Zoeken

Roofs 1999-11-31 Nieuwslijn

Endesa introduceert snij- en zettafel voor lood

Endesa gevestigd te Klazienaveen heeft een snij- en zettafel voor lood ontwikkeld waarmee op een snelle en eenvoudige wijze bladlood is te snijden en zetten. Met behulp van de tafel kunnen rollen lood tot 60cm dan wel tot 100cm lengte worden verwerkt. In het laatste geval worden de platen daartoe aan de andere zijde van de snij- en zettafel gemonteerd.
De tafel is voorzien van korte pootjes van 16cm zodat hij gemakkelijk op een werkbank of in de laadbak van een transportbus kan worden gelegd. Met een gewicht van 25kg is de tafel bijzonder handzaam.
Bij het snijden wordt de te verwerken rol lood in de draagstang gehangen en vervolgens op de gewenste lengte afgerold. Met een stalen mes kan het lood daarna gemakkelijk worden gesneden. Wanneer de tafel wordt gebruikt om lood te zetten, wordt het materiaal bij de schaalverdeling op het blad gelegd. Hierna wordt het drukstuk op het lood geplaatst, zodat een aanslag ontstaat. Door nu het tafelblad op te tillen wordt het lood gezet. Indien het lood eerst wordt gefelst, wordt de felsnaad in de daarvoor aangebrachte sparingen in het drukstuk gelegd. Omdat het lood soms in een z-vorm gezet moet worden, is het achterste deel van de tafel uitgerust met twee verschuifbare profielen zodat elke gewenste afmeting in z-vorm is te zetten. De tafel is vervaardigd uit aluminium en verzinkt staal. Meer informatie: 0591-390014.

Milieucertificaat en Emas-verklaring voor Rockwool

Na de vereiste audits door Lloyd's heeft Rockwool het milieucertificaat NEN-EN-ISO 14001 behaald voor zijn milieumanagementsysteem. Bovendien heeft Lloyd's aan de isolatiefabrikant een Ecomanagement en Audit Schema (EMAS)-verklaring afgegeven voor het milieujaarverslag 1998. Daarmee voldoet dit verslag al aan de richtlijnen die vanaf 2000 voor ongeveer 330 bedrijven, waaronder Rockwool, gelden.
De eerste stappen op weg naar ISO 14001 zette Rockwool door in 1995 een Bedrijfs Intern Milieuzorgsysteem in te voeren. In de jaren daarop werden wetgeving en beleid in werkbare voorschriften vertaald en bedrijfsmilieuplannen geactualiseerd.
Rockwool is een van de bedrijven die vanaf 2000 verplicht is een overheids- en publieksverslag uit te brengen. Deze regeling is afgestemd op de Emas-verordening. Rockwool wilde controleren of zijn zesde milieujaarverslag al voldeed aan de voorschriften. Dat bleek dus het geval.

Derbigum Roofing

Nieuwe zakelijkheid in Delft In mei van dit jaar verruilde Empol de deftige huisvesting in Den Haag voor de zakelijkheid van de Olof Palmestraat in Delft. Bij het interview van Empol-directeur C. vd. Werke dat naar aanleiding van deze bedrijfsverplaatsing (in het eerste Roofs nummer) verscheen, kon nog geen foto worden geplaatst van het nieuwe pand. De lezer hield de foto tegoed. Hierbij wordt de belofte ingelost.

Staande ovatie voor 'Droog Pres(en)teren'

Het congres Droog Presteren dat in oktober in Zeist op initiatief van de Stichting Dakpromotie werd gehouden, was een groot succes. De waardering van de vele bezoekers ging niet alleen uit naar de organisatoren en de sprekers, maar zeker ook naar Gunther Guinée, hoofdredacteur van Roof Belgium, die voor deze gelegenheid als voorzitter van de informatiebijeenkomst optrad. De waardering van de aanwezigen voor zijn prestatie en presentatie nam zulke groteske vormen aan, dat zij 'spontaan' opveerden en hem overlaadden met applaus.

Van Besouw kunststof dakbedekking heeft bewezen levensduur van tenminste 30 jaar

Uit onderzoek door BDA is gebleken dat Van Besouw PVC dakbedekking een bewezen levensduur heeft van 30 jaar. De PVC dakbedekking van Van Besouw is een van de weinige dakbedekkingsproducten die al zo lang op de markt zijn dat een praktijkonderzoek naar het lange duur gedrag kan worden uitgevoerd. Voor een dergelijk onderzoek zijn stringente richtlijnen vastgesteld.
Het onderzoek van BDA betrof twintig willekeurige daken die zijn aangebracht in de periode 1977-1988. Volgens de onderzoekers 'verkeert de dakbedekking op deze daken, de lange gebruiksperiode in aanmerking nemend, nog in een goede conditie'. Voor zover onvolkomenheden werden aangetroffen waren deze vooral het gevolg van bouwkundig onjuiste aansluitingen, de kwaliteit van de uitvoering en de destijds geldende detailoplossingen.
Begin november werd aan de fabrikant en aan Aliso, de verdeler voor Nederland, het BDA rapport Milieuverklaring overhandigd. De resultaten van het onderzoek geven aan dat Van Besouw Kunststof daken buitengewoon milieuverantwoord zijn. Voor de PVC dakbedekking liggen nog een groot aantal milieurelevante gegevens vast, waaronder de terugname en verwerking van sloopafval, het milieuprofiel (LCA), het interne milieuzorgsysteem van de fabrikant en het systeem van de klachtenafhandeling. Meer informatie: 076-5715716

Open opleiding 'Werken met EPDM-dakfolie'

Onbekend is onbemind, ook voor de meest doorwinterde vakman. Om die reden heeft Handelsmaatschappij Mawipex het initiatief genomen tot de cursusdag 'Werken met EPDM-dakfolie'.
De opleiding richt zich in eerste instantie op het verkrijgen van praktijkervaring in het werken met EPDM-dakfolie en de verschillende bevestigingssystemen. Op een realistisch opgesteld proefdak leren de cursisten o.a. hoe ze zelf succesvol de verschillende dakdetails moeten afwerken.
Een aantal van de EPDM trainingsdagen zijn gratis toegankelijk voor iedereen die het werken met EPDM dakfolie in de vingers wil krijgen. De eerstvolgende open opleiding vindt plaats op 21 januari 2000. Meer informatie: 0113-557777.

ISO 9002 en VCA voor Hamminga Dakconstructies Smilde

Hamminga Dakconstructies uit Smilde heeft met het behalen van het ISO 9002 en VCA** certificaat voor een Drentse primeur gezorgd. In samenwerking met AMK Bedrijfsadviezen uit Beilen is hard gewerkt om door de noodzakelijke audits te komen die voor deze certificaten nodig zijn.
Hamminga Dakconstructies heeft als eerste dakdekker in Nederland in samenwerking met een Duits bedrijf een bestaande autolaadkraan doorontwikkeld en specifiek aangepast voor de behoeftes van dakdekkers. In dat opzicht geldt het bedrijf lange nog steeds als voorloper binnen de dakbedekkingsbranche en neemt het met name in Noord-Nederland een zeer bijzondere plaats in.
Hamminga is een dakdekkersbedrijf met ruim veertig medewerkers en heeft zelf inmiddels vier ingenieuze autokranen in bedrijf.

RBB geeft MRPI blad uit

Dakpannenproducent geeft als een van de eerste bedrijven in Nederland een MRPI blad uit. MRPI staat voor Milieu relevante Product Informatie en behelst getoetste informatie over de milieuaspecten van een bouwmateriaal, bouwproduct of -element die op initiatief van de producent of diens vertegenwoordiger via een milieugerichte levenscyclusanalyse is opgesteld.
RBB geeft het MRPI blad uit om in het kader van duurzaam bouwen tegemoet te komen aan de vraag van klanten en de overheid naar meer betrouwbare informatie over de milieubelasting van producten.
Ook zal in het Bouwbesluit een milieuprestatie-eis voor woningen gaan gelden. Deze milieuprestatie wordt gemeten met de milieugerichte levenscyclusanalyse-methode die als basis voor MRPI blad is gebruikt.

Approved Dakaannemer

BDA Dakadvies bv heeft op de Nationale Dakendag een nieuw document gepresenteerd t.w. BDA Approved Dakaannemer. Dit document is een registratie van prestaties op de aspecten proces, veiligheid, organisatie, ervaring, milieuzorg en kwaliteit. Voor de eerste drie onderdelen is het Komo-procescertificaat dakdekken, VCA** en ISO 9000 verplicht.
Het aspect ervaring is een verklaring van BDA Dakadvies dat het bedrijf in staat is gecompliceerde projecten als hoofdaannemer te kunnen uitvoeren. Het aspect milieuzorg wordt voornamelijk kwalitatief benaderd.
Het document BDA Approved Dakaannemer is uitgereikt aan Boko (Wormerveer), Elro Dakbeheer(Apeldoorn), Gervalin Dakbedekkingen (Dreumel), Patina Dakdenkers (Beverwijk), Sietses Dakdenkers (Andijk), Steenmetz Daktechniek (Best), Strijland Dakbedekking (Heteren), Swindak (Zwijndrecht).

Zelfklevende Gewapende EPDM-Strip van StaFast

Bij de montage van EPDM op een horizontaal dak, ondervinden de dakranden de meeste windbelasting. Daarom dient bij EPDM-systemen altijd een gewapende EPDM-strip van 15 cm in de kim te worden bevestigd, dit als aanhechting voor de EPDM en als extra zekerheid.
StaFast EPDM komt nu op de markt met een zelfklevende gewapende EPDM-strip, deze vereenvoudigt de montage van de strip aanzienlijk en staat garant voor een nog solidere aanhechting. StaFast-EPDM wordt geïmporteerd door WATERPROOF BV gevestigd te Nuenen. Voor meer informatie: 040-263 11 44.

Van Wylick verhuisd

Per 1 december is Van Wylick Isolerende Mortels verhuisd. Het nieuwe adres is: Retselseweg 10, 5473 HC Heeswijk-Dinther, tel. 0413-294 755, fax 0413-294 039.

Personalia

Bij Mastum Dakbedekkingen is R.C. ter Steeg in dienst getreden als leider van de vestiging in Zwijndrecht (werkgebied Rijnmond en westelijk Brabant). Ter Steeg heeft veel ervaring in de bouw opgedaan als technisch adviseur en accountmanager bij diverse grote leveranciers.

K. Eckhardt is benoemd tot nieuwe president van de Europese EPS belangenorganisatie EUMEPS. Hij neemt als vertegenwoordiger van de Duitse EPS branchevereniging IVH de voorzittershamer over van H. van der Loo, die namens de Nederlandse Stybenex de afgelopen twee jaar EUMEPS leidde.

Het bestuur van belangenorganisatie Vegridak heeft sinds 27 oktober een nieuwe samenstelling. Het bestuur is nu als volgt samengesteld: Piet Fleuren (voorzitter), Hans Vlutters (secretaris), Jan Brandt (penningmeester), Marcel Struis (bestuurslid) en Taco Krijtenburg (bestuurslid)

Agenda

7 t/m 11 februari 2000 Vakbeurs VSK 2000 Vakbeurs voor de installatietechniek. Jaarbeurs Utrecht, tel. 030 - 2955911.

9 t/m 11 februari 2000 Millennium International Conference on Renewable Energy Technologies. Indian Institute of Technology Madras, Chennai, Tamil Nadu, India, tel. 0091 - 452858607.

19 t/m 23 maart 2000 Light and Building 2000 Internationale vakbeurs voor lichttechniek, klimaattechniek en gebouwautomatisering, Messe Frankfurt.

11 t/m 4 april 2000 BouwRai 2000, bouwbeurs met themapresentaties en uitgebreid omlijstend programma, tel. 020 - 5491212.