Zoeken

Roofs 1999-11-20 Batimat in Parijs trekt ruim half miljoen bezoekers

Dat de Batimat een van de belangrijkste bouwbeurzen van de wereld is, bleek de afgelopen maand weer in Parijs. Duizenden exposanten en een half miljoen bezoekers vanuit de hele wereld kwamen naar de lichtstad. Uiteraard om noviteiten te zien of te laten zien, maar vooral ook om nieuwe contacten op te doen.

De Batimat 1999 werd ook dit jaar weer druk bezocht. Vanuit de hele wereld stroomden zo'n drieduizend exposanten en een half miljoen bezoekers toe om te informeren en geïnformeerd te worden over de nieuwste producten. Met de noviteiten viel het uiteindelijk wel mee, maar voor de meesten was het hoofddoel ook het opdoen van nieuwe contacten.
De beurs vond plaats van 8 tot en met 13 november in het beurscomplex Paris-Expo Porte de Versailles. Ook de Nederlandse dakenmarkt was op de beurs vertegenwoordigd. Yves de Ridder van EPDM-Systems/ Prelasti had dezelfde stand als twee jaar geleden. De felle bedrijfskleuren (rood en geel) nodigde menig bezoeker uit om even binnen te lopen. De EPDM leverancier had gekozen voor een sobere aankleding van de stand. Met weinig foto's van projecten of doorsneden van producten aan de muur ging De Ridder uit van het 'minder is meer-principe'.
Tijdens de Batimat presenteerde de leverancier de nieuwe, geperfectioneerde versie van het Klemfix-systeem, dat afgelopen jaar al tijdens de bouwbeurs in Utrecht werd geïntroduceerd. Dit systeem bevestigt mechanisch EPDM membranen zonder perforatie aan de onderconstructie.

Noviteit

Een echte noviteit kwam van Etanco, producent van dakaccessoires en gereedschap. Commercieel directeur Jean-Benoît Loontjens toonde de VP Mat, een machine waarmee isolatie en dakbanen snel en gemakkelijk vastgeschroefd kunnen worden. Een patroon met twintig schroeven wordt in de machine geladen. Er is vervolgens maar één handeling nodig om de bevestigers in het dak te schroeven.
"Speciaal voor de beurs zijn twee prototypen gemaakt", zegt Loontjes. "Voor de machine, die door onze eigen Research en Development afdeling is bedacht en ontwikkeld, loopt nu een patentaanvraag. We hopen begin volgend jaar de machine op de markt te brengen. Ik verwacht dat het een groot succes wordt. Het apparaat is niet alleen arbeidsvriendelijk. Voor het bevestigen van isolatie en dakbanen is nu nog maar één man nodig, die bovendien tweemaal zo snel kan werken. Dat bespaart behoorlijk in de kosten."
Etanco Nederland is alweer anderhalf jaar actief in Nederland. "Deze tak richt zich specifiek op de Hollandse markt met een speciaal Nederlands assortiment", vertelt Harry Elzinga. "Op bevestigingsgebied tussen België en Nederland bestaan specifieke verschillen, maar over het algemeen heeft het bedrijf een brede selectie uit het programma van Etanco France gemaakt. Naast het Nederlandse programma kan men dan altijd putten uit de magazijnen en productie vanuit Frankrijk."
Etanco France werd 50 jaar geleden opgericht en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een toonaangevend Europees bedrijf. "De onderneming heeft wereldwijd meer dan 300 medewerkers in dienst, vertelt Elzinga. "De eigen productie vindt plaats in vier fabrieken in Frankrijk. Het bedrijf beschikt over eigen afdelingen voor onderzoek en productontwikkeling en heeft eigen laboratoria, onder meer ter ondersteuning van de eigen kwaliteitscontrole. Door al deze mogelijkheden is de onderneming in staat om snel en accuraat op de nieuwste ontwikkelingen in te spelen."
De beurs was verdeeld in verschillende sectoren. Bouwmaterieel bood de bezoeker onder meer stellages, gereedschap, bouwtransport, veiligheid en grondverzet. De sector 'ruwbouw' omvatte aspecten als skeletbouw, dakbedekking en isolatie. In de sector 'betimmering en hang- en sluitwerk' is alles te vinden over betimmering, beglazing, mechanisering en zonwering.
De organisatie streefde naar een zo compleet mogelijk overzicht van de technologische ontwikkelingen in de bouw. Alle elementen die te maken hebben met het ontwerp en de huidige (en toekomstige) bouw waren terug te vinden op 130000 m2 standoppervlakte. Om de efficiency te verhogen riep de organisatie een nieuw herkenningsysteem in het leven waardoor in één oogopslag de bedrijfssector kon worden herkend.
Met ruim een half miljoen bezoekers heeft de organisatie geen reden tot klagen. Toch is er geen tijd om lang te rusten, want de voorbereidingen voor Batimat 2001 zijn inmiddels alweer in volle gang. Nu al verwacht de organisatie dat het bezoekersaantal nog groter zal worden.

De Nederlandse vertegenwoordiging voor Batimat is in handen van PromoSalons in Amsterdam. Voor het plaatsen van opmerkingen, vragen of reserveringen voor de editie in 2001 kan contact opgenomen worden met: 020-4620020.

door: Stefan Tetelepta