Roofs 1999-11-23 Gouden toekomst voor e-commerce
Een bouwmaterialenhandel functioneert alleen met een goede logistiek. Een dakdekker moet pannen meteen kunnen vinden. De aanvullende benodigdheden moeten in hetzelfde gangpad liggen. Verder is een continue aanpassing van aanbod en efficiëntie een vereiste om een succesvolle groothandel te runnen. Rob Buren van Cementbouw Bouwstoffen heeft deze vaardigheden in de vingers.
Cementbouw Bouwstoffen is een bouwmaterialenhandel met 42 vestigingen verdeeld over heel Nederland. Regiomanager Rob Buren is binnen cluster west verantwoordelijk voor de vestigingen onder het Noordzeekanaal. Hij houdt kantoor in Heemstede waar hij onder meer oplossingen probeert te vinden om het aanbod en de service van Cementbouw te optimaliseren.
"In deze hectische jaren negentig draait het allemaal om efficiëntie", zegt Buren. "De meeste klanten weten wat ze willen en ze willen het snel. Ze verwachten dan ook dat ze binnen 24 uur over een bestelling kunnen beschikken. Hetzij door het zelf op te halen in een van onze magazijnen, hetzij door het te laten afleveren op de bouwplaats."
Om geen nee te hoeven te verkopen zijn de magazijnen altijd goed gevuld met een zo optimaal mogelijk assortiment. Hiervoor wordt gekeken naar vraag vanuit de markt. Bovendien wordt op basis van eigen kennis geadviseerd over welke materialen nodig zijn voor het uitvoeren van de specifieke werkzaamheden.
Omdat de hele distributie van goederen geautomatiseerd is, is precies na te gaan waar de trends liggen. Hierop kan dan worden ingespeeld. Ook houden de inkopers rekening met de verschillende seizoenen. Zo wordt er in de bouwvakperiode en tijdens strenge winters minder aan houdbaarheid gebonden producten in het magazijn opgeslagen. Producten als chemische bouwstoffen, lijmen en prefab mortels worden dan minder afgenomen.
De efficiënte werkwijze van cementbouw is vooral ook terug te vinden in de logistiek. Die begint al bij het bevoorraden van de magazijnen. De intentie is om dat zoveel mogelijk in de nachtelijke uren te laten plaatsvinden om tijdens kantooruren de klanten niet in de weg te staan. Bovendien kunnen leveranciers op deze manier de spits omzeilen. De magazijnen zijn overigens ingedeeld per doelgroep. Zo hebben de dakdekkers een eigen gangpad waar ze met vrachtwagen en al in kunnen rijden. Hetzelfde geldt voor de metselaars, tegelzetters, de kleine aannemers en klussenbussen.
Cementbouw is momenteel bezig om de verschillende producten te laten aanleveren in speciale verpakking. Deze 'hapklare brokken' kunnen dan nog sneller worden klaargezet voor de klanten. Bovendien kunnen producten die in het hoofdmagazijn in Heemstede binnenkomen meteen worden doorgestuurd naar de vestigingen in de regio.
De regiomanager ziet een grote toekomst voor de e-commerce. Sterker nog, hij denkt dat dit de norm wordt om in de toekomst zaken te doen met de bouwmaterialenhandel. Het hele assortiment moet vanaf de homepage te bekijken zijn, waarna de klant naar wens zijn eigen samenstelling maakt. Met één e-mailtje kan de order vervolgens worden doorgegeven aan de bouwmaterialenhandel.
Buren: "Als een klant een volgende keer eenzelfde order wil plaatsen maar een andere kleur dakpannen wil of een ander type baksteen dan kan hij dat gewoon in de computer tikken en het software programma voert de veranderingen door. Hoe het eindresultaat er uit komt te zien heeft hij dan inmiddels allang gezien in de virtuele showroom. Goed, zover is het nog niet. Maar gezien de stormachtige ontwikkelingen in de elektronische communicatie wel iets om naar toe te werken. Het zal de bouwmaterialenhandel zeker ten goede komen."
door: Stefan Tetelepta