3 avonden per week geoefend om de opdrachten zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.
"De eerste opgave was een dakvlak dekken met een vezelcementlei van 40 bij 40 centimeter, vertelt Snijders. "In het midden hiervan moesten enkele solarelementen worden ingebouwd. Ook moest er een gevelafwerking en een stroomlaag als nokafwerking gemaakt worden. Dit alles werd op latten aangebracht."
Hoewel de jonge dakdekkers voortvarend van start gingen en het werkstuk gestaag vorderde was er wat moeite met de gevelafwerking. Weliswaar wisten zij het probleem op te lossen, maar het gevolg was dat ze niet op tijd klaar waren.

Slecht

"De tweede opdracht bestond uit het maken van een pannendak met dakbeschot, overstek, verholen goot, dakvenster en nokafwerking", vertelt Adriaans. "Ons model was verschrikkelijk slecht van maatvoering, het stond maar liefst zeven centimeter uit het lood. Dit betekende dat de jongens een grote achterstand opliepen, waardoor we om 17.00 uur de vorsten nog niet gereed hadden."
Dat de wedstrijdrechter zich aan het reglement wilde houden door om 17.00 uur de wedstrijd te beëindigen was onacceptabel voor de Nederlandse ploeg. Achteraf bleken vier van de zeven landen niet klaar te zijn. Nadat Nederland samen met de Belgische mentor protest aantekende werd er anderhalf uur extra tijd verstrekt.
"Op de derde dag heeft altijd een vrije oefening plaats", aldus Adriaans. "We besloten om een dakvlak te dekken met een open kil, hierover een stroomlaag met 40x40 cm leien. Al vroeg in de middag was ons team klaar en kon er alvast ingepakt worden."
Adriaans, die als mentor de overige landen moet jureren, leverde zijn beoordelingslijst onder protest in. "Ik ben van mening dat een wedstrijd pas nut heeft als alle modellen gelijk zijn er geen tussentijdse veranderingen plaatsvinden. De uitslag is op deze manier immers niet objectief. Het protest werd overigens door meerdere landen ondersteund, hopelijk wordt er gehoor aan gegeven."

Vierde plaats

Tijdens de afsluiting van het IFD congres sleepten Zwitserland, Duitsland en België respectievelijk de eerste, tweede en derde prijs in de wacht. Nederland kreeg, samen met de andere kandidaten, de vierde plaats toebedeeld.
"Volgend jaar heeft de wedstrijd in Edinburg plaats", weet Snijders. "Hopelijk eindigen we dan hoger in het klassement. Maar waar het eigenlijk om gaat is dat de deelnemers, in dit geval Martijn en Mustapha de nodige beroepservaring hebben opgedaan. Bovendien heeft de Nederlandse dakdekkersbranche door de deelname toch weer internationaal van zich laten spreken."

door: Stefan Tetelepta